Dome slatki dome
U KUĆI I VRTU

Dekorativno lišće begonije i cvjetovi raznih oblika i boja obogatit će terase
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Postoji velik broj različitih begonija koje možemo uzgajati i kao lončanice

Rijetko koja biljka ima toliko različitih vrsta kao begonije. Njihovo izuzetno dekorativno lišće i cvjetovi raznih oblika i boja obogatit će naše terase tijekom ljeta.

Rijetko koja biljka ima toliko oblikom, cvijetom i zahtjevima različitih vrsta kao begonije, koje imaju izuzetno dekorativno lišće i cvjetove. Gotovo da ne biste vjerovali da sve pripadaju istoj obitelji Begoniaceae i rijetko koja vrsta zapravo svojom cvatnjom može pokrivati cijelu godinu. Sve vrste begonija mogu nam, posebno u ljetnim mjesecima, obogatiti naše terase svojim točkastim listovima ili pak bogatom cvatnjom cvjetova raznih oblika i boja. Zato je vrijeme da već sada planiramo posebne dekoracije kako bismo što ugodnije proveli slobodno vrijeme na našoj terasi ili balkonu tijekom dolazećeg ljeta. Svima su nam poznate jednogodišnje begonije. Međutim, postoji velik broj begonija koje možemo uzgajati i kao lončanice. One mogu biti malene, grmolike, puzajuće ili viseće te begonije kao stablašice koje narastu i više od dva metra. Danas u svijetu rod begonija obuhvaća više od 800 vrsti i sorti. Ove biljke vuku podrijetlo iz Južne Amerike, Azije i Afrike. Rod je dobio ime po Mihaelu Begonu, koji je u 17. st. bio guverner sadašnjeg Haitija i koji ih je zapravo prenio u Europu.

Begonije koje uzgajamo kao lončanice odnose se različito prema toplini. Tako neke vrste uzgajamo u toplom, a druge u hladnijem prostoru. Ukrasna vrijednost im je u cvijetu i listu. Vrste s ukrasnim listovima traže polusjenovito stanište, a za vrijeme rasta dosta vlažno tlo, vlažniji zrak i dosta topline, a cvatuće vrste traže više sunca i svježeg zraka. Međutim, neke cvjetajuće vrste kao Begonia sepmerflorens (jednogodišnja), gomoljaste begonije i neke druge mogu dobro podnijeti sjenovito mjesto ili čak traže polusjenu. Za jako rastuće biljke supstratu dodajemo ilovastu tratinjaču uz dodatak riječnog pijeska ako ne možemo nabaviti odgovarajući supstrat. Begonia rex cultorum (carska begonija) primjenjuje se kao mlada biljka za sadnju u ukrasnim posudama, cvjetne aranžmane ili skupine u većim loncima, i to najčešće sorte s manjim lišćem, brzorastuće i otporne. Najlakše i najbrže se razmnožavaju lisnim reznicama, a razmnožavati ih možemo tijekom cijele godine, poglavito ako ih uzgajamo za tržište. Razmnožavanje lisnim reznicama obavljamo rezanjem lista u trokutaste komade, s time da kroz sredinu mora prolaziti glavna lisna žila. Kod starijih biljaka možemo razmnožavati i dijeljenjem rizoma. Reznice se ukorjenjuju pri temperaturi od oko 25 °C. Zrak u razmnožavaonici mora biti vlažan, ali reznice ne prskamo po lišću. Nakon 6-10 tjedana sadimo ih u lončiće i držimo na temperaturi od 20 °C, kasnije snizimo temperaturu na 18 °C. Ako ih uzgajamo za prodaju, onda nam za 8-10 tjedana nakon sadnje stižu za tržište.

Elatior begonije dijelimo u dvije skupine, i to: prva s velikim cvjetovima koji podsjećaju na gomoljaste begonije i druge sa srednje velikim cvjetovima, a oblik lista odgovara Begoniji sacatrana. Zimi provode stadij mirovanja. Razmnožavamo ih reznicama koje uzimamo s matičnih biljaka, i to od siječnja. Ove begonije cvatu za kratkog, a neke sorte i za dugog dana, pa nam mogu cvjetati od ožujka do studenoga. Supstrat za uzgoj odgovara supstratu za ciklame. Biljke ne prskamo, traže jednoličnu vlagu zraka i blago zasjenjivanje.

Loren begonije cvatu za kratkog i dugog dana. Treba naglasiti da ove begonije ne trpe zalijevanje hladnom vodom jer pritom dolazi do opadanja cvjetova. Dakle, voda za zalijevanje mora biti sobne temperature. Zalijevati je možemo kao i ostale begonije direktno u zemlju ili u podložak. Pri obilnoj cvatnji radi bogatstva cvatnje treba je kao i ostale cvatuće begonije redovito prihranjivati. Zanimljivo je da kod temperature od 15 °C i niže cvatu za dugog dana, a kod viših temperatura cvatu i za kratkog dana. Mogu se razmnožavati vršnim od svibnja do kolovoza, a lisnim reznicama od studenoga do siječnja. Sukladno razvoju biljke obavljamo dekaptiranje, i to za rane cvatuće sorte do kraja srpnja, a za kasno cvatuće sorte do početka rujna. Poslije cvatnje biljku posve nisko porežemo i presadimo kako bi potjerala mnoštvo novih izbojaka nakon mirovanja.

Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike