Dome slatki dome
TEKSTILNE OBLOGE

Baršun daje vrlo elegantan i bogat dojam u prostoru
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Ovu je takninu poželjno kombinirati s velikim dekorativnim predmetima

Tkanine su oduvijek imale značajnu ulogu u uređenju prostora. Razlika u teksturi i strukturi stvara različite vizualne i dodirne efekte koji utječu na naše raspoloženje. Ovo se posebice odnosi na odabir tkanine na sjedećoj garnituri na kojoj provodimo mnogo vremena i gdje smo u direktnom kontaktu s tkaninom.

Trendovi su uveli baršun kao jednu od najvažnijih tkanina za uređenje interijera.

Baršun je tkanina vrlo meka i ugodna na dodir, prije svega zbog svoje čupkaste strukture. Može biti izrađen od svile ili pamuka, umjetnih vlakana ili mješavine prirodnih i umjetnih vlakana. Najcjenjeniji je svileni baršun. Potječe iz Indije iz 14. stoljeća. Nosili su ga plemići i bogati trgovci, bio je odraz bogatstva i luksuza, ali je, na žalost, u zadnje vrijeme bio zanemaren. Vezao se s dječjom odjećom ili odjećom za starije osobe.

Baršun je vizualno dinamična tkanina jer stvara dojam svjetla i sjene, ili metalizirani efekt pa se može koristiti kao obloga cijele garniture, ili samo u dodacima - dijelovi sjedeće garniture, dekorativni jastučići ili foteljica obučena u baršun. Vrlo moderan patchwork uzorak stvara mogućnost kombiniranja baršuna i ostalih tkanina u zanimljive cjeline, dok će Chesterfield uzorak dodatno naglasiti igru svjetla i sjene na površini tkanine.

Krevet u spavaćoj sobi također može biti presvučen u baršun. Uvođenjem ovog materijala u spavaću sobu prostor će postati vrlo elegantan. Obogatite ga jastučićima u istoj ili sličnoj tkanini. Radni kutak također može biti obogaćen baršunastom presvlakom radne foteljice.

Crvena, plava, siva, žuta - sve su ovo trendovske boje koje će izgledati odlično u baršunastoj verziji. Ova taknina daje vrlo elegantan i bogat dojam u prostoru, pa je poželjno kombinirati ga s velikim dekorativnim predmetima, dekorima koji prate temu jastučića ili osnovne tkanine te većim klub stolićem. Ova tkanina odlično pristaje i ekstravagantnim komadima namještaja, pa je put u igru stilovima potpuno otvoren.

Budući da je kao materijal vrlo dinamičan i naglašen, preporučuje se primjena nemetaliziranih boja i predmeta u blizini ovakvih elemenata namještaja. Igra mat i svijetlećeg efekta stvorit će mnogo zanimljivije prostorne odnose od pretjeranog naglašavanja sjaja u prostoru.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike