Mozaik
NOVE KRITIČKE PERSPEKTIVE

Na ZagrebDoxu propitivanje lica i naličja suvremene demokracije
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Progovaraju o kontradikcijama, intrigama i mehanizmima moći pod njezinom krinkom

Nizom filmova u više programa ovogodišnji ZagrebDox će propitivati lice i naličje današnje demokracije, s ciljem da se iz novih kritičkih perspektiva progovori o kontradikcijama, intrigama i mehanizmima moći što se često iskazuju pod njezinom krinkom.


Program Majstori doxa prikazat će film "Građanin K" oskarovca Alexa Gibneyja, o Mihailu Hodorkovskom, nekadašnjem oligarhu, sada političkom disidentu koji se suprotstavio Vladimiru Putinu i optužio ruski režim za korupciju. Nakon toga ostaje bez svog bogatstva i završava u zatvoru, a sada iz egzila u Londonu i dalje kritizira Putina i stanje u Rusiji. "Građanin K nije samo priča o Hodorkovskom; prateći njega, Gibney istražuje kompleksne odnose između ruske oligarhije i ruske vlade, kao i efekte tog odnosa na demokratski sustav", ističe se u najavi ZagrebDoxa, koji će se održati od 15. do 22. ožujka.


Biografski dox donosi film "XY Chelsea", herojsku i potresnu priču Chelsea Manning, jedne od najznačajnijih zviždačica koja je 2010. godine WikiLeaksu proslijedila gotovo 750.000 tajnih i vrlo osjetljivih diplomatskih i vojnih dokumenata SAD-a. Redatelj Tim Travers Hawkins prati njezinu borbi, s obzirom na to da je kao transrodna žena osuđena na 35 godina u strogom zatvoru za muškarce. Odlukom Baracka Obame 2017. godine je oslobođena. Od prošle godine ponovno je u zatvoru zbog odbijanja svjedočenja protiv Juliana Assangea. Sa ZagrebDoxa opisuju taj film kao vrlo intiman portret osobe koja se, nakon zatvora, vojno-pravnih turbulencija i sudskih progona, pokušava vratiti u društveni život.
U filmu “Besmrtni” redateljica Ksenia Okhapkina razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na život stanovnika, zahtijevajući od njih da već od rane dobi postanu svojevoljni poslušnici sustava. Smješten u grad na sjeveru Rusije, nekadašnje sovjetsko vojno uporište, film stavlja u fokus kako su međusobno povezana pitanja indoktrinacije, ideologije, slobode i opresije sistema.
Hina
BRAZILSKI FILM “BITKA” BIT ĆE PRIKAZAN U SKLOPU PROGRAMA STANJE STVARI
Kratkometražni film “Bitka”, uvršten u program Stanje stvari na ovogodišnjem ZagrebDoxu, potpisuje skupina autora koju čine: Clara Lazarim, Rica Saito, Caio Castor i Guilherme Cerqueira Cesar. Taj je dokumentaristički tim pokušao intervjuirati novinarku Mariliom Melhado, a njihov se pokušaj pretvorio u demonstraciju političke polarizacije brazilskog društva ususret predsjedničkim izborima 2018. godine, na kojima je pobijedio desničarski kandidat Jair Bolsonaro. “Bitka je film jedne kadar-sekvence: razgovor s Mariliom Melhado prekidaju Bolsonarovi pobornici, a njihova konfrontacija privlači mnoge druge prolaznike i tako postaje neplanirana ilustracija stanja i društvenih odnosa u Brazilu”, napominju sa ZagrebDoxa. Taj je film dio dugometražnog uratka “Žuti i zeleni”, koji je sada u fazi postprodukcije, a u kojem redatelj Caio Castor rekonstruira uspon brazilske desnice.
Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

Najčitanije iz rubrike