Kultura
IVONA MATOUŠEK, "MORSKE MIJENE" U GISKO-U

Treba mnogo "plesa" oko platna, ne puko izlijevanje boje
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Ostala sam na samo 15 radova, pa kanim napraviti neke nove i povećati seriju

Slikanje i crtanje oduvijek me je privlačilo. Od malih nogu nešto crtkaram i slikam, bilo na papiru, zidu, ili kamenčićima. Na Akademiji sam imala prilike raditi u raznim medijima te su tako radovi koje sam do sada izlagala bili većinom na skupnim izložbama - ističe mlada osječka umjetnica Ivona Matoušek, čija se izložba Morske mijene tijekom veljače može pogledati u Ogranku Donji grad Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u sklopu projekta Mala galerija GISKO.


Premda joj je 26 godina tek, i premda je nakon srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek tek 2018. diplomirala modul slikarstvo na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, Ivona je članica HDLU-a Osijek, a iza nje su brojne izložbe i projekti od kojih izdvaja: Cash & Carry u Zagrebu, Na rubu fotografije u sklopu festivala Filmska runda, Susreti u nastajanju u povodu Dana žena, međunarodni festival i izložba Analog Mania u Temišvaru, studenske izložbe osječkog AUKOS-a Ritmogrami moderniteta i Između redova, maraton crtanja Crtež ++ također u organizaciji Akademije, izrada Grafičke mape za Memorijalni muzej u Vukovaru, Mural Dota 2 u igraonici Log-inn u Osijeku, oslikavanje murala za studentski centar Campus, mural 4 godišnja doba u dvorištu Dječjeg vrtića Vedri dani (Ulica L. Jagera), oslikavanje dvorišta Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića - Slavenska mitologija... O mnogima od tih radova, posebice javnih, pisao je i Glas Slavonije.

Slika i ilustrira

- Osim slikanja, bavim se i ilustracijom. U suradnji s Gradskom knjižnicom Beli Manastir ilustrirala sam dvije knjige - Što kada knjigu iz knjižnice pojede pas te Kakve veze ima knjižnica s knjigovodstvom, a vodila sam i dječje likovne radionice. Trenutačno uz umjetničko stvaralaštvo vodim i Artibus školu crtanja i slikanja. Moram reći kako imam priliku raditi s talentiranom djecom koja će svojim sugrađanima već u lipnju predstaviti svoje prve radove, također u GISKO-voj Maloj galeriji - zadovoljno najavljuje Ivona Matoušek, koja za suradnju s Knjižnicom, koja je rezultirala postavljanjem njezine izložbe, kaže da je zapravo nastala spontano i brzo.


- Tijekom posudbe knjige iz ogranka Donji grad vidjela sam da u izlogu često imaju izložbe likovnih radova te sam se zapitala kako mogu i ja u tome sudjelovati. Prilikom razgovora s djelatnicom Marijom Lišnić koja mi je rado objasnila kako još nisu popunili sve termine izlaganja za 2020. te da im je cilj predstaviti što više novih umjetnika, prijavila sam se za veljaču. Odlučila sam predstaviti seriju radova Morske mijene - dodaje Ivona.


Što je tema njezine izložbe, znaju svi koji su već izložbu razgledali. Pitali smo ju za koju se tehniku odlučila, koliko je radova izloženo, koliko su dugo radovi nastajali, i jesu li već izlagani.


- Otkud inspiracija? Prilikom posjeta prijatelju u Novalji imala sam priliku uživati u svemu što krajolik otoka Paga pruža, a posebice me fasciniralo gibanje vodenih masa i sile koje se oblikovale krajolik. Na žalost, takvih prekrasnih krajolika i čistoga mora sve je manje te se u meni pojavila potreba da podsjetim ljude na njihov utjecaj i ophođenje prema prirodi. Serija za sada ima 30-ak radova rađenih tehnikom akrila na platnu, većinom manjih (do 50 x 70 cm), i nekoliko većih formata. U GISKO-u je trenutačno izloženo deset radova, od čega su tri veća formata i sedam manjih - rekla nam je Ivona, dodajući da je ciklus Morske mijene nastao tijekom ljetnih mjeseci 2019., a radovi do sada nisu izlagani.


- Drago mi je da je, zapravo, prvi put izložena baš u Osijeku. Radove sam radila u ateljeu i na likovnim kolonijama koje sam posjećivala prošlo ljeto, gdje sam imala priliku čuti komentare drugih kolega umjetnika, a bili su vrlo pozitivni i motivirajući - kroz smiješak dodaje Ivona.
Dani, tjedni

Mnogo je razloga za zadovoljstvo, no Ivonu je, priznaje, iznenadila zainteresiranost za njezine radove iz ove serije.


- Poprilično je dobra. Ostala sam na svega 15 radova, stoga kanim napraviti neke nove i povećati seriju. Znam da nekima radovi izgledaju kao da ih je vrlo lako napraviti, no potrebno je više od pukog izlijevanja boje. Kako bismo stvorili kompoziciju približno onoj zamišljenoj, treba pomno kontrolirati gibanje i gustoću boje koju izlijevamo. Potrebno je mnogo "plesa" oko platna, ne samo dok se nanosi boja, nego i dok se boja suši, posebice na većim formatima. Sve u svemu, ponekad proces izrade može potrajati dan ili dva, a ponekad tjedan ili dva, ovisno o veličini formata i sušenju slike. Prema svojim radovima odnosim se poprilično istraživački, tek nakon pomnoga razmišljanja što i kako napraviti počinjem slikati - pojasnila nam je mlada umjetnica koja u svojim radovima većinom progovara o temama i prizorima koje se tiču prirode, ljudskoga života i suživota s njom te socijalne i egzistencijalne teme koje nas svakodnevno okružuju.


- Uzora na koje se oslanjam iz područja umjetnosti stvarno je mnogo, jer se ne mogu odlučiti za samo jednoga. Kroz povijest umjetnosti vidimo kako je velikih umjetnika bilo jako mnogo i svaki je od njih nečime pridonio suvremenoj umjetnosti koju imamo danas. Neki od dražih su mi Rembrant, Van Gogh, Monet, Munch, Kandinski, Pollock, Moore, Meštrović, Rodin, a od suvremenih Anselm Kiefer, Weiwei, Cecily Brown... - kaže Ivona Matoušek, ne krijući da već ima pregovora o budućim izložbama.


- Neki su pregovori o izloženim radovima i još traju, a neki o onima koji će tek nastati. Izložba u GISKO-u otvorena je do 28. veljače, pa ću tek tada saznati koliko je zapravo bila uspješna. Komentari su za sada pozitivni, bude i pokoji komentar poput Ja se ne razumijem baš u te moderne slike, ili Ja to baš i ne kužim previše, no sviđa mi se, i slično - zabavljaju Ivonu komentari na Morske mijene. U planu ima već i drugih radova i izložbi.

- Trenutačno imam neke radove koje namjeravam slati na natječaje za skupne izložbe, no kada će biti sljedeća samostalna izložba i gdje, još ne znam - za sve je opcije otvorena mlada Ivona.


Narcisa Vekić
10

radova, od ukupno 30-ak u ciklusu, izlaže Ivona u GISKO-u
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike