Novosti
FIMI MEDIA

Sanader odbacio krivnju
Objavljeno 11. veljače, 2020.
Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u utorak je ponovno odbacio krivnju u slučaju Fimi media u kojemu su na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki i njegova bivša stranka te dio HDZ-ova vodstva iz Sanaderova mandata. “Vrlo odlučno odbijam sve navode iz optužnice koja se temelji na konstrukcijama”, kazao je Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu. Krivnju je odbacio iznoseći obranu u slučaju koji je prije deset godina pokrenut kao prva i najpoznatija u nizu Sanaderovih korupcijskih afera, a zbog jedne od njih izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenulo iznova krajem siječnja. Svi optuženi, među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu. Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je obranu trebao iznijeti na prošloj raspravi na koju nisu došli njegovi odvjetnici koji su zbog toga kažnjeni, sud je zaprijetio postavljanjem odvjetnika po službenoj dužnosti.

Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Osim Sanadera, koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora, i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Vlade i stranke Ratko Maček. H
Možda ste propustili...

PODUZETNICI UGODNO IZNENAĐENI

Na račune već sjele potpore za radnike

UNATOČ PANDEMIJI POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA MORA IĆI DALJE

U pet slavonskih županija propusnice je zatražilo i dobilo 4650 OPG-ova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana