Novosti
KURIKULARNA REFORMA: PRIPREME ZA IDUĆU ŠKOLSKU GODINU

Učenicima besplatni udžbenici i tableti
Objavljeno 12. veljače, 2020.

Iduće školske godine u kurikularnu reformu ulaze drugi, treći, šesti i sedmi razredi osnovne škole, prirodoslovni predmeti osmih razreda osnovne škole te drugi i treći razred srednje škole. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u priopćenju za javnost je podsjetilo da nastavlja pripreme za tu, reformsku školsku godinu, te podsjetilo na sve ono što se dosad napravilo i što se još planira.

Kako navodi Ministarstvo, rok za nakladnike da pošalju udžbenike bio je do 31. siječnja, a stigla su 524 prijedloga udžbenika. Proces procjene udžbenika trebao bi završiti do 1. svibnja, a slijedi odabir od strane škola. "Dakle, proces završava mjesec dana ranije nego prošle godine, a još su i nakladnici imali znatno više vremena za pripremu prijedloga udžbenika. Za udžbenike prilagođene za učenike s teškoćama u razvoju poziv je otvoren do 1. ožujka, tako da očekujemo još zahtjeva", navodi MZOS.

I sljedeće školske godine planirano je da za sve osnovne škole budu besplatni udžbenici, što se financira iz državnoga proračuna, a u tu je svrhu u državnome proračunu planirano u 2020. godini 178,5 milijuna kuna.

"Nakon održanih prvih savjetničkih posjeta svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj krajem prošle godine, nastavlja se kontinuirano pružanje potpore odgojno-obrazovnim djelatnicima u primjeni novih predmetnih i međupredmetnih kurikuluma. Ministarstvo znanosti i obrazovanja do kraja ožujka 2020. godine organizira još jedan ciklus edukacija uživo. Na više od 900 skupova očekuje se više od 30.000 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika", ističe MZOS. Teme ovih stručnih skupova - od primjera kurikulumskog planiranja do predmetnih radionica, izravno se nastavljaju na one u virtualnim učionicama te će učitelji, nastavnici, ravnatelji i stručni suradnici imati priliku uživo raditi u grupama uz potporu predavača i konkretno se pripremati za rad u nastavi. U pripremi je i održavanje drugoga savjetničkog posjeta svim osnovnim i srednjim školama, i to u travnju i svibnju. "Navedeno se financira u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme II (CKRII), Škola za život, financiranog iz Europskoga socijalnog fonda", navodi Ministarstvo.

U okviru priprema za novu školsku godinu nastavlja se i nabava 109.885 tableta. "Otvoreni postupak javne nabave provodi Središnji državni ured za središnju javnu nabavu. Ovogodišnja nabava preostalih tableta za učenike budućih 5. i 7. razreda, kao i za preostali broj tableta za niže razrede, pokrenuta je pet mjeseci ranije u odnosu prema prošlogodišnjoj nabavi", ističe se u priopćenju Ministarstva obrazovanja. D.Pav.
RAČUNALA ZA NASTAVNIKE
CARNET će u sklopu projekta e-škole provoditi nabavu prijenosnih računala za nastavnike, a upravo se izrađuje analiza potreba po školama. Broj računala ovisit će o iskazanim potrebama s obzirom na to da je prošle godine nabavljeno 26.350 računala za nastavnike, priopćilo je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Najčitanije iz rubrike