Novosti
OSNIVANJE POSEBNOG POVJERENSTVA

Pomoć bivšim logorašima
Objavljeno 11. veljače, 2020.
Premijer Andrej Plenković primio je u utorak predstavnike Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) s kojima je dogovorio osnivanje posebnog povjerenstva za pružanje pravne i stručne pomoći bivšim logorašima.

"Razgovaralo se o inicijativi HDLSKL-a oko podnošenja pojedinačnih tužbi hrvatskih državljana, koji su bili zatočenici srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskog rata, protiv Republike Srbije pred sudovima u Srbiji i Hrvatskoj, radi odštete odnosno naknade nematerijalne štete prouzročene zatočenjem", navodi Vlada u priopćenju.

Dogovoreno je da će se s nadležnim ministarstvima, osobito pravosuđa i branitelja, nastaviti konzultacije o potpori u pružanju pravne i stručne pomoći logorašima. Plenković je istaknuo kako je Vlada svjesna važnosti problema hrvatskih branitelja, stradalnika i njihovih obitelji. Vlada i nadležna ministarstva nastavit će podupirati rad HDLSKL-a, koji već godinama ustraje u pronalaženju rješenja za probleme bivših zatočenika. Osim Plenkovića, na sastanku su sudjelovali ministri Davor Božinović, Gordan Grlić Radman, Dražen Bošnjaković i Tomo Medved te predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak. H