Sport
NEZADOVOLJSTVO U GRADSKOM VRTU

Osječani ljutiti jer kod sudaca nemaju isti tretman kao rivali
Objavljeno 12. veljače, 2020.
- Sumnjam da bi tako lako bio isključen igrač Dinama ili Hajduka - kaže Meštrović

Ne stišava se nezadovoljstvo u Gradskom vrtu načinom na koji je sudac Marin Vidulin dijelo pravdu u susretu protiv Inter Zaprešića. Osječani ga smatraju najvećim krivcem što na proljetnoj premijeri pred svojim navijačima nisu uzeli planirana tri boda.

Najveća je zamjerka arbitru vrlo rano isključenje Dmitra Lope kojem je Kanfanarac put u svlačionicu pokazao već nakon 15 minuta igre "počastivši" ga dvjema javnim opomenama. U obje odluke Vidulin je imao uporište u pravilima, ali Osječane ne bole toliko pogreške na njihovu štetu koliko tretman i različiti kriteriji u primjenjivanju pravila. Odmah nakon susreta, inače, staloženi trener Ivica Kulešević nije izdržao a da ne komentira suđenje, što mu inače nije običaj.

- Ne mogu se oteti dojmu kako smo oštećeni kod tog isključenja Lope. Prelako su mu pokazana ta dva žuta kartona u vrlo ranoj fazi utakmice, što je naravno izravno utjecalo na njezin daljnji tijek.

Različiti kriteriji
Nakon susreta od nekih klupskih djelatnika mogle su se čuti i teze kako je Vidulin "masakrirao" Osijek, a o svemu je odlučio progovoriti i klupski predsjednik Ivan Meštrović:

- Ljuti nas što kod hrvatskih sudaca nemamo isti tretman kao naši konkurenti. Baš me zanima bi li igraču Dinama ili Hajduka tako lako i brzo bila pokazana dva žuta kartona. Čisto sumnjam i to je nešto zbog čega nećemo šutjeti. Mislite li da bi Osijeku VAR dosudio tri kaznena udarca? Nisu problem pogreške, one se događaju, ali ako suci nemaju isti kriterij prema svima, onda imamo ozbiljan problem, u dahu je izgovorio prvi klupski čovjek, pa dodao:

- Kada sude Dinamu, suci to čine sa strahom jer pogriješiti na štetu Dinama nosi za njih posljedice. Slično je i u Splitu, samo što je tamo strah izazvan drugim razlozima jer je opće raspoloženje prema arbitrima negativno, a u Rijeci pritisci stižu sa svih strana. I s tribina i s terena. Samo mi u Osijeku, onako ravničarski, pomirljivo reagiramo na neujednačene kriterije sudaca u odnosu prema nama. Smatramo kako smo zaslužili mnogo više respekta kod ljudi u crnom. Pokušali smo te probleme koji nisu od jučer riješiti na institucionalan način, ali to očito ne daje nikakve rezultate.

Predsjednik se o pitanju sudaca ne javlja često, ali kada se odlučio to učiniti, onda je očito problem narastao do neprihvatljive razine.

Siva zona
Oko tog Lopina isključenja postoji puno različitih stajališta i kutova gledanja. Nikada nećemo saznati "što bi bilo kad bi bilo", ali se moramo zapitati kako bi u osječkom prvoligašu reagirali kada bi se takav start dogodio recimo na Mirku Mariću, a da čovjek koji ga je učinio prođe bez javne opomene. Sumnjamo kako bi to podnijeli bez riječi. Ovog proljeća na hrvatskim terenima se pojavio VAR i on će sigurno biti od koristi kako bi se smanjile krucijalne pogreške sudaca koje izravno utječu na ishod. Međutim, siva zona će ostati kada su u pitanju kriteriji i primjena disciplinskih mjera. Upravo je taj segment različitih kriterija prema određenim klubovima oduvijek bio i ostao najveći problem HR nogometa i njegovih sudaca. I u tom dijelu ljutnja u Gradskom vrtu je posve opravdana. To više što su pred njima tri derbija o kojima im puno toga može ovisiti. I zato je trebalo dići glas, čisto da se pokuša u tim susretima osigurati ravnopravan tretman s konkurencijom kada je u pitanju suđenje.

Dalibor Keler
BIJELO-PLAVI ŽELE VIŠE RESPEKTA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini