Regija
DOBILI POTVRDU

ZŠRU Baranja će 2021. biti domaćin ribičkoj eliti svijeta
Objavljeno 12. veljače, 2020.
Svjetsko prvenstvo bit će u rujnu, stiže oko 40 reprezentacija, očekuje se 10-ak tisuća noćenja
BELI MANASTIRU rujnu iduće godine Zajednica športsko-ribolovnih udruga Baranje domaćin je Svjetskog prvenstva u ribolovu za nacije.


Očekuje se nastup 40-ak reprezentacija, što znači dolazak nekoliko stotina natjecatelja i znatno više pratećeg osoblja.


- Konačno, nakon tri godine otkako smo krenuli u ovu avanturu i kandidirali se za domaćina i organizatora natjecanja, dobili smo odluku prezidija Svjetske ribolovne organizacije kojom se potvrđuje naše domaćinstvo - kaže Anđelko Martinčević, predsjednik Zajednice športsko-ribolovnih udruge Baranje, objašnjavajući kako je domaćinstvo, zapravo, dobila Republika Hrvatska, u čije je ime kandidaturu podnio baranjski ZŠRU koji će, dakle, u pravom smislu biti domaćin i organizator ovog svjetskog skupa. Tom su odlukom, na neki način, počele slatke brige najmnogoljudnije baranjske udruge. Martinčević, naime, tvrdi kako ih u idućih godinu i pol dana očekuje puno posla, a sve stoga što žele da baranjsko Svjetsko ribolovno prvenstvo bude do sada najbolje organiziran skup ribiča iz raznih krajeva svijeta.


- Za početak, treba reći da, osim natjecatelja, očekujemo 200-tinjak sudaca i mnoštvo pratećeg osoblja. Sudeći po iskustvima kolega iz Međimurja, u danima uoči Svjetskog prvenstva i tijekom njega u Baranji i Slavoniji bit će 10-ak tisuća noćenja, a tome treba dodati i činjenicu da su se ribički reprezentativci iz susjednih zemalja već najavili kako bi već ove godine isprobali vode na kojima će biti natjecanje i na njima održali treninge - priča Martinčević naglašavajući kako će se uloženo, sigurno je, na više načina višestruko vratiti. Govoreći o poslovima koji ih čekaju, kaže kako je potrebno revitalizirati ribolovnu stazu na Staroj Dravi kod Bilja, koja ima potrebnu dužinu, ali ju je potrebno ‘‘dotjerati‘‘ kako bi imala i propozicijama traženu dubinu jer će prvenstvo biti u rujnu, kada bi razina vode trebala biti niža. Nadalje, u pripravnosti mora biti i jedna rezervna staza, a to će biti ona na Topoljskom dunavcu. No, nastavlja, ona je duga 1200 metara, a propozicije nalažu kilometar dužu stazu.
- Sigurno je da Svjetsko ribolovno prvenstvo ne možemo organizirati sami. Još uoči prve kandidature potporu smo dobili od Osječko-baranjske županije, a razgovore smo već pokrenuli s općinama Draž i Bilje, Hrvatskim šumama i drugim institucijama odnosno ustanovama od kojih očekujemo pomoć - naglašava Martinčević.


Ivica Getto
Gospodare s više od 4200 ha voda
Niz je argumenata koji su najbolji dokaz da je Baranja, odnosno Osječko-baranjska županija, zaslužila domaćinstvo Svjetskog prvenstva u ribolovu. Prošle je godine zabilježeno povećanje članova ZŠRU-a Baranja, koji u evidenciji ima približno 2000 sportskih ribiča učlanjenih u 22 udruge. Baranjski ZŠRU gospodari s približno 4200 hektara ribolovnih voda, a ne treba zaboraviti da ga okružuju Dunav i Drava. Uz prodanih 500-tinjak dnevnih ribolovnica, premašili su financijski plan, te ‘usput’ u ribolovne vode, predviđene za poribljavanje (bez dunavskih i dravskih živih rukavaca) ubacili 4000 kilograma šarana. Tijekom prošle godine organizirali su i niz domaćih i međunarodnih ribolovnih natjecanja, uz respektabilan odaziv ribiča.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AURIC TIMBER PROIZVODI SUHU GRAĐU

Prirodno prosušena
daska traje stoljećima

2

NATJECANJE U KVALITETI VOĆNIH RAKIJA

Zlatnu šljivovicu ispekao Darko Cerovski

3

IZVANREDNI IZBORI ZA GRADSKO VIJEĆE ORAHOVICE

HDZ-u pripalo najviše glasova i sedam mandata, HSS-u pet, SDP-u tri, NL-u Hrabro jedan