Regija
U ČAST ZAŠTIĆENE “SLAVONSKE KOBASICE”

Kobasicijada u Viljevu - dobra hrana i zabava
Objavljeno 11. veljače, 2020.
VILJEVO


U Lovačkom domu u Viljevu u subotu, 15. veljače održat će se 14. Kobasicijada, smotra ocjenjivanja suhe domaće slavonske kobasice u organizaciji udruge Čuvari slavonske tradicije Donji Miholjac i suoorganizaciji Općine Viljevo. Kobasicijada okuplja male proizvođače, OPG-ove te amatere s područja Donjeg Miholjca i šire okolice, a cilj je okupiti njih što više te im ponuditi priliku da izlože svoje proizvode.


Program manifestacije podijeljen je u dva dijela. U 12 sati počinje ocjenjivanje uzoraka pristiglih na natjecanje ocjenjivačke komisije koju čine predstavnici Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Fakulteta agro-biotehničkih znanosti u Osijeku te Veterinarske stanice Mihael Donji Miholjac. Od 14 sati organizirano je pečenje slanine na otvorenom, a u 17 sati je planirano proglašenje pobjednika i dodjela priznanja uz zabavno-glazbeni program.


Organizatori su pod pokroviteljstvom Grada Donjeg Miholjca i Osječko-baranjske županije osigurali i novčani nagradni fond od 3000 kuna koji će se raspodijeliti na prva tri mjesta koja dodjeljuje stručni ocjenjivački žiri.


- Prva je nagrada u iznosu od 1500 kuna, druga 1000 kuna, a treća 500 kuna. Vjerujem da ćemo i ovaj put imati hvalevrijednu manifestaciju na kojoj ćemo pokazati što su to tradicionalne vrijednosti koje baštinimo. Svjedoci smo da iz godine u godinu podižemo razinu Kobasicijade. I ove godine smo osigurali prigodnu prodaju, kako kobasica, tako i ostalih delicija, te nastup OPG-ova, kao što je to iz godine u godinu, s različitim proizvodima koje oni proizvode - ističu organizatori.


Miholjačka udruga Čuvari slavonske tradicije uspjela je 2018., nakon tri godine čekanja, da "Slavonska kobasica" dobije oznaku izvornosti i zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.


- Uspjeli smo dobiti nacionalnu zaštitu za "Slavonsku kobasicu" i sada očekujemo i europsku. Smatram da će ovo biti dodatni poticaj proizvođačima da ozbiljnije krenu u veću proizvodnju te da se konačno krene prema brendiranju slavonske kobasice na tržištu Hrvatske, ali i Europske unije - ističu Čuvari slavonske tradicije.


Oznaka je potrebna zato što se svima onima koji je na ovim prostorima proizvode, uz druge suhomesnate proizvode, omogućuje niz benefita, među kojima i plasman uz certifikat zaštićenog proizvoda.
No certifikat zahtijeva i obveze za proizvođače jer će se proizvodnja slavonske kobasice odvijati pod strogo kontroliranim uvjetima, a kupci će biti sigurni da kupuju autohtoni domaći proizvod. S.Fridl
Udruga Čuvari slavonske tradicije očekuje i europsku oznaku zaštite za slavonsku kobasicu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike