Regija
GALIĆ I BUDIMIR O RAZVOJNIM PLANOVIMA

Gradnja brze ceste
ključna je za gospodarstvo
Objavljeno 11. veljače, 2020.
ILOK

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić sa suradnicima je posjetio Ilok, gdje ga je gradonačelnica Marina Budimir upoznala s planovima za buduće investicije i razvoj Iloka. Budimir je potencirala gradnju Srijemske granične transverzale.

- Riječ je o brzoj cesti koja bi spojila Ilok s autoputom i skratila put Iločana i Hrvata iz Vojvodine sa sadašnjih 100 na 20 minuta. Cesta bi nam mnogo značila i za gospodarski razvoj i za razvoj turizma, jer svjesni smo kako se ne možemo razvijati bez prometne povezanosti - navela je Budimir.

Iločanima se gradnja transverzale obećava više od deset godina, posebice pred izbore, no građani su umorni od obećanja i žele konkretne aktivnosti. Njezinom bi gradnjom riješili i veliki problem prometa teretnih vozila kroz Ilok, Mohovo i Šarengrad.

- Kroz ta mjesta, jedinom cestom koja nas povezuje s Vukovarom, dnevno prođe i po 350 kamiona. Ona nije predviđena za takav promet, opterećena je kamionima, uska i nepregledna, a u zimskim uvjetima često i neprohodna, jer se šleperi zaglave na usponima prema Šarengradu i Mohovu i nastane kolaps. Stoga nam je alternativna prometnica nužna - poručila je, i dodala kako se u postojećim uvjetima događaju i nesreće poput one koja se u Mohovu zbila prije dva dana kada se kamion zaletio u obiteljsku kuću i posve uništio dio njezina pročelja.

Srijemska bi transverzala išla uz samu granicu sa Srbijom, pa kako se taj dio Hrvatske nalazi na migrantskoj ruti, cesta bi ogradom policiji olakšala kontrolu granice.

- Ne treba zaboraviti kako je Ilok istočna granica Europske unije i vjerujem kako bi Europa upravo zbog toga pomogla Hrvatskoj u gradnji transverzale - naglasila je gradonačelnica.

Prema njezinim riječima, druga važna tema u čijoj realizaciji očekuju pomoć Županije jest izrada Intervencijskog plana za Ilok, Tovarnik i Lovas, kako bi taj kraj gospodarski oživio i postao konkurentan.

- Nije mi jasno prema kojem je ključu Ilok isključen iz intervencijskih planova, i držim kako bi nas Hrvatska trebala gospodarski jačati da bi naši poljoprivredni proizvodi imali dobar plasman, ali i kako se prometno povezali s ostalim dijelovima zemlje zbog drugih usluga. Dio smo EU-a i žalosti me što naši građani na fizikalnu terapiju, kod ginekologa, stomatologa i drugih liječnika odlaze u Srbiju - istaknula je Budimir.

Galić je naveo kako su, uz Srijemsku graničnu transverzalu, obnova pruge Vinkovci - Zagreb, obnova Zračne luke Osijek Klisa i ulaganje u unutarnje plovne putove ključni projekti za gospodarski razvoj toga kraja. D. Korpoš
Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike