Regija
ZADUŽENJEM KOD HBOR-A

Levanjska Varoš želi kupiti Vegeričin dom
Objavljeno 12. veljače, 2020.
Općina na drugoj e-dražbi, u travnju, za 3,8 milijuna kuna želi kupiti kompleks bivše kupke za starački dom, ho(s)tel...
LEVANJSKA VAROŠ

Dok se čeka druga e-dražba za kompleks bivšeg Doma za psihički bolesne starije osobe, tzv. Vegeričin dom u Breznici Đakovačkoj, koji je zbog propusta u radu zatvoren 2012., a sada je dio stečajne mase Zdravstvene ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući Vesne Veger u stečaju, Općina Levanjska Varoš izrazila je ambiciju da kupi taj kompleks.

Jamčevina do 23. ožujka

Najavljuje to načelnik Slavko Tidlačka, uz poruku da se Općina s pet milijuna kuna za to želi zadužiti kod HBOR-a i od Vlade tražiti suglasnost. U kompleksu, bivšoj lječilišnoj kupki i izletištu, vide potencijal za zapošljavanje svog stanovništva, izvor prihoda, smještajne kapacitete za više programa i podlogu za ukupan razvoj.


- Idući tjedan imat ćemo poslovni plan što i kako planiramo uzeti i pokrenuti ondje, to je jedina alternativa za ovaj kraj - kaže Tidlačka. Stečajna upraviteljica Snježana Sudarević kaže da će druga e-dražba biti od 1. do 16. travnja kada će kompleks biti po 3.810.000 kuna, što je upola manje od utvrđene vrijednosti s prve dražbe. Procjene su da bi zaduženje od pet milijuna kuna bilo dovoljno za kupnju, a ostatak za uređenje. Krajnji rok za uplatu jamčevine od 762.000 kuna, dodaje Sudarević, je 23. ožujka. Općina bi novac za jamčevinu, kaže Tidlačka, osigurala refundacijom od države.
I vlastiti komunalac

- Dužna nam je za projekte koje smo mi napravili i iskreditirali; samo na "Zaželi" imamo milijun kuna. Ako nam u refundaciji bar dio toga dođe, mi ćemo se javiti s jamčevinom. Postane li dom naš, možemo se javljati na EU fondove za njegovo daljnje unaprjeđivanje - kaže Tidlačka. Plan Općine je za početak staviti u funkciju starački dom za 50 - 100 ljudi, uz zapošljavanje 20 radnika.


- Formirali bismo ga za izletište, da se akumuliraju sredstva za uređenje cijelog kompleksa, a istovremeno bismo tražili ulagače jer prostor pruža brojne mogućnosti - smještajne, turističke, odmarališne, rekreativne - kaže Tidlačka.


Imperativ je osigurati osnovnu infrastrukturu jer je kompleks zapušten.


- O zainteresiranosti da to kupi Općina, govori spremnost mještana da pomognu dobrovoljnim radom, samo da na svom području imamo prilika za posao, da nam ljudi dolaze - dodaje načelnik. Općina u dijelu kompleksa vidi i prostor za osnutak komunalnog poduzeća.


- Zaposlili bismo u njemu od pet do deset ljudi, on bi uređivao i ovaj prostor - dodaje Tidlačka. Već su vođeni razgovori sa županom i načelnicima općina.


- Imamo njihovu podršku jer projekt je značajan i za županiju, požeški i đakovački kraj. U našem dvorištu leži biser turizma i drugih mogućnosti - dodaje Tidlačka. Osim nove zgrade i onih što su u solidnom stanju, ima i objekata za rušenje.


- Nova zgrada mogla bi se odmah staviti u funkciju. Da se ona pokrene, to bi se samo financiralo - dodaje Tidlačka.
U planu Općine je i hotel, hostel... no želi se čuti riječ struke.


Suzana Župan
plan
starački dom

za oko 100

štićenika
Na 3. dražbi cijena ide dolje za 25 posto
Prema riječima stečajne upraviteljice Snježane Sudarević, ne nađe li kompleks u Breznici Đakovačkoj kupca ni na drugoj elektroničkoj dražbi, ide treća e-dražba na kojoj će se ovaj kompleks s nizom nekretnina naći po cijeni od približno 1,9 milijuna kuna. Naime, na trećoj elektroničkoj dražbi cijena bi mu išla dolje za 25 posto od cijene u drugoj e-dražbi gdje ona iznosi 3.810.000 kuna. Još prije prve dražbe interes su za dom iskazivali i pojedini Đakovčani, velika hotelijerska grupacija, za nj se raspitivala i jedna veća trgovačka kuća.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike