Ekonomija
RAST IZVOZA U TURSKU

Poljoprivredni institut Osijek najveći je izvoznik sjemena bilja bez genetskih modifikacija
Objavljeno 12. veljače, 2020.
S jedne strane izvozimo, a kada izvezemo sjeme od naših turskih partnera, naplaćujemo licencu, kazao je dr. sc. Zvonimir Zdunić

U posljednjih je pet godina robna razmjena s Turskom porasla za gotovo 27 posto. U prvih deset mjeseci prošle godine bilježimo znatan rast izvoza od gotovo 22 posto. Rekao je to potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić u povodu posjeta turske gospodarske delegacije Hrvatskoj gospodarskoj komori i susreta dvadesetak hrvatskih i turskih poduzetnika u sklopu posjeta ministrice trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan Hrvatskoj.
Barbarić je istaknuo da je do nedavno interes turskih investitora prvenstveno bio prisutan u sektoru turizma. Očekuje da će se to nastaviti, no ističe da se gospodarska suradnja sve više diversificira. Tako su na sastanku sudjelovale i dvije hrvatske tvrtke, svijetli primjeri gospodarske suradnje s Turskom temeljene na suvremenoj tehnologiji te istraživanju i inovaciji. Naime, Hrvatska M+ Grupa krajem siječnja ove godine preuzela je tursku tvrtku CMC, koja je najveći nezavisni izdvojeni kontaktni centar i pružatelj usluga upravljanja korisničkom podrškom u Turskoj s više od 4000 zaposlenih.
"Trenutačno ta kompanija u Turskoj ostvaruje oko 40 milijuna eura prihoda. Grupa će preko R&D-a razvijati dodatne usluge na turskom tržištu i pružati ih korisnicima u SAD-u, Americi i diljem cijeloga svijeta. Ovo je bilo naše najveće ulaganje do sada te time postajemo regionalni igrač‘‘, rekao je član Uprave Darko Horvat.
Poljoprivredni institut Osijek, pak, zajedno s turskom tvrtkom Tareks, radi na projektu selekcijske stanice za oplemenjivanje bilja. Poslovanje se prvenstveno temelji na kulturi kukuruza, a aktivnosti se pokušavaju proširiti na lucernu, pšenicu, ječam, suncokret i sadnice voća.
"Mi smo najveći izvoznici sjemena poljoprivrednog bilja bez genetskih modifikacija u Tursku. S vremenom, tijekom proteklih 18 godina suradnje, razvili smo prijenos i transfer znanja razvoja kultivara. S jedne strane izvozimo, a s druge, kada izvezemo to sjeme visokih kategorija, od naših turskih partnera naplaćujemo licencu. Mi smo javnoznanstveni institut koji više od 90 posto svojih ukupnih prihoda stječe na tržištu. Mislim da je naš institut put i pokazatelj da se znanost i gospodarstvo međusobno potiču, a ne potiru‘‘, rekao je ravnatelj instituta dr. sc. Zvonimir Zdunić.
Predsjednik Komore Zagreb i supredsjedatelj Hrvatsko-turskoga poslovnog vijeća Vitomir Klasić istaknuo je da također postoje mogućnosti za nove poslove u industrijskoj kooperaciji na principima podugovaranja, npr. u automobilskoj industriji, za koju u Hrvatskoj imamo veći broj uspješnih tvrtki koje rade za najveće europske proizvođače automobila.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat osvrnuo se na to kako biramo one koje zovemo u Hrvatsku. "Zovemo one koji nam daju priliku napretka gospodarskih odnosa, a s Turskom su u 2018. i 2019. brojke u velikom plusu. Činjenica je da gospodarsku suradnju razvijamo dvostruko te da uvoz raste‘‘, rekao je Horvat. Zdenka Rupčić

Mnogo prostora za nova ulaganja
Za Hrvatsko-tursko poslovno vijeće istaknuo je da se vraća u onu dinamiku kakva je nekada bila, bar jedan ili dva događanja na razini nacionalnih gospodarstava tijekom godine, te je najavio da će na ministričin poziv otputovati u Izmir s gospodarskom delegacijom. Ministrica trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan kazala je da očekuje mnogo prostora za nova ulaganja, naglasivši da je cilj poziva hrvatske gospodarske delegacije u Izmir definiranje novih potencijalnih sektora za ekonomsko povezivanje Hrvatske i Turske.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora