Kultura
IZLOŽBA "IGRA SPORTA I UMJETNOSTI"

Brojni se predmeti izlažu po prvi put
Objavljeno 12. veljače, 2020.
U Galeriji Prsten i Galeriji PM Doma HDLU-a otvorena je izložbe Igra sporta i umjetnosti, kojom se najavljuje stalni postav Hrvatskog športskog muzeja. Predstavljen je opsežan izložbeni projekt, koji kroz dva dijela svjedoči o povezanosti umjetnosti i športa. Prvi dio prezentira razvitak športa i primijenjene umjetnosti od vremena pokretanja organiziranih športskih aktivnosti u Hrvatskoj do suvremenih dana, a druga prikazuje šport kao profesiju i kao široko rasprostranjenu zdravu rekreativnu aktivnost, te inspiraciju za nastajanje umjetničkih djela suvremenih likovnih i vizualnih umjetnika.


U prvom dijelu HŠM izlaže predmete iz vlastita fundusa, vrijedne primjere primijenjene umjetnosti i dizajna, prije svega medalje, plakate, diplome i skulpture dodjeljivani kao nagrade. Veliki broj predmeta nije bio dostupan javnosti i izlaže se po prvi put, a mnogi od njih zauzet će istaknuto mjesto u budućem postavu. Na izložbi su prezentirani radovi preko 50 umjetnika i dizajnera, pa je zanimljivo promatrati njihove radove iz rakursa športske tematike. Među njima su i najveća imena hrvatske umjetnosti poput Frangeša, Kerdića i Meštrovića, ali i umjetnika poput Stranića koji su gotovo cijeli svoj opus posvetili športu.


Pregled razvitka umjetnosti u području športa u Hrvatskoj prezentiran je kronološki, od kraja 19. st., u četiri cjeline prema prekretnicama u hrvatskoj povijesti koje su imale presudan značaj za društvo, što se odrazilo na šport i umjetnost. U zasebnim su cjelinama prezentirani predmeti vezani za sokolski pokret i olimpizam.


U drugom su dijelu predstavljeni radovi hrvatskih likovnih umjetnika na temu športa, koji govore o strasti i ushitu, povezuju odgovor na pitanje zašto su šport i umjetnost najvažnija kreativna zabava i unutarnja promjena u suvremenom civilizacijskom okruženju i europskoj tradiciji.
Od najmlađe generacije do akademika, umjetnici kroz svoje iskustvo prenose iskustvo u umjetnička djela koja govore o strasti, osobnim stavovima, rekreaciji, čarobnim sjećanjima na stare stadione, prijenosima natjecanja na crno bijelim televizorima, čaroliji natjecanja i radosti druženja... N.Vek.
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike