Kultura
KRISTIAN NOVAK U VUKOVARU:

Velika je čast čuti svoje rečenice koje izgovaraju veliki glumci na sceni
Objavljeno 12. veljače, 2020.
Vukovarci su se upoznali s Novakovim književnim ostvarenjima i životnim okolnostima koje su ga oblikovale kao osobu i pisca
VUKOVAR

Odlučili smo se za Kristiana Novaka zato što je vrlo čitan, aktualan, no upravo smo zbog toga morali dugo čekati da nam dođe. Prilično je zauzet zbog svoje popularnosti i zbog toga što mu se djela izvode i na kazališnim daskama, a film Črna mati zemla prema njegovu se istoimenom romanu (nagrađenom 2013. Nagradom T-portala za najbolji roman) treba snimati dogodine. Kristan Novak potiče čitatelje na čitanje, pa nam nije trebalo mnogo drugih razloga zašto pozvati baš njega - naglasila je dr. sc. Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru HAZU, suorganizatora književnog susreta održanog u Gradskoj knjižnici Vukovar, ponosna što je među publikom bilo jako mnogo mladih Vukovaraca.


Nepoznati prvijenac

Moderatorica zanimljive književne večeri dr. sc. Novinc pobrinula se da se posjetitelji upoznaju ne samo s autorovim književnim ostvarenjima, nego i životnim okolnostima koje su ga oblikovale kao osobu i pisca. Sve posjetitelje pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić.

Jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pisaca autor je dvaju nagrađenih romana Črna mati zemla (2013.; u režiji Dore Ruždjak Podolski, postavljen 2017. u Zagrebačkom kazalištu mladih), i Ciganin, ali najljepši (koji je za HNK u Zagrebu u prosincu 2017. dramatizirao Ivor Martinić, a režirala Ivica Buljan) te manje poznatoga prvijenca Obješeni, koji je napisao kad su mu bile 23 godine.

- Roman Črna mati zemla više je moja intimna obiteljska povijest. Priča je to o jednom dječaku u Međimurju koji je ostao bez oca i koji prolazi teške trenutke, gubi odnos sa svijetom odraslih, svijetom svojih vršnjaka i polako ulazi u neki svoj svijet mašte. Dobiva dvojicu imaginarnih prijatelja koji su u prvoj fazi doista prijatelji, a kasnije postaju sve veći problem, što njega odvaja od stvarnoga svijeta. Roman Ciganin, ali najljepši socijalna je priča, ljubavna i uprizorena u HNK-u u Zagrebu. Priča je to o odnosu Roma i hrvatskog stanovništva u Međimurju, koji je u novije vrijeme obilježen sve većim nasiljem. Usred toga pratim jednu ljubavnu priču između sredovječne Hrvatice, Međimurke Milene, koja se nakon bračnog i poslovnog brodoloma vraća u svoje naselje i u nju se zaljubljuje mlad Rom Sandokan. Predstava je koncem siječnja imala svoju 50. izvedbu. Svakom je autoru velika čast kada njegova djela zažive na kazališnim daskama i kada čuje njegove rečenice kako ih izgovaraju veliki glumci - napomenuo je Novak.


Inspiraciju za pisanje ovaj 40-godišnjak crpi iz života, a na početku svojega književnoga puta pisao je dnevnik koji je nakon nekog vremena postao narativan, i iz toga je nastao roman.
Casting za film

- Sljedeće u planu je film, za koji je upravo u tijeku casting. Napravit ćemo nekoliko verzija scenarija za film Črna mati zemla. Nakon toga počinjem pisati novi roman - najavio je Novak, koscenarist za film koji će režirati mladi Rok Biček.

Njegova posljednja dva romana izazvala su oduševljenje i kritike i publike. Roman Črna mati zemla postigao je velik uspjeh dobivši nagradu T-portala za roman godine. Novak je uspjeh ponovio i sljedećim romanom Ciganin, ali najljepši, za koji je dobio istu nagradu, kao i nagradu Fran Galović za najbolju knjigu na temu zavičaja te nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolje objavljeno prozno književno djelo u Republici Hrvatskoj. Roman Ciganin, ali najljepši mnogi su proglasili jednim od najboljih ostvarenja novije hrvatske književnosti.


Mario Kokaj
Kristian Novak (1979., Baden-Baden), djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri, gimnaziju pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku te doktorirao na poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Šest je godina radio kao asistent na Odsjeku za germanistiku istog fakulteta, a 2012. prelazi na Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, gdje danas predaje kao docent. Uz impresivnu znanstvenu karijeru, zanimljivo je da je Kristian Novak od 1998. do 2009. bio standardni reprezentativac RH u karateu i osvajač je niza medalja na europskim i svjetskim prvenstvima.
DVIJE DUGE PRIČE
Novak: Karateu na neki način dugujem i poznanstvo sa suprugom, trostrukom prvakinjom Europe Mirnom Šenjug Novak. Kako smo se spanđali? Ona misli da sam ja nju godinama bario, ja odgovorno tvrdim suprotno, da sam joj pružio šansu jer mi je bilo neugodno zbog nje. Kad se usuglasimo, čitat ćete o tome.
Upravo je u tijeku casting za film Črna mati zemla, za koji ćemo napraviti nekoliko verzija scenarija
Rok Biček
POVJERENA MU JE REŽIJA FILMA
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike