Novosti
PROSLAVLJENO STEPINČEVO

Biskup Perić: Stepinac je bio neustrašiv branitelj ljudskih i crkvenih prava
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Stepinčevo i 60. godišnjica smrti blaženoga Alojzija Stepinca obilježeni su u ponedjeljak u Krašiću misnim slavljem i svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, a na tim su događajima, među mnogima, bili i premijer Andrej Plenković, nekoliko ministara te predstavnici Hrvatskoga generalskog zbora i lokalnih vlasti.


Misu je predvodio biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, koji je u propovijedi iznio detaljna svjedočanstva o događajima koji su se zbili u četiri dana nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa i mučenika Alojzije Stepinca, do pokopa i mise u zagrebačkoj katedrali. Rekao je da je prvo čudo bila promjena prvotnog stava njegovih komunističkih progonitelja Tita i Beograda o pokopu u zagrebačkoj katedrali, od "ni govora" do toga da je četiri dana poslije, uz molitvu 16 biskupa, 500 svećenika i 180 bogoslova, u zagrebačkoj katedrali ipak održana sprovodna misa. "Kao da su se Alojzija Stepinca komunističke vlasti bojale više mrtvoga nego živoga, jer je bio neustrašiv branitelj ljudskih i crkvenih prava, odlučan promicatelj narodnih sloboda, a sam bez vanjske slobode", rekao je biskup Perić. Istaknuo je kolika je razlika između bezbožnoga komunističkog režima i današnjeg vremena, kada su na misi predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.


Predstavnici središnje, regionalne i lokalne vlasti položili su nakon mise vijence podno spomenika Alojziju Stepincu te su, kao i mnogobrojni vjernici, posjetili spomen-dom tog blaženika, gdje je prije 60 godina umro u kućnom zatočeništvu.


Premijer Plenković obećao je na sjednici Općinskoga vijeća financijsku pomoć Vlade i ministarstava radi obnove župne kuće, spomenika kulture nulte kategorije, te za druge potrebne sadržaje u Dolini kardinala zbog rastućega vjerskog turizma te zbog činjenice da je iz obližnjeg Pribića Prekriškog potekao i drugi veliki kardinal 20. stoljeća, Franjo Kuharić. Objasnio je kako je to potrebno zbog veličine blaženika Alojzija Stepinca, koji je u vrlo zahtjevnim okolnostima bio čvrst i koji se u vrijeme NDH znao suprotstaviti rasističkim zakonima. Doživio je progon komunističkih vlasti, no obranio je Katoličku Crkvu i njezinu pripadnost Svetoj Stolici. Plenković je u govoru istaknuo kako danas u odnosu prema vremenu neslobode, samo nekoliko desetljeća prije, moramo biti sretni što živimo u vrijeme slobode, demokracije, pluralizma u stajalištima, vremenu vjerskih sloboda, slobode govora i slobode medija.
Potpredsjednik Sabora Željko Reiner opisao je životni put Alojzija Stepinca, uvijek nepokolebljivog u vjeri, domoljublju i čovjekoljublju, istaknuvši da svoj narod nije htio napustiti ni kada mu je život bio ugrožen i kada su mu nudili da se spasi od progona i smrti odlaskom u inozemstvo. "O tome govori i činjenica da je 4. lipnja 1945. godine odbio Titov prijedlog da uspostavi nacionalnu katoličku crkvu odvojenu od Rima, čime bi prestali progoni i njega i Crkve", rekao je Reiner te zaključio da je za njega Stepinac svetac i prije proglašenja svecem. H
CITAT IZ 1942.
Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u nedjelju se na 50. godišnjici Hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Koblenzu prisjetio Stepinčeve propovijedi u zagrebačkoj katedrali u listopadu 1942. "Svaki narod i svaka rasa (…) imaju pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili crnci ili uglađeni Europejci, bili omraženi Židovi ili ponosni arijci imaju jednako pravo da govore: Oče naš koji jesi na nebesima! A ako je Bog svima podijelio to pravo, koja ga ljudska vlast može nijekati?” ponovio je Grlić Radman Stepinčeve riječi. Ministar je istaknuo da je to impresivno svjedočanstvo vjere iz najmračnijih dana dvadesetog stoljeća i da treba biti zahvalan na ljudima poput Stepinca.