Novosti
SABORSKI ODBOR ZA OBRAZOVANJE UPOZORIO:

Potreba zaštite djece na internetu
Objavljeno 11. veljače, 2020.
U povodu Dana sigurnijeg interneta, saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu održao je u ponedjeljak tematsku sjednicu o utjecaju digitalnog doba na mlade kako bi se skrenula pozornost na činjenicu da djeca imaju pravo na bolju zaštitu i sigurnost u virtualnom svijetu. Tome mogu pridonijeti i akteri političkog i društvenog života, rečeno je na sjednici. Potrebno je poduzeti niz mjera za prepoznavanje i smanjivanje rizika i ugroza s obzirom na ubrzani razvoj tehnologije i pojačanu potrebu za edukacijom djece i odraslih, suglasni su sudionici skupa.
Predsjednica odbora Irena Petrijevčanin Vuksanović rekla je kako sigurnost djece i mladih na internetu nije integrirana u obrazovnom sustavu, a trebala bi biti od predškolske dobi. Djeca se na internetu susreću sa cyber bullingom, prijetnjama, raznim zloporabama od zlonamjernih osoba ili skupina koje su sklone spolnom zlostavljanju djece, upozorila je. H
Sustavno educiranje o medijskoj pismenosti
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević rekla je kako je naš zadatak dijete naučiti medijskoj pismenosti koja je najveća kompetencija u 21. stoljeću.

Digitalno okruženje od presudne je važnosti za djecu pa su europski pravobranitelji tražili da se ulože dodatni napori za ostvarenje dječjih prava u digitalnom okruženju. Potrebno je osigurati sustavno poučavanje djece o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija, rekla je.
Možda ste propustili...