Osijek
UDIŠU “OSVJEŽIVAČE” I PIJU DETERDŽENTE!?

Droga za “siromašne”: Mladi miksaju svašta, ne biste povjerovali što sve ne
Objavljeno 11. veljače, 2020.
Mladić koji je pronađen na Sjenjaku spašen je intervencijom slučajnih prolaznika. Bio je bez svijesti, s pjenom na ustima

Nije prošlo dugo otkako smo pisali da se broj konzumenata "osvježivača zraka" u Osijeku znatno smanjio. Međutim, to ne znači da konzumenata više nema, a što je pokazao i slučaj koji se zbio ove nedjelje na Sjenjaku u ranim jutarnjim satima.

- Upravo mi se suprug vratio kući sav u šoku! Ispred zgrade, na igralištu, ugledao je kako netko leži, kako je bez svijesti i s pjenom na ustima. Pozvao je Hitnu pomoć, a u pomoć su priskočili i drugi, konkretno još jedna žena i mladić te su ga podigli na klupu. Doznali su da ima 15 godina i, srećom, polako je došao k sebi - napisala je Osječanka na Facebooku.

Nove pošasti
Iako joj taj slučaj nije poznat, prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, ističe kako k njima ne dolaze svi slučajevi, nego većinom bude pozvana Hitna pomoć, odnosno konzumenti koji su mlađi od 18 godina završavaju na Klinici za pedijatriju, a potom bivaju upućeni u Zavod. No, kaže kako uz "osvježivače" koji su sad zakonski ilegalne supstance i povlače se s tržišta, mladi konzumiraju različita sredstva i to, dodaje, znatno jeftinija i dostupna od kakvih jakih droga, uvjetno rečeno, onima slabijeg imovnoga stanja. Podsjetimo, nedavno su mediji pisali i o novoj pošasti - ispijanju tekućeg sredstva za pranje posuđa, a naša sugovornica kaže kako su joj poznata i neka druga sredstva koji su sad mladima "in".

- Miksaju svašta, ne biste povjerovali što sve ne! Nađu se tu i deterdženti, ali i razna ljepila i sve što im dođe pod ruku. Nerijetko umiješaju razna sredstva i potom to udišu i piju. Smatram da je internet itekako uništio djecu, jer više ni za kakav savjet ne pitaju odrasle osobe, svoje roditelje ili nekoga od povjerenja, već traže informaciju na internetu - naglašava dr. Dodig Ćurković, dodajući da navika konzumiranja raznih sredstava itekako lako uništi organizam.

Treba pomoći
Dobro je, kaže, što je sugrađanin reagirao i pozvao Hitnu pomoć. Pročelnica kaže kako, srećom, građani nisu imuni na takve prizore, posebice kad su u pitanju djeca, iako rijetko izravno pomažu. Građanska je dužnost, podsjeća Dodig Ćurković, pomoći u takvoj situaciji jednostavnim pozivom Hitne pomoći ili Centra 112. Također, kaže, odrasli bi svakako trebali poznavali i elementarne korake u prvoj pomoći, kao što je, primjerice, stavljanje osobe na bok i slične položaje koji će pomoći do dolaska liječnika.

Suprug sugrađanke ovaj put uspio je reagirati na vrijeme, no Osječanka koja je upozorila na pošast ističe "nemarnost roditelja, ali i policije" koja bi, kaže, trebala češće nadzirati objekte koji rade cijelu noć. Ondje se okupljaju adolescenti koji svoju nepromišljenost mogu platiti životom.

- Mislim da ni roditeljima nije lako, jer situacija izmiče kontroli. No, ne treba odustajati i svakako treba kontrolirati djecu i osnažiti i roditelje kojima je, rekla bih to tako, oduzeto pravo biti roditelj u odnosu na neka druga vremena koja su vrlo opasna. Te sintetičke droge mijenjaju se, a djeca ne biraju sredstva da im bude "high", i to je opasno - zaključuje Dodig Ćurković.

Marija Mihelić
U 2019. PREPOLOVLJEN BROJ KONZUMENATA
Da se situacija s konzumentima sintetičkih droga u Osijeku ipak promijenila nabolje, pokazuju i statistički podatci Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju osječkog Kliničkog bolničkog centra. Naime, u 2017. godini Zavod je evidentirao samo jednoga konzumenta, no godinu kasnije taj broj povećan je na njih 16. Prošle je godine taj broj prepolovljen, odnosno u zavodu je evidentirano ukupno 16 djece i adolescenata, konzumenata sintetičkih droga. Srećom, u prvih mjesec i pol 2020. godine nije evidentiran ni jedan slučaj konzumiranja.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana