Osijek
MJESNO BRATSTVO FSR-A - KAPUCINI OSIJEK

Zdenko Teklić na izbornom kapitulu postao ministar
Objavljeno 11. veljače, 2020.
Svake se treće godine u prvoj polovini veljače u Kapucinskom samostanu sv. Jakova u Osijeku održava izborni kapitul Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (FSR; Ordo Franciscanus Saecularis/OFS) - kapucini Osijek, na kojemu "trećoredci‘‘ biraju peteročlano Vijeće. Izborna je svečanost otvorena molitvom koju je predmolio fra Martin Dretvić, OFM Conv., duhovni asistent Slavonsko-baranjskog (osječkog) područnog bratstva FSR-a sv. Antuna Padovanskog u Osijeku, a izbore je vodila područna ministra Ankica Šerić, uz suradnju s doministrom Franjom Jancom.

U idućem će razdoblju Mjesno bratstvo FSR-a - kapucini Osijek s duhovnim asistentom fra Dragutinom Brezovcem, OFM Cap, voditi Vijeće u sastavu: Zdenko Teklić (ministar/služitelj/predstojnik), Ruža Barišić (doministra/zamjenica služitelja), Miljenko Anić (tajnik), Goran Milašinović (povjerenik za formaciju/učitelj novaka) i Tomislav Genda (blagajnik). Đuro Žiroš izabran je za zastupnika bratstva te će uz ministra Teklića sudjelovati 28. ožujka 2020. u radu skupštine Područnog bratstva FSR-a u Tvrđi. Kapitulu su nazočili: član bratstva FSR kapucini-Osijek vlč. Vladimir Mikrut, svećenik u miru Đakovačko-osječke nadbiskupije, predstavnici Slavonsko-baranjskog (osječkog) područnog bratstva FSR-a sv. Antuna Padovanskog u Osijeku - blagajnica Jaka Kordić i Maja Janc (bivša područna ministra) i gosti.

Područno bratstvo, uz kapucine, obuhvaća mjesna bratstava FSR-a: Tvrđa, Jug 2 i Sv. Leopold Bogdan Mandić. Uvodeći u kapitul Dretvić je promišljao o evanđeoskom poticaju kazavši kako je smisao služenja u FSR-u, trećemu od triju redova u franjevačkoj obitelji, slijediti Krista stopama Franje Asiškoga te se službom iskazuje nehinjena, neglumljena, nelicemjerna ljubav Kristova prema drugome kazavši: “Gledaj lice Kristovo u onome koga pozdravljaš, pa i kada ne poznajemo jedni druge. Valja izmoliti od Boga bratoljublje i srdačno se ljubiti, u nevolji biti strpljivi, a u molitvi postojani. Pritječite u pomoć, a to znači ne čekati, nego pitati drugoga: ‘Mogu li ti ikako pomoći?’ Gajite gostoljubivost! Isus cvate od ljubavi prema nama kada vidi da smo dobri.’’ Rečeno je i kako su “trećoredci’’ slika Božja u zemaljskom svijetu koja se nadahnjuje Božjom riječju, moli časoslov, sudjeluje svakodnevno na misama i služi vjernički prema uzoru na svetoga Franju. Mjesno bratstvo FSR-a kapucini-Osijek ima 48 zavjetovanih članica/članova. N. Špoljarić
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike