Regija
NEVKOŠ ZADOVLJAN PONAŠANJEM GRAĐANA

Vinkovčani razvrstavaju otpad
pa su zato preplatili odvoz
Objavljeno 11. veljače, 2020.
U Vinkovcima neće povećavati cijene odvoza smeća jer se pridržavaju odredbe
VINKOVCI - Iz vinkovačkog Nevkoša, komunalne tvrtke koja je zadužena za prikupljanje i zbrinjavanje komunalnog i drugog otpada u Vinkovcima, kažu kako građani ne moraju biti zabrinuti zbog mogućeg poskupljenja odvoza smeća koje u posljednje vrijeme najavljuju neki gradovi i općine jer u Vinkovcima neće biti poskupljenja. Naime, 2017. nakon donošenja Vladine odredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, gradovi i općine imali su godinu dana da se njoj prilagode te je ona u svom punom obliku stupila na snagu 2018. Od tada do danas oni se uredno pridržavaju uredbe. Poskupljenje je najavljivano, dodaju, u onim gradovima koji se nisu pridržavali odredbe te je nekim izmjenama i dopunama uredbe planirana i najavljivana veća cijena zbrinjavanja otpada, do koje zasad ipak neće doći.Kako je pojasnio predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, iako rješenje Ustavnog suda ne prejudicira konačnu odluku, riječ je o vrlo važnom pitanju kojemu treba posvetiti posebnu pozornost i detaljno ga raspraviti "posebice u svjetlu moguće ugroze jedne od temeljnih vrednota ustavnog poretka, a to je očuvanje prirode i čovjekova okoliša te ustavnog prava na zdrav okoliš".

- U Vinkovcima neće doći do povećavanja cijene odvoza smeća jer se mi uredno pridržavamo odredbe od samog početka. Za dva odvoza smatramo da su cijene odvoza od 48 kuna mjesečno realne. Cijene se definitivno neće dizati - kaže Ivan Bertić, voditelj odjela za kvalitetu, sigurnost i zaštitu okoliša u vinkovačkom Nevkošu.

Uz to, glomazni otpad Nevkoš odvozi jednom godišnje besplatno prema pozivu građana. Reciklažni centar u gospodarskoj zoni Jošine otvoren je za sve građane koji žele dovesti sve vrste otpada osim komunalnog. Iz Nevkoša najavljuju kako se uz reciklažno dvorište gradi jedno i za građevinski otpad, a kada počnu zbrinjavati biootpad, imat će kompletan sustav zbrinjavanja. Također priznaju kako nisu uspjeli sa spremnicima za odjeću, oko kojih je uvijek bilo razbacane odjeće, pa su oni uklonjeni i pozivaju građane da tekstilni otpad dovezu u reciklažno dvorište.

Miroslav Flego
Ne moraju platiti za siječanj i veljaču
U Nevkošu kažu kako je zbrinjavanje otpada u Vinkovcima vrlo dobro u odnosu na mnoge gradove jer, uz redovita odvoženja komunalnog otpada, jednom mjesečno odvoze papir, plastiku i metal, budući da Vinkovčani kod kuće razdvajaju otpad. Sve kante za komunalni otpad su čipirane i svaki odvoz se registrira i po tome se naplaćuje odvoženje. Zbog razdvajanja kućnog otpada, pa papir stavljaju u posebnu kantu koju su dobili od Grada, a plastiku, staklo i konzerve u plastičnu vreću koju besplatno dobiju u Nevkošu, puno je manje otpada koji završava na odlagalištima. Građani zato više ne iznose jednom tjedno kante za smeće već jednom ili dva puta mjesečno pa su računi odvoza manji, u što su se mogli uvjeriti oni koji su u studenome dobili obavijest da su, nakon polugodišnjeg obračuna, preplatili odvoz i ne moraju platiti za prva dva mjeseca ove godine, a takvih je sve više jer su ljudi uvidjeli kako se razdvajanje isplati.
Najčitanije iz rubrike