Svijet
NAKON KATASTROFALNIH POŽARA ČETVERODNEVNI PLJUSAK

Kiša u Australiji donijela olakšanje
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Četverodnevni pljusak koji je pogodio australsku istočnu obalu, nakon mjeseci borbe sa šumskim požarima i godina suše, donio je olakšanje, no također i štetu od oluje i prognoze da ludom vremenu nije došao kraj. Ovaj vikend-pljusak najveće je neprekidno razdoblje padalina u Sydneyju i okolnim područjima u 30 godina, ugasio je neke šumske požare i napunio osiromašena akumulacija jezera diljem Novog Južnog Walesa, najnapučenije australske savezne države. Neka ruralna područja primila su više kiše proteklih dana nego tijekom cjelokupne protekle godine – iznenađujući i brz preokret od šumskih požara koji su ubili 33 ljudi i opustošili velike dijelove istočne obale. "Nevjerojatno je kako miris kiše može utjecati na duh ljudi", rekao je Reutersu Ben Shields, gradonačelnik grada Dubba koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje.


U nekim dijelovima zemlje količina kiše približila se godišnjem prosjeku, no to je dobro nakon što je prošla godina bila rekordno suha u toj zemlji, s 55 posto kiše ispod prosjeka.


Kao i mnogi drugi ruralni gradovi, Dubbo je bio izložen pješčanim olujama i vodenim restrikcijama nakon trogodišnje suše.
Znakovi upozorenja od požara gotovo su poplavljeni u nekim područjima, dok je zbog pljuskova na desetke tisuća kućanstava ostalo bez struje, izbio je kaos na cestama u Sydneyu te su zatvorene škole početkom tjedna. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana