Ekonomija
LUKA BURILOVIĆ, PREDSJEDNIK HGK-A

Umjesto radnika treba izvoziti više proizvoda
Objavljeno 11. veljače, 2020.

"Njemačka je važan gospodarski partner Hrvatskoj. Nažalost, do sada smo u Njemačku najviše izvozili radnike koji su se pokazali kao iznimno kvalitetni. No želimo pokazati da imamo i inovativno gospodarstvo i kvalitetne proizvode. Osobno bih volio da se trend okrene, da nam se ljudi vraćaju, a da što više proizvoda ide u izvoz“, rekao je predsjednik HGK-a Luka Burilović na Njemačko-hrvatskom gospodarskom forumu otvorenom jučer u Frankfurtu.
Burilović je, kako mističu iz HGK-a, izjavio da u 2020. upravo Hrvatska i Njemačka predsjedaju EU-om, pa je i to šansa da budemo primjer sinergije najmlađe i jedne od najstarijih članica Unije.


Na forumu se predstavlja 15-ak hrvatskih tvrtki kroz pitch sesije više od stotinu njemačkih gospodarstvenika. Jedna od njih je i tvrtka OG Consultancy Services. Kao druga generacija hrvatskih iseljenika, priča je krenula iz Njemačke, gdje je osnovano poduzeće za IT consulting. Hrvatska podružnica osnovana je krajem 2013. u Đakovu, kada je tvrtka došla u stadij razvoja da može konkurirati znanjem i cijenom, posebice na tržištu zapadne Europe i SAD-u.
"Naše najjače tržište je Njemačka, ali filozofija nam je da rastemo s našim klijentima. Tako ćemo u 2020. odraditi i prve poslove u SAD-u. Očekujemo rast prometa od 20 do 25 % za ovu godinu“, rekao je osnivač i direktor tvrtke Ante Trbara, naglasivši da je najvažniji ljudski faktor – mladi zainteresirani za nove tehnologije i suradnja tvrtke s obrazovnim sustavom i Gradom Đakovom na ranom uvođenju u svijet IT-a. Na forumu je sudjelovala i tvrtka Eccos, visokotehnološka tvrtka s bogatim iskustvom u razvoju i implementaciji sofisticiranih rješenja iz područja elektrotehnike, informatike i sigurnosti, poput tehničke zaštite, parkirališnih sustava, energy managementa i centralnih nadzorno-upravljačkih sustava u industriji, zgradarstvu i prometu. Već izvoze u Belgiju, BiH, Sloveniju, Srbiju i Crnu Goru, i to 15 posto svojih proizvoda, a cilj im je probiti se i na njemačko tržište. "Želimo izvesti i hrvatske proizvode i pamet te odraditi dio inženjering posla“, rekao je direktor Krešimir Paić. Melanie Nolte, potpredsjednica Industrijsko-trgovinske komore Frankfurt, osvrnula se na odlične vanjskotrgovinske odnose i postojeću robnu razmjenu, s fokusom na to da je Njemačka ključni hrvatski vanjskotrgovinski partner. Gradonačelnik Frankfurta Uwe Becker rekao je da je Frankfurt financijski centar Europske unije i da u tom području vide prilike za intenziviranje suradnje s Hrvatskom. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman naglasio je da ima i mora biti prostora za povećanje suradnje te da nije iskorišten pravi potencijal suradnje. "Hrvati koji žive ovdje most su za uspostavljanje suradnje“, rekao je Radman. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će Hrvatska biti partner i na 831. rođendanu luke Hamburg u svibnju, za kada je u planu održati još jedan dan hrvatskoga gospodarstva. Zdenka Rupčić

Hrvatska ima inovativno gospodarstvo i izuzetno kvalitetne proizvode, kaže Luka Burilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana