Kultura
DOMAĆINI MEĐUNARODNOG SKUPA O ‘‘AVARIMA I SLAVENIMA‘‘

Vinkovci imaju najveću avarsku zbirku
Objavljeno 11. veljače, 2020.
VINKOVCI - Tijekom dva dana na skupu smo govorili o aktualnoj problematici u arheologiji ranoga srednjega vijeka, avarskoga i slavenskoga razdoblja. Gradski muzej Vinkovci posjeduje najveću zbirku nalaza iz avarskoga razdoblja u Hrvatskoj i čuva preko 3000 predmeta koji potječu iz više od 500 grobova s četiri lokaliteta u okolici Vinkovaca: Otok (Gradina), Privlaka (Gole njive), Stari Jankovci (Gatina) i Nuštar (Dvorac), istaknula je Anita Rapan Papeša, kustosica iz Gradskog muzeja Vinkovci, koji je bio domaćin dvodnevnoga međunarodnoga znanstvenoga skupa Avari i Slaveni dvije strane pojasnog jezičca: Avari na sjeveru i jugu kaganata. Treći, završni dan, održan je u Zagrebu.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu 22. listopada prošle godine predstavljen je veliki međunarodni izložbeni projekt Avari i Slaveni svečanim otvorenjem dviju izložbi, hrvatske izložbe Avari i Slaveni južno od Drave i slovačke izložbe Avari i Slaveni sjeverno od Dunava. Na izložbama su predstavljene dvije populacije Avara i Slavena iz razdoblja od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. Autorice hrvatske izložbe su Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci.


Ravnatelj AMZ-a, Sanjin Mihalić istaknuo je kako vinkovački muzej i AMZ surađuju dugi niz godina.


- Programom Avari i Slaveni koji uključuje i jednu veliku međunarodnu izložbu, Gradski muzej Vinkovci potvrdio je svoju nezaobilaznu ulogu u arheološkoj znanosti. Znanstveni je skup privukao veliki broj stručnjaka vezanih uz arheološku baštinu. Izuzetno smo zadovoljni posjećenošću izložbe u Zagrebu, koju su pogledali i sudionici skupa u Vinkovcima, što je ujedno bio i kraj projekta - rekao je Mihalić.


Znanstveni je skup okupio četrdesetak znanstvenika iz desetak zemalja Europe, vrhunske stručnjake u svom području, koji su predstavili i s kolegama raspravili svoja najnovija otkrića.


- Od kako je 1979. u Vinkovcima održan veliki arheološki skup u organizaciji tadašnjeg Jugoslavenskog arheološkog društva, nakon 40 godina ponovno u Vinkovcima je znanstveni skup okupio kremu ljudi koji se bave arheologijom, u ovom slučaju Avarima i staroslavenskim razdobljem, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi - istaknuo je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.


Prema riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, znastvenici su na pravom mjestu:


- Drago mi je što su sudionici skupa koji su prvi put u Vinkovcima imati priliku upoznati grad i dobili priču o našoj povijesti, kulturi, tradiciji.
Organizatori skupa su Arheološki muzej u Zagrebu i Gradski muzej Vinkovci, u suradnji s arheolozima iz Slovačke. M.Kokaj
KONTEKST NEPOZNAT
- Našli smo mnogo atraktivnih i unikatnih predmeta, poput dijelova pozlaćene pojasne garniture iz Smrdelja kod Skradina. Kontekst nalaza je nepoznat, postoje samo neki opisi amaterskih istraživa. Među nalazima je i atraktivna ostava brončanih matrica iz ranog avarskog razdoblje iz Biskupije kod Knina - rekla je Maja Petrinec iz Muzeja hvatskih arheoloških spomenika u Splitu.
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike