Svijet
PRIRODNE KATASTROFE

Nakon požara Australiju su poharale kiše
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Odroni zemlje, vjetrovi od 200 kilometara na sat, požari i poplave zbog jakih kiša...

Veliki požari gore u dijelovima države Zapadne Australije u nedjelju, ostali dijelovi Australije nose se s posljedicama snažne tropske oluje, a istočna obala s mogućim poplavama zbog razornih kiša koje već četvrti dan padaju na istoku zemlje.

Nakon mjeseci razornih požara koji su uništili milijune hektara zemlje Australija je proteklih tjedana pogođena lošim vremenskim uvjetima koji naizmjence donose žestoke pljuskove, jake oluje, silovit vjetar te vruć i suh zrak. Oko desetak požara gorjelo je u Zapadnoj Australiji (WA) u nedjelju, a prema državnom hidrometeorološkom zavodu, opasnost od velikih požara očekuje se u nekoliko okruga. U nekim područjima predviđa se dnevna temperatura do 42 Celzijeva stupnja.

Sjeverni se dijelovi države u nedjelju bore s posljedicama tropske oluje Damien, koja je izazvala odrone zemlje u subotu popodne te jak vjetar do 200 kilometara na sat. Zasad nije prijavljena šteta, a očekuje se da će tropska oluja slabjeti dok se premješta u unutrašnjost, no vjetar će biti jači od 100 kilometara na sat.

"Premda je tropska oluja Damien znatno oslabjela nakon što je jučer pomela Karrathu i Dampier, područja oko Tom Pricea i Paraburdooa primila su znatnu količinu oborina i pogodili su ih olujni uvjeti", napisao je na Twitteru državni meteorološki zavod.

Na suprotnoj strani Australije, Sydneyju i državi Novi Južni Wales, prijete moguće za život opasne poplave jer kiša pada već treći dan s nizom pljuskova koji nisu viđeni od 1998.

U nekim dijelovima zemlje količina kiše približila se godišnjem prosjeku, no to je dobro nakon što je prošla godina bila rekordno suha u toj zemlji, s 55 posto kiše manje od prosjeka.

Kako javljaju nadležne službe, istočne obale Australije potopljene su najvećim kišama u posljednjih gotovo 20 godina, koje su ugasile neke od najopasnijih požara i pružile dobrodošlu pomoć poljoprivrednicima koji se bore protiv dugotrajne suše.

Obilni pljuskovi, međutim, nose i vlastite rizike - nadležne službe upozoravaju na poplave i klizišta diljem Novog Južnog Walesa, najgušće naseljene države u Australiji, ali unatoč tome stanovništvo je zahvalno dočekalo kišu nakon višemjesečnih razarajućih požara.

"Oko nas je mnogo osmijeha", rekao je novinarima u Sydneyju povjerenik za vatrogasnu službu na ruralnim područjima Shane Fitzsimmons, koji je proteklih tjedana navikao dijeliti stanovništvu naloge za evakuaciju zbog opasnosti od požara.

"Nema sumnje da kiša ‘lomi kralježnicu‘ požarnoj sezoni, ona je dobra za posao i poljoprivredna gospodarstva, ali i za gašenje požara s kojima smo suočeni već mnogo, mnogo mjeseci", ocijenio je Fitzsimmons. Potop je smanjio broj aktivnih požara u Novom Južnom Walesu za 20 u jednom danu, što je veliki uspjeh, no sada je problem borbe porotiv poplava.
Vuk Tešija
Čak 33 osobe poginule u požarima
Oko 11,7 milijuna hektara australske divljine od rujna je uništeno nizom velikih požara koji su ubili 33 osobe i više od milijardu životinja te spalili tisuće domova. Stravična sezona dugog požara pratila je trogodišnju sušu u cijeloj zemlji. Obilne kiše u Novom Južnom Walesu i Victoriji su dobrodošlo iznenađenje nakon što je tromjesečna prognoza zavoda za meteorologiju, objavljena u siječnju, najavila nastavak visokih temperatura i malo kiše. “Općenito očekujemo u idućih nekoliko dana zadržavanje fronte uz obalu, koja će nastaviti isporučivati dugotrajnu i stabilnu kišu”, rekla je vremenska prognostičarka Jane Golding.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike