Osijek
VRKIĆ OSTAJE SAMO NA JEDNOJ RUCI VIŠKA

Vulin i Šatvar izlaze iz vladajuće većine
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Do ove je odluke došlo nakon što je Vrkić smijenio njihova člana NO-a Vodovod koji se usprotivio poskupljenju vode u Osijeku

Gradonačelnik Ivan Vrkić već bi se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka trebao naći u poziciji da mu podršku osigurava još samo jedna ruka viška u odnosu prema pozicijama i opozicijama.

Naime, kako nam je potvrdio potpredsjednik Gradskog vijeća, neovisni Karlo Šatvar već od sljedeće sjednice, kao i vijećnik Dragan Vulin, prelazi u klupe na desnoj strani vijećnice, ili točnije, u oporbenjake. Razlog definitivnog razlaza Šatvara i Vulina s Vrkićem posljednja su događanja oko poskupljenja vode u gradu Osijeku i činjenice da je gradonačelnik Ivan Vrkić, nakon glasovanja Nadzornog odbora trgovačkog društva Vodovod Osijek za poskupljenje vode, čemu su se usprotivila čak tri člana Nadzornog odbora ove tvrtke, smijenio samo Darijana Rudana, koji dolazi iz redova koji su činili klub nezavisnih vijećnika, u kojemu su bili i Šatvar i Vulin, i to tako da ga prethodno nije kontaktirao i obavijestio o svojoj odluci. Da razlog za smjenu iz Nadzornog odbora nije i ne može biti samo to što je ovaj član glasovao protiv poskupljenja vode, Vulinu i Šatvaru dokazuje i činjenica da Vrkić preostala dva člana Nadzornog odbora, koji su se također usprotivili ovakvom poskupljenju vode, a dolaze iz redova SDP-a i Mosta, nije dirao.

Naime, da bi situacija bila jasnija, recimo kako Nadzorni odbor Vodovoda čini sedam članova, među kojima je jedan predstavnik radnika, jedan je predstavnik Općine Čepin (nasljeđe nekadašnje Općine Osijek, nap. a.), dok su ostali članovi raspodijeljeni po strankama koje čine vladajuću koaliciju te tako po jednog svog predstavnika imaju HNS, ANU - stranka nezavisnih umirovljenika, SDP, Most te spomenuti klub neovisnih vijećnika. Recimo i kako je zanimljivo da su za poskupljenje vode bili i predstavnik stranke umirovljenika, kao i HNS-a, te predstavnik Općine Čepin i predstavnik radnika, a protiv su bili smijenjeni Rudan te SDP i Most. Nakon smjene Rudana, Ivan Vrkić je na mjesto u NO-u Vodovod odmah postavio pročelnicu Ureda Grada Mariju Garić. Treba znati i to da o poskupljenju vode odlučuje isključivo Nadzorni odbor, a ovakvu odluku potvrđuje izravno sam gradonačelnik te ona prema proceduri ne ide na Gradsko vijeće.

- U skladu s našim zajedničkim promišljanjima naš je član bio protiv poskupljenja vode. No ovdje treba odmah reći da mi nismo išli za populističkom mjerom i usprotivili se poskupljenju vode kako bismo skupili jeftine bodove kod javnosti jer smo svjesni da zbog nove infrastrukture i EU projekta do poskupljenja vode mora doći. No smatrali smo da je sam iznos poskupljenja trebalo detaljnije razraditi i procijeniti, a ne ići s ovakvom odokativnom procjenom i poskupljenjem koje nije utemeljeno na konkretnoj računici. Nakon toga je smijenjen naš član, a da nas gradonačelnik uopće nije kontaktirao i obavijestio. Stoga smo kolega Dragan Vulin i ja odlučili izići iz većine u Vijeću - objasnio je za naš list Karlo Šatvar, koji još uvijek obnaša funkciju dopredsjednika Gradskog vijeća. Šatvar nam potvrđuje i kako se sada može očekivati da će njihov predstavnik biti smijenjen i iz nadzornih odbora Ukopa, Pučkog otvorenog učilišta i JPVP-a.

Inače, ovaj su klub činila tri vijećnika koja su u Gradsko vijeće ušla u kvoti HDSSB-a, iz kojeg će samo tri dana nakon konstituiranja Gradskog vijeća izići. Riječ je o Draganu Vulinu, Karlu Šatvaru i Mati Paliću. Treći vijećnik Mato Palić za sada je ipak odlučio ostati podrška Vrkiću i neće slijediti Šatvara i Vulina.

No za Ivana Vrkića ovakva odluka Vulina i Šatvara sada znači da većinu umjesto dosadašnje 21 ruke nasuprot 16 oporbenih čini samo 19 vladajući protiv 18 oporbenih. To znači i da će mu o ostanku na vlasti sljedećih gotovo 15 mjeseci, koliko je preostalo do sljedećih izbora za novo vodstvo Grada Osijeka, “raditi” samo jedna ruka.

Nefreteta Z. Eberhard
Kako je izgledala vladajuća većina
Konstituirajuća sjednica sadašnjeg Gradskog vijeća održana je 26. lipnja 2017., kada je u redove vladajućih ušlo šest vijećnika SDP-a, četiri vijećnika HNS-a, dva vijećnika ANU-a - stranke nezavisnih umirovljenika, pet vijećnika Mosta i tri vijećnika HDSSB-a, koji su činili Dragan Vulin, Karlo Šatvar i Mato Palić. Samo tri dana poslije Vulin, Šatvar i Palić objavili su kako istupaju iz HDSSB-a. U međuvremenu je Ivana Šojat izišla iz HDZ-a i odlučila djelovati kao neovisna vijećnica, ali okviru kluba SDP-a. Gradonačelnik Vrkić jučer nam se nije javio kako bi komentirao novonastalu situaciju.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike