Regija
NA 14. LUČKOJ KOBASIJADI 40 UZORAKA

Najkobasicu izradio je Goran Marjanović
Objavljeno 10. veljače, 2020.
LUČ

Goran Marjanović (na snimci desno) iz Belog Manastira pobjednik je 14. lučke Kobasijade, natjecanja za najkvalitetniju domaću dimljenu kobasicu. Četveročlana komisija njegovoj je kobasici dala najveći broj bodova, a kušali su čak 40 uzoraka ‘‘kraljice kolinja‘‘ iz raznih dijelova Baranje.

- Nema neke specijalne tajne. Kobasice izrađujem od domaćih svinja, najčešće iz ugoja obitelji Bakač iz Branjinog Vrha. Omjer začina uvijek je isti, stavim 1,5 posto slatke paprike i dva posto soli, a ljute po ukusu. Obavezno dodam i malo ruma, a količina ovisi o količini mesa - priča Marjanović, naglašavajući kako je recept za kobasice naslijedio od pokojnog tetka i koristi ga već niz godina. Izradio je 90 kilograma kobasica i kulena, što bi njegovoj četveročlanoj obitelji trebalo biti neko vrijeme dovoljno.

- U kobasicama uživam. Volim ih jesti na sve načine, najjednostavnije onako s kruhom, ali i barene, pečene te u raznim jelima, počevši od graha do običnog krumpir-paprikaša s kobasicama. Izbor prepuštam supruzi jer je ona puno vičnija kuhinji nego ja - kaže ovaj 50-godišnji ‘‘majstor kobasičar‘‘, koji kobasice izrađuje isključivo za vlastitu upotrebu. I njega je, kao i sve ostale Baranjce i Slavonce, namučila relativno topla zima. Kobasice je izrađivao 20. prosinca, a zahvaljujući iskustvu, uspio ih je sačuvati i do lučke Kobasijade dobro osušiti.

- Bit cijele priče je stvaranje propuha, dakle često otvaranje vrata prostorije u kojoj su kobasice - objašnjava. Uoči klanja po papriku je otišao u bački Bezdan. Tamošnja (Kišova) paprika pokazala mu se najboljom, premda ističe kako ni baranjska paprika ne zaostaje.

Organizatori Kobasijade nagradili su četiri prvoplasirana natjecatelja. ‘‘Srebro‘‘ je osvojio Kristijan Pavković, ‘‘broncu‘‘ Ivano Zadravec, a četvrto mjesto zauzeo je Drago Gotal.
Ivica Getto
Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike