Regija
DINI DUNDIĆU PČELARI I RATARI VJERUJU

Prognoze Splićanina spas su za slavonske košnice
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Za proljeće u Slavoniji i Baranji Dundić najavljuje nalete hladnoće
VALPOVO

Vremenske (ne)prilike i klimatske promjene zanimaju svakoga. Dok zbog vremenskih oscilacija meteoropati muku muče sa zdravljem, a mnogi poljoprivrednici i OPG-ovci otežano procjenjuju nove optimalne agrotehničke rokove za radove, sve brojniji slavonsko-baranjski proizvođači poručuju da i u ovakvim neočekivanim situacijama imaju svog "asa u rukavu" jer ih na vrijeme o promjenama obavješćuje njihov, kako kažu, najpouzdaniji meteorolog hobist – Dino Dundić.

Nekolicina poljoprivrednika s područja Valpovštine, posebice pčelara, otkrila nam je da su o tom Splićaninu i njegovoj Facebook stranici Pogled na klimu i njene promjene by Dino Dundić, koju prati gotovo 21.000 osoba s područja cijele bivše Jugoslavije, saznali prekom međusobnih priča, priključili se stranici i otad mu na osnovi dobrih iskustava - bezuvjetno vjeruju. Jedan od njih je i pčelar Dalibor Vidaković iz Marjančaca, koji kaže da su mu Dinine prognoze mnogo puta dosad spasile blago iz pčelinjaka i, kao i brojni njegovi kolege, oslanja se na njegove prognoze i rado ga preporučuje.

- Ma ja sam vam zapravo vrlo jednostavan - kaže o sebi Dino Dundić, 47-godišnji Splićanin i projektni menadžer u Brodosplitu, u kojem vodi gradnju brodova.

Iako je iza njega završeni VII. stupanj FESB-a u Splitu, otkriva nam da se meteorološkom tematikom bavi odmalena. Ljubav prema tom području i ribarstvu, kao i znanje, prenijeli su mu djed, otac i barba, s kojima je često malim brodom išao u ribarenje.

- Prije desetak godina počeo sam se kao hobist baviti pčelarstvom s 30 košnica, a prije pet godina počeo sam preko Facebooka davati prognoze specijalno za pčelare. Posljednje dvije godine vodim posebnu stranicu na kojoj prognoziram vrijeme. Prvenstveni mi je cilj svojom prognozom pomoći pčelarima da pravovremeno reagiraju s aktivnostima i zaštite svoje pčele od zime ili drugih vremenskih nepogoda, da ih prihrane na vrijeme, spriječe pomore i slične nedaće. Na ovaj nedavni hladni nalet s orkanskim vjetrom i snijegom upozoravao sam još desetak dana ranije i žao mi je što neki od njih nisu to pratili i spriječili da im bura ne pobaca košnice - kaže meteorolog hobist Dino, koji sa svojim pratiteljima najintenzivnije komunicira u poslijepodnevnim satima, kada se vrati kući s posla.

Tada nastoji odgovoriti na pristigle upite pčelara koji mu se javljaju od Slovenije do Makedonije - svakom za njihovo područje. I sve to besplatno i s ljubavlju, zbog čega su, kako kaže, svi zadovoljni osim njegove meteokonkurencije, koju "najviše iritira" točnost Dininih prognoza, pa čak i onih dugoročnijih.

Na upit kako dolazi do tako točnih prognoza, Dino otkriva da dnevno "vrti" četrdesetak meteostranica i aplikacija i na osnovi toga donese prognozu koju napiše onako "iz rukava" - ujutro uz kavu prije nego krene na posao.

Lidija Aničić
Nepovoljna predviđanja za Slavoniju
- Općenito je klima “pomaknuta u desno” za oko mjesec i pol, zbog čega sve kasni i osobno sam mišljenja da će zbog velikih požara ljetos u svijetu i ovih posljednjih u Australiji, golema količina dima i pepela koji su lansirani u atmosferu i stratosferu blokirati Sunčevu insolaciju put Zemlje. Dakle, dogodit će se efekt alufolije koja reflektira Sunčeve zrake nazad, čime se Zemlja pothlađuje. To će se direktno odraziti na vrlo hladne nalete u naše krajeve kroz ožujak, travanj, svibanj, a možda i lipanj - kaže dalmatinski prognostičar govoreći o tome kakve vremenske (ne)prilike očekuju Slavoniju i Baranju u prvoj polovini ove godine, ne odbacujući i veliku mogućnost šteta od leda i mraza.

Iako mu se to dosad vrlo rijetko događalo, zbog nepovoljne prognoze i činjenice da bi takvo vrijeme moglo donijeti ogromne gubitke i štete domaćoj poljoprivredi, ova najveća uzdanica slavonsko-baranjskih pčelara i ratara, koji je najprecizniji u prognozi za Dalmaciju i Split, ne krije da bi volio da je u ovom slučaju u prognozi - pogriješio!
Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike