Regija
ŽUPNA CRKVA SV. JOSIPA U ĐURĐENOVCU NABAVILA ELEKTRIČNE ORGULJE

Orgulje vrijedne 65.000 kn kupljene su dobrovoljnim prilozima vjernika
Objavljeno 10. veljače, 2020.
ĐURĐENOVAC

Za potrebe župne crkve sv. Josipa u Đurđenovcu nabavljene su nove električne orgulje koje imaju 26 registara raspoređenih na dva manuala. Orgulje je izradila nizozemska tvrtka Johannus, a kupljene su zahvaljujući nastojanjima đurđenovačkog župnika, fra Tonija Vučemilovića. Novac za kupnju orgulja darovali su vjernici.

- Iznenadio sam se. Mislio sam da ćemo novac skupljati godinu-dvije. No vrlo brzo smo sami isfinancirali nabavu novih orgulja. Više od 200 obitelji dalo je svoj novčani doprinos. Najmanji iznos bio je 50 kuna, a najveći tisuću eura. No svaka je donacija bila predragocjena. Orgulje su nas došle oko 65.000 kuna. S obzirom na to da nam je ostalo još novca, kupit ćemo četiri nova električna konvektora za grijanje crkve - kazao je fra Tonio Vučemilović. Kaže da su nove orgulje zamijenile stari harmonij te da mješoviti crkveni zbor, koji djeluje već više od 15 godina, zaslužuje novi, kvalitetniji instrument.

- Nove orgulje imaju izvrsnu osnovu za pravljenje zvukovnih kombinacija s kojima ovaj instrument može veličanstveno sudjelovati u pratnji liturgija, a prikladan je i za koncertno izvođenje crkvene glazbe - rekao je fra Tonio. Osim novih orgulja, crkva sv. Josipa radnika ima i stari/novi tabernakul (svetohranište), odnosno prostor gdje se čuvaju posvećene hostije za svetu pričest.

- Na tavanu sam ga pronašao i to je zapravo bio oltarić. Nitko ne zna kako je završio na tavanu. Dao sam ga obnoviti, dodano mu je postolje i drveno svetohranište sada krasi oltar, kojem će biti dodane nove drvene stolice za svećenike i ministrante, a izrađuju se u poznatoj majstorskoj radionici u Đurđenovcu - naglasio je đurđenovački župnik. U crkvi sv. Josipa u Đurđenovcu hostije za svetu pričest, kao što je uobičajeno, čuvale su se dosad u malenoj umjetnički oblikovanoj niši s ukrašenim vratašcima koja su se zaključavala.
S. Fridl
Crkvu je 1937. posvetio Alojzije Stepinac
Arhivski izvori upućuju da je crkvu sv. Josipa dala sagraditi uprava Drvno-industrijskog kombinata. Gradnja jednobrodne crkve s neogotičkim elementima počela je 1936. i trajala je godinu dana. Crkvu je 1937. godine posvetio nadbiskup zagrebački Alojzije Stepinac, a 1939. uspostavljena je Župa sv. Josipa. Oltar sv. Josipa izrađen je u Tvornici namještaja u sklopu Drvno-industrijskog kombinata, a župnu crkvu krase i dva lateralna neogotička oltara, oltar sv. Antuna i oltar Bogorodice. Drvena ispovjedaonica izrađena je 1939. godine.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike