Regija
NA 26.ĐAKOVAČKIM BUŠARIMA

Gastrofest okupio 50-ak izlagača
Objavljeno 8. veljače, 2020.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

ĐAKOVO - Pokladni 'šušur' vlada ovaj vikend u Đakovu gdje se održavaju 26. Đakovački bušari, najveća pokladna priredba u kontinentalnoj Hrvatskoj. Započela je Gastrofestom na korzu pod nazivom Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu, a okupilo se 50-ak izlagača koji se predstavljaju na unificiranim drvenim štandovima, poslaganima uzduž cijelog korza. Na štandovima su gastro-ponuda, rukotvorine, ručno rađena keramika, suveniri i dr.  Održana je i tradicionalna Kobasicijada koja je također okupila 50-ak proizvođača. Šampionom je proglašen Tomislav Blažević iz Đakova. Nagrade najboljima uručio je zamjenik gradonačelnika Antun Galić.
I ove godine središnja priredba Bušara  je velika pokladna povorka u subotnje popodne, a koja okuplja 50-ak skupina iz cijele RH,  Slovenije i Mađarske, s 2.000 sudionika pod novim i tradicijskim maskama poput zvončara iz Kastavštine, mohačkih i petaračkih buša i drugih. Po njenom prolasku, slijedi pokladni program u dvorani, za odrasle i djecu, te proglašenje i dodjela priznanja najboljim maskama.
U nedjelju, 9. veljače, program 26. Bušara nastavlja se u Širokom Polju pokladnim jahanjem. Organizatori Bušara su Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova, a pokrovitelj je Osječko-baranjska županija.
S.Ž.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike