Osijek
140. OBLJETNICA

GISKO: O Vilmi Vukelić izlagat će prof. V. Obad
Objavljeno 8. veljače, 2020.
U povodu 140. godišnjice rođenja književnice Vilme Vukelić, u subotu, 8. veljače, s početkom u 10.30 sati u Austrijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek posjetitelje očekuje izlaganje prof. dr. sc. Vlade Obada pod nazivom "Moj susret s Vilmom". Uz prof. Obada, u predstavljanju će sudjelovati i doc. dr. sc. Stephanie Jug s Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Nakon toga slijedi multimedijalna prezentacija "Vilmin Osijek" - virtualna šetnja mjestima koja su obilježila život Vilme Vukelić u Osijeku. Osim toga, posjetitelji će moći pogledati i uvećane povijesne karte grada Osijeka i okolice iz 1880. i 1893. godine.

Obilježavanje je organizirano u suradnji Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Vilma Vukelić (rođena Miskolczy) hrvatska je književnica (Osijek, 8. veljače 1880. – Zagreb, 20. ožujka 1956.). Školovala se u privatnom internatu u Beču. Javila se u osječkom listu “Die Drau” 1896. godine feljtonima i prijevodima hrvatskih pjesnika na njemački jezik. Udavši se za književnika Milivoja Vukelića, živjela je u Budimpešti i Pečuhu, a od 1923. godine u Zagrebu. Na njemačkom je napisala sedam opsežnijih djela, koja su pretežito ostala u rukopisu. I.R.G.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike