Osijek
EPIDEMIOLOZI PORUČUJU: NE PANIČARITE!

Zbog glista zatvoren
vrtić, škole poluprazne
Objavljeno 8. veljače, 2020.
Dezinfekcija je ovog tjedna obavljena u darđanskom vrtiću. U osječkim se vrtićima dječje gliste pojavljuju sporadično

Kao da nije bilo dovoljno što je gripa poharala vrtiće te osnovne i srednje škole, nego su se sad u obrazovnim ustanovama pojavile i - gliste. Zbog te je pojave Dječji vrtić "Radost" u Dardi zatvoren od ponedjeljka, no nakon provedene mjere dezinfekcije trebao bi biti otvoren 10. veljače. Potvrdio je to za Glas Slavonije Antonio Branilović, zamjenik načelnika Općine Darda u čijem je vlasništvu spomenuti vrtić, a gdje jučer (petak, nap.a.), očekivano, nismo nikoga mogli dobiti telefonski.

Dezinfekcija vrtića
- Nakon što su se u vrtićke djece pojavile gliste, učinjena je dezinfekcija opreme, prostora i igračaka. Zaraza se nekako vrtjela, odnosno širila posljednja dva mjeseca i nije bilo drugoga izlaza nego dezinficirati prostor, a za što je prethodno trebalo zatvoriti vrtić - potvrđuje Branilović. Dodaje kako je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije savjetovao da se obavi testiranje djece, odnosno da se započne terapija lijekovima kako se nakon otvaranja vrtića u ponedjeljak ne bi pojavilo novo žarište.

Da su djeca kod kojih su uočene gliste upućena na liječenje, a djeca koja su bila u kontaktu dobila kemoprofilaksu, potvrdio nam je i prof. dr. sc. Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dodajući kako je pojava glista u dječjoj dobi posve uobičajena te da je Zavod, odnosno Epidemiološka služba, učinio baš sve što je u tom trenutku bilo potrebno. Dodaje kako je u proteklih pet godina bilo nekoliko epidemija te da zbog glista ne treba širiti paniku. Zavod, ističe, i dalje prati situaciju i učinit će sve što bude potrebno.

Nakon zatvaranja darđanskog vrtića takva se praksa nije nastavila u Osijeku, iako se pojava glista nije zadržala samo na darđanskom području. Kako doznajemo od pedijatrice, dr. med. Jadranke Petrović Schneider, sporadično su se gliste pojavljivale i u nekim drugim dječjim vrtićima.

- Riječ je o nekim vrtićima na području Osijeka i tijekom godine sporadično ima slučajeva pojave tzv. dječjih glista. Pojavnost je katkad veća, katkad manja i nije vezana uz zimsko vrijeme. Ovisno o broju oboljelih o mjerama je nadležna Epidemiološka služba koja daje zaključno mišljenje o daljnjem postupanju - pojašnjava dr. Petrović-Schneider, naglašavajući važnost higijene ruku koja je, kaže, presudna u prevenciji pojave glista.

Prvi simptomi
Kad je u pitanju manifestiranje ove pojave, prvi je simptom pojave glista svrbež oko anusa, a gliste mogu biti vidljive i u stolici. Bolest se najčešće prenosi prljavim rukama, odnosno fekooralnim putem, stoga je važno voditi računa o pranju ruku. Inače, nakon što se uoči pojava glista u stolici, liječnik uključuje lijek i bolest uglavnom prolazi bez poteškoća.

Koliko je točno zaražene djece glistama u osječkim vrtićima, nismo uspjeli doznati. Na upit je li bilo pojave, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj odgovara tek da nema informacije o glistama od županijskoga Zavoda za javno zdravstvo. Dodajmo tome da nije puno trebalo da se stvori panika, pa se tako proširila priča kako je zatvoren i Dječji vrtić "Grlica" u Bilju. Međutim, kako smo doznali telefonskim pozivom, taj vrtić uredno radi i nije zatvoren ni zbog glista ni zbog pojave gripe u većeg broja djece, a što se moglo čuti ovih dana. Naime, iz DV-a "Grlica" doznajemo kako je istina da mnogo djece ondje nije došlo u vrtić zbog gripe, no njihov broj nije ništa veći nego u osječkim vrtićima. Koliko ih točno nedostaje u predškolskim ustanovama u Osijeku nismo mogli doznati od ravnateljice Dječjeg vrtića Osijek.

- Broj djece u vrtićima jest smanjen. No od Zavoda za javno zdravstvo nemamo informaciju o broju oboljelih - odgovara ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Marija Mihelić
OD GRIPE NAJČEŠĆE OBOLIJEVAJU MLADI
Osim što je gripa ispraznila vrtiće, ni u osnovnim ni u srednjim školama nije puno drukčija situacija. Naime, mnogo učenika trenutno izostaje zbog gripe ii viroze, a što je nedavno potvrđeno i u Klinici za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Podsjetimo, predstojnica Klinike, prof. prim dr. sc. Ljiljana Perić nedavno je potvrdila da je među oboljelima izrazito velik broj mlađih osoba. Srećom, za sada nema komplikacija gripe. Na području Osječko-baranjske županije više je od stotinu prijavljenih slučajeva oboljelih od gripe, no mnogi i ne odu liječniku.
savjet
TREBA ČESTO I TEMELJITO PRATI RUKE
Možda ste propustili...

SNJEŽANA BARABAŠ-SERŠIĆ DOBITNICA NAGRADE FAUST VRANČIĆ ZA ŽIVOTNO DJELO

Kad pogledam unatrag, znam da je vrijedilo. Zato ne stajem

TRIBINA “MLADI U FOKUSU”

Osijek, predvodnik u obrazovanju mladih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI RODITELJI DOBILI PODRŠKU PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU:

Neprihvatljivo je da se djeci roditelja koji nisu zaposleni onemogućuju upisi u vrtiće

2

NOVI PROSTORI ZA MLADE U RIZIKU

„Legosi u centru”

3

DONACIJA UDRUGE “DAVID I GOLIJAT”

KBC Osijek dobio neonatalni respirator