Regija
DEMOGRAFSKE I PRONATALITETNE MJERE DONOSE PRVE REZULTATE

Vinkovci među pet hrvatskih gradova s više novorođenih
Objavljeno 8. veljače, 2020.
VINKOVCI

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, od 29 rodilišta u Hrvatskoj u samo ih je pet u 2019. rođeno više novorođenčadi nego u godini prije, a među njima je i vinkovačko rodilište.

U 2018. više se djece rodilo u čak 16 gradova. Podatci iz rodilišta govore da je lani u Hrvatskoj rođeno 36.090 djece, a godinu prije bilo je 37.078 novorođenih. DSZ napominje kako nije riječ o potpunim ni službenim podatcima, jer oni ne obuhvaćaju privatne klinike, djecu rođenu kod kuće ili u inozemstvu, te da je u nekim slučajevima izgledno riječ o stranim državljanima koji su rođeni u Hrvatskoj kao posljedica migrantske krize. Također treba uzeti u obzir da se broj djece rođene u određenom rodilištu ne odnosi samo na taj grad nego i na cijelo područje koje gravitira tom rodilištu.

Najveće je povećanje broja novorođenih u Šibeniku, 55, slijede gradovi dviju slavonskih županija, Pakrac u Požeško-slavonskoj s 29 novorođenih i Vinkovci u Vukovarsko-srijemskoj s 21 bebom, te Sisak (6) i Bjelovar s jednim novorođenčetom, ali je to jedini grad koji je u plusu drugu godinu zaredom. Primjerice, Slavonski Brod bilježi osam beba manje, susjedna Nova Gradiška tri, Požega četiri, Vukovar šest, Našice devet, a Osijek čak 58 beba manje nego u 2018.

U Vinkovcima je prošle godine rođeno 748 djece, a 2018. godine 727, što je povećanje od gotovo tri posto. Najstariji europski grad jedan je od gradova koji bilježe najveći pad negativnog prirodnog prirasta, odnosa broja rođenih i umrlih, a dobra je vijest i da su lani imali čak 123 prvašića više nego godinu prije. Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić vjeruje da je to rezultat pronatalitetnih i demografskih mjera koje provodi Grad Vinkovci. Svaki novorođeni Vinkovčanin dobije 2000 kuna, a roditelji knjigu o pravilnom odgoju djece. Kako bi olakšao roditeljima boravak djece u vrtićima, Grad sufinancira cijenu boravka prema raznim kriterijima. Prema odluci Gradskog vijeća o socijalnoj skrbi za 2020., iznos koji plaćaju roditelji smanjuje se za 30 posto ako prihod po članu kućanstva ne prelazi 1500 kuna, što je povećanje cenzusa u odnosu prema prošloj godini od 300 kuna, a plaćanja dječjeg vrtića oslobođena su djeca s teškoćama u razvoju, djeca iz udomiteljskih obitelji, djeca žrtve obiteljskog nasilja i djeca bez obaju roditelja.

- Uveli smo brojne demografske mjere, ali držim da moramo primarno raditi na tome da zaustavimo iseljavanje. Ovo je problem koji si stavljam kao važnu zadaću, na kojoj ćemo svi zajedno raditi, uključujući sve institucije, kako bismo zadržali ljude u našem gradu - kaže gradonačelnik Ivan Bosančić i podsjeća da mlade obitelji imaju popust na kupnju zemljišta za gradnju obiteljskih kuća, koji raste ovisno o broju djece, sve do 85 posto. Dodaje da su nedavno energetski obnovljena tri objekta vrtića te je izrađen projekt gradnje potpuno novog objekta Vrtića “Vladimir Nazor” na mjestu sadašnjeg.

Prema istraživanju provedenom početkom školske godine, Vinkovci rekordno izdvajaju za sufinanciranje školskog materijala - 2,4 milijuna kuna.

Miroslav Flego
Subvencije učenicima i vrtićarcima
Svim školarcima u Vinkovcima osigurali su vaučere u iznosu od 500 kuna za nabavu školskog pribora, a učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola isplatili su po tisuću kuna. Grad subvencionira 48 posto mjesečne ekonomske cijene za vrtiće za prvo dijete, za drugo dijete 64, a za treće i svako sljedeće dijete smješteno u vrtić 92 posto ekonomske cijene.
Najčitanije iz rubrike