Regija
KONZERVATORI PROTIV GRADNJE HOTELA

Hoće li najavljena
investicija propasti?
Objavljeno 8. veljače, 2020.
Penava je ustvrdio kako investitori nisu odustali; mišljenje konzervatora koji koče projekt nazvao je subjektivnim dojmom
VUKOVAR

Od polovice 2018. godine, kada se prvi put u javnost probila vijest kako Grad Vukovar ima partnera koji želi kupiti objekt bivšeg hotela Dunav i na tom mjestu sagraditi novi s više od 30 katova, Vukovarci pozorno prate razvoj događaja i pitaju se kako će priča u konačnici završiti.

Spominjana je i gradnja hotela Hilton, što je u dijelu javnosti primljeno s nevjericom i podsmijehom.

18 mjeseci za dozvole
U svibnju prošle godine gradonačelnik Ivan Penava i izvršni direktor tvrtke Immo Invest Partner Vukovar d.d. Džek Đordić potpisali su ugovor o kupoprodaji toga objekta, kada je navedeno kako su investitori dužni u roku od 18 mjeseci ishoditi sve dozvole i tada će nekretnina prijeći u njihovo vlasništvo. Potom bi imali zakonski rok od 7 godina do puštanja objekta u pogon, ali Đorđić je ustvrdio kako će do početka rada hotela doći znatno prije isteka toga roka. Najavio je kako planiraju sagraditi hotel s četiri zvjezdice s oko 120 soba, odnosno 240 ležajeva, uz atraktivne restorane, urede i multimedijske prostore.

- Ukupna investicija iznosi oko 200 milijuna kuna i cilj nam je otvoriti hotel u 2023. godini - poručio je Đordić prilikom potpisivanja ugovora.

Od tada je prošlo devet mjeseci, no u postupku pribavljanja dozvola investitori i Grad Vukovar su naišli na zapreku koju još uvijek nisu preskočili, a upitno je hoće li u tome i uspjeti.

- Cijelo područje šireg centra Vukovara, od Luke Vukovar do Vodotornja, proglašeno je zaštićenom kulturnom cjelinom. Na tom se potezu nalazi gotovo 800 objekata, od kojih je samo 26 proglašeno zaštićenim kulturnim dobrom, no Konzervatorski odjel Ministarstva kulture ne dopušta gradnju hotela, premda taj objekt nije zaštićen, držeći kako bi nova građevina narušila vizuru grada - rekao je Penava, nazivajući takav stav apsurdnim i navodeći kako subjektivni dojam konzervatora koči veliku investiciju.

Nova zgrada
Grad je imao više sastanaka s resornim ministarstvom pa Penava očekuje kako će problem ipak biti riješen te da se "svi postave odgovorno" kako bi se što prije prebrodila situacija koju je nazvao "teškom i frustrirajućom".

- Investitor nije odustao, no ima jasne zahtjeve. Želi graditi novu zgradu. Ovo predugo traje i praktično strepimo hoće li investicija kakvu Vukovar nije imao doći u pitanje. Fokusirani smo na razvoj gospodarstva, puno je truda i energije utrošeno kako bi takvu investiciju dobili i zadržali i teško nam je prihvatljivo i shvatljivo razvlačenje cijelog postupka - poručio je i naglasio kako su na strani investitora i ne žele snositi odgovornost za neuspjeh projekta.

Pitanje koje se posve logično nameće je zašto Grad nije prije prodaje hotela ishodio mišljenje konzervatora, to prije što su na temelju prethodnih iskustava mogli jasno pretpostaviti kakav je njihov stav.

Dragana Korpoš
upitno
200 MILIJUNA KUNA JE “NA ČEKANJU”
PROTIVLJENJE KONZERVATORA OČEKIVANO
Penava je izjavio kako im mišljenje konzervatora usporava i daleko manje zahvate na potezu od Luke do Vodotornja.

- Problem imamo kontinuirano, sa svakim parkiralištem ili stubama koje želimo raditi - rekao je.

Stoga je mjerodavnima u Gradu trebalo biti kristalno jasno kako oni koji skrbe o zaštićenoj kulturnoj cjelini, koliko god se njihov stav nazivao subjektivnim dojmom, neće blagonaklono gledati na najavu izgradnje objekta koji bi planiranom visinom bitno odskakao od visine postojeće zapuštene zgrade koja već desetljeće nije u funkciji.
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike