Svijet
CRNA GORA - OD SAVEZNIKA DO ŽRTVE VELIKOSRPSKOG NACIONALIZMA

Odnosi Srbije i Crne Gore narušeni su nepovratno
Objavljeno 8. veljače, 2020.

Iako srpski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi kako se Srbija ne miješa u unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori, gdje su prosvjedi pod krinkom vjerskih procesija, litija, svakodnevni, crnogorski predsjednik Milo Đukanović najavljuje da će sljedećih dana predočiti "crnogorskoj javnosti tko je zapravo taj tko se ovako brutalno obračunava s Crnom Gorom jer ovo je sve manje pitanje zakona, ovo je sve manje pitanje imovine, ovo je samo još jedan od povoda za atak na državu Crnu Goru".


- Postoji perfidna igra pojedinih krugova u Crnoj Gori, ali i dijela međunarodne zajednice. Kada se god nešto događa, ti krugovi okrivljuju Srbiju jer ne žele snažnu Srbiju - kaže Vučić, dodajući kako Srbija nije, "u želji da sačuva svoj narod u Crnoj Gori, prelazila granicu ni dobrog ukusa".


U crnogorskim medijima podsjećaju kako je pjesma "Hriste Bože", koju "pojaju" sudionici prosvjeda po Crnoj Gori predvođenima pravoslavnim svećenicima, svojedobno bila himna zloglasnih "Crvenih beretki", parapolicijske organizacije srpske službe državne sigurnosti, Milorada Ulemeka Legije, pravomoćno osuđenog za ubojstvo prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića.


Crnogorski mediji ocijenili su u petak "fašističkom" i "šovinističkom" izjavu srbijanskog ministra zdravstva Zlatibora Lončara o tome kako vodi računa da u njegovu resoru ne bude Crnogoraca koji "ne znaju srpski", uz tvrdnju da u zdravstvenom sustavu Crne Gore nema direktora koji se izjašnjavaju kao Srbi.


Crnogorski ministar zdravstva Kenan Hrapović rekao je, pak, u odgovoru srbijanskom kolegi da se pri zapošljavanju u crnogorskom zdravstvu vode znanjem, a ne nacionalnom pripadnošću.


"Direktori naših zdravstvenih ustanova i klinika su i Srbi, i Crnogorci, i Muslimani, Bošnjaci, i Hrvati, i Albanci. I oni govore upravo i srpskim, i crnogorskim, i bosanskim, i hrvatskim, i albanskim jezikom, a njih na ta mjesta preporučuju upravo stručnost i profesionalnost. U Crnoj Gori su svi dobrodošli", priopćio je Hrapović u vezi s izjavom koju je dan prije, gostujući na Beogradskoj O2 televiziji, dao srbijanski ministar.


Hrapović je rekao da u zdravstvu Crne Gore radi 157 liječnika iz zemalja regije, koje, kako je rekao, "nitko nikad nije pitao kojim jezikom govore, nego je važno da se razumijemo i da radimo svi zajedno u korist i na dobrobit građana Crne Gore".


Govoreći o događajima u Crnoj Gori nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojemu se protivi Srpska pravoslavna Crkva, srbijanski ministar zdravstva Lončar kazao je kako u Crnoj Gori nema ni jednog direktora koji se izjašnjava kao Srbin, a u Srbiji "na mnogo vodećih mjesta imamo te Crnogorce, koji još nisu ni srpski naučili". Upitan ima li takvih Crnogoraca i u zdravstvu, Lončar je odgovorio: "Gledam da ih nema."


Crnogorska partija (CP), koja djeluje u Srbiji, pozvala je srpsku premijerku Anu Brnabić da zatraži ostavku ministra te da se srbijanska vlada javno ogradi od njegove izjave u kojoj je, kako su naveli, otkrio svoju politiku diskriminacije etničkih Crnogoraca.


- Ako ministar Lončar ne bude hitno smijenjen, njegovu ćemo izjavu prepoznati kao službeni pritisak srbijanske vlade na vlastite građane da se ne izjasne kao Crnogorci na predstojećem popisu stanovništva - navodi CP.
Tenzije između Beograda i Podgorice podignute su nakon što je Crna Gora, krajem prošle godine, usvojila zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se, između ostalog, regulira vlasništvo vjerskih zajednica u toj zemlji. Najviši srbijanski dužnosnici nekoliko su puta pozivali crnogorsku vladu da povuče taj zakon tvrdeći da ugrožava prava Srba i Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.


Miroslav Flego
"Hriste Bože", koju "pojaju" sudionici prosvjeda po Crnoj Gori, bila je himna zloglasnih Legijinih "Crvenih beretki"
Najčitanije iz rubrike