Novosti
VRHOVNI SUD NA STRANI AUSTRIJSKIH TVRTKI

Slučaj težak 122 milijuna kuna traje već 17 godina
Objavljeno 8. veljače, 2020.
ZOIS je u stečaju pa Strabag i Saubermacher slavonskim gradovima nude nagodbu

Nakon što je o slučaju ZOIS raspravljalo vukovarsko Gradsko vijeće, ta će se problematika, teška 122 milijuna kuna, krajem mjeseca naći i na Gradskom vijeću Osijeka.


Naime, trakavica koja prijeti milijunskim odštetama proračunima pet slavonskih gradova počela je u veljači 2001., kada su Vukovar, Vinkovci, Županja i Beli Manastir osnovali javnu ustanovu za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije. Za izvođača je odlagališta 2003. godine izabrana tvrtka ZIPOS, konzorcija Strabag i Saubermacher, i to na javnom natječaju. S tim je austrijskim tvrtkama ugovorena gradnja odlagališta i potpisani su ugovori, ali je vrlo brzo postalo sporno što je ugovorena obveza na "proizvodnju" i plaćanje zbrinjavanja minimalne količine od 50.000 tona otpada godišnje. Ako ga bude manje, plaćat će se penali, što je suprotno današnjoj politici smanjivanja količina komunalnog otpada.

Preuzeli obveze

Gradovi su vrlo brzo raskinuli ugovor, a investitori su podnijeli tužbu Međunarodnom arbitražnom sudu u Parizu, a potom su, paralelno, 2012. godine pred Trgovačkim sudom u Osijeku tužili gradove osnivače radi naknade štete - stvarne štete i naknade dobiti u ukupnom iznosu od 5,3 milijuna eura. Sada se taj iznos s kamatama popeo do gotovo 15 milijuna eura. U veljači 2018. Trgovački je sud odbio tužbeni zahtjev Strabaga. Gradovi su imali protutužbeni zahtjev, ali je i to odbijeno. Strabag je tada uložio žalbu Visokom trgovačkom sudu, a isto su učinili i gradovi.


Prema posljednjim informacijama iz odvjetničkog ureda Željka Švedla, koji zastupa Osijek u ovom slučaju, Vrhovni je sud potvrdio međunarodni pravorijek, čime je odbijena odluka Trgovačkog suda, koja je išla u korist gradova, a to zapravo znači da Strabag sada može ići u ovrhu, ali samo prema ZOIS-u. No ZOIS je u stečaju od travnja prošle godine, pa se Austrijanci nemaju iz čega naplatiti, te su gradovima ponudili nagodbu. Razlog tomu je što su nakon odlaska ZOIS-a u stečaj njegove obveze morali preuzeti gradovi osnivači.


Vukovarsko Gradsko vijeće prvo je, u četvrtak, odbilo nagodbu Grada i austrijskih tvrtki Saubermacher i Strabag od 12 milijuna kuna, a odbilo je i zahtjev Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije u stečaju za uplatu udjela iz stečajnog postupka od 19 milijuna kuna. Inače, u nagodbi su Strabag i Saubermacher osnivačima ZOIS-a ponudili da plate 84 milijuna kuna. Zanimljivo je i da je Grad Županja na Trgovačkom sudu u Osijeku u studenome prošle godine osporio 120 od 122 milijuna kuna, koliko ukupno potražuju Strabag i Saubermacher.


Ponuda Strabaga i Saubermachera za nagodbu sada se mora naći pred gradskim vijećima svih pet gradova, a odvjetnici vjeruju kako će odluke svih biti identična onoj vukovarskoj. O tome kako će o cijelom slučaju glasati osječki vijećnici, znat će se već za desetak dana, kada bude i prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća, za koju će biti pripremljeno detaljno pravno izvješće o stanju ovog slučaja i mogućim budućim pravnim koracima.
Zabrinutost


Hoće li Beli Manastir prihvatiti prijedlog mirnog rješenja i podmirenja obveza osnivača ZOIS-a prema austrijskim tvrtkama, još uvijek se ne zna. Sukladno s osnivačkom ulogom, jedini baranjski grad morao bi platiti približno sedam posto od 122,2 milijuna kuna ukupnog iznosa, što znači nešto više od osam milijuna kuna, umanjeno za kamate i troškove nastale nakon svibnja 2012., jer su ih se tužitelji pristali odreći. Kako saznajemo, cijela priča također će završiti na Gradskom vijeću, a prije sjednice na kojoj će se o njoj raspravljati, planiran je sastanak s predstavnicima odvjetničkog ureda koji zastupa Grad, a koji će poslije o svemu upoznati i vijećnike. U belomanastirskoj gradskoj upravi ne skrivaju kako se pribojavaju raspleta situacije, to više što iznos o kojem se govori ni u kojem slučaju nije malen. O ZOIS-u dosta dugo nije bilo rasprave, a posljednja je bila još 2015. Podsjetimo, Gradsko vijeće Belog Manastira na sjednici u ožujku te godine nije prihvatilo prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Ivana Doboša o zaključenju nagodbe s tvrtkama Saubermacher i Strabag. Točka, doduše, nije skinuta s dnevnog reda, nego je preimenovana u informaciju o stanju. Iznenađen takvom odlukom, Doboš je istaknuo kako bi, u slučaju da Visoki trgovački sud potvrdi arbitražni pravorijek, a Austrijanci povuku svoju ponudu, iznos potreban za plaćanje bio dvostruko veći od onog koji se predlaže u nagodbi, koja je tada iznosila 2,6 milijuna kuna.


Nefreteta Z. Eberhard/Ivica Getto
ŽUPANJA NASTAVLJA PRAVNU BITKU
Grad Županja, koji s desetak posto ima najmanji udjel u osnivačkoj strukturi ZOIS-a, nastavlja pravnu bitku. Sredinom prosinca prošle godine podnio je tužbu Trgovačkom sudu u Osijeku navevši da su vjerovnici propustili u zakonskom roku poduzeti potrebne pravne radnje i smatra se kako su time odustali od parnice. Gradonačelnik Davor Miličević poručuje da sada čekaju presudu koja će pokazati hoće li pravorijek za Grad biti povoljan, a njegovi će pravni učinci odrediti daljnji smjer u konačnom rješavanju ovog dugogodišnjeg spora. "Mi smo legalisti, poštovat ćemo pravne odluke naše države", zaključuje. Županja je prva i odbila nagodbu, a Austrijanci potražuju desetak milijuna kuna. Miličević podsjeća na to da je priča oko ZOIS-a počela prije nego što je uopće postao gradonačelnik, nakon čega je po funkciji ušao u Upravno vijeće ZOIS-a. Otpočetka je, kaže, upozoravao da je riječ o vrlo osjetljivoj stvari, gdje može nastati velika šteta za osnivače, o čemu postoje i zapisnici. Inzistirao je na tome da se cjelokupna dokumentacija pošalje Uskoku i da se utvrdi tko je u cijeloj priči imao koristi i tko je nanio veliku štetu slavonskim gradovima. M.L.O.
ČEKA SE I ODLUKA VINKOVACA
Iz ureda vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića nismo dobili odgovor hoće li Grad Vinkovci, kao što je to učinio Vukovar, odbiti prijedlog mirnog rješenja i podmirenja obveza osnivača Javne ustanove ZOIS prema austrijskim trgovačkim društvima Saubermacher i Strabag nakon što su austrijske tvrtke zbog raskida koncesijskog ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta odlučile sudskim putem dobiti naknadu štete. Nismo dobili ni odgovor koliko bi Vinkovci trebali platiti na ime odustajanja od ugovora. Kada se u siječnju 2014. pisalo o tome da Strabag i Saubermacher potražuju više desetaka milijuna kuna od gradova, što bi njihove proračune dovelo u nezavidnu situaciju, tadašnji vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić izjavio je kako su Vinkovci i Vukovar prenijeli osnivačka prava Javne ustanove za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije na trgovačko društvo Auxilium d.o.o. Vinkovci, kojemu su jedan od osnivača, a sve kako bi dobili na vremenu do okončanja sudskog postupka. Tada je Karlić izjavio da bi Vinkovci trebali platiti 19 milijuna kuna. M.F.
84

milijuna kuna iznos je koji su u nagodbi Strabag i Saubermacher ponudili da plate osnivači ZOIS-a
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića