Novosti
VETERINAR IZ VIROVITICE

Obećao sam svojoj djeci da ću učiniti sve za zabranu petardi
Objavljeno 8. veljače, 2020.
Dražen Majetić, čija je obitelj ostala bez psića, koji je uginuo nakon udara petarde, uspio je prikupiti 3000 potpisa građana

U petak je završeno javno savjetovanje o Prijedlogu izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim Ministarstvo unutarnjih poslova planira zabraniti upotrebu pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3. Udruga Prijatelji životinja, koja je među najzaslužnijima što se država odlučila za pooštravanje propisa kada je riječ o kontroli korištenja i zabrani petardi, u četvrtak je predala ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću 60.000 prikupljenih potpisa kojima se potkrepljuje zahtjev za zabranu pirotehnike. Zanimljivo je da je povrh tih 60.000 potpisa predano čak 3000 potpisa za zabranu petardi, za čije je prikupljanje najzaslužnija Veterinarska ambulanta i Sklonište za životinje Virovitica na čelu s veterinarom i voditeljem Skloništa Draženom Majetićem.Srčani udar

- Skupljalo se po cijeloj županiji, podršku su nam dali Grad Virovitica i gradonačelnik Ivica Kirin, općine, HVIDR-a, hrvatski branitelji, ljudi koji su bili na prvim crtama bojišta od prvog dana, jer shvaćaju da je to velik problem - kaže Dražen Majetić, koji je kao veterinar i voditelj Skloništa veliki borac za prava i dobrobit životinja, a na taj potez nagnao ga je i osobni slučaj od prije dvije godine. Tada je, naime, njegov pas uginuo od srčanog udara nakon eksplozije petarde.


- To je bila naša obiteljska tragedija. Imali smo malog šnaucera, obiteljskog psa, koji je izišao iz kuće u trenutku kada je bačena petarda, zbog čega mu je otkazalo srce. To je bio velik šok za sve nas, djeca su plakala i ja skupa s njima. Tada sam svojoj djeci obećao kako ću dati sve od sebe da se nešto učini oko pitanja zabrane tih pirotehničkih sredstava - priča nam Majetić te od srca zahvaljuje svima iz Virovitičko-podravske županije koji su dali potpis za peticiju.


- Prije dvije godine održali smo tiskovnu konferenciju na kojoj smo pozvali na ovaj potez. Mi ne želimo ništa zabraniti, jer zabrane donose još veće probleme. Samo želim da se to dovede u nekakvu normalu, da korištenje tih sredstava bude u određeno vrijeme na određenim mjestima, a ne da ih netko baca gdje i kada se sjeti. Evo, primjerice, imam još dva psa kod kuće i za doček ove Nove godine oba su doslovno cijeli doček presjedila nama u krilu tresući se od straha. Morali smo spustiti zastore, pojačati glazbu u kući kako bismo ih na sve načine zaštitili. Ovo doista više nema smisla, jer nije tu riječ o nekoj petardi, to su danas topovski udari iznimne jačine. Zamislite kako je nama u Skloništu za životinje, gdje imamo više od 100 pasa, kada počne "gruvati", to je nevjerojatno, jednostavno ne znaš što učiniti. Ne stradavaju samo psi nego i sve ostale životinje, sve one to osjećaju i boje se. Uz pse, najosjetljivije su ptice. Svi jako dobro znamo koliko je korištenje petardi štetno i za ljude. Pa djeca ostaju bez prstiju, ranjavaju se, a čemu - pita se Majetić te dodaje kako postoje i drugi načini slavlja.
Alternative


- Čitao sam nedavno na internetu kako jedan Danac prodaje svjetlosni vatromet i više je prodao takvih nego onih zvučnih. Pa ako baš želimo ići prema toj Europi i Zapadu, gdje se puno više koristi upravo taj svjetlosni vatromet, zašto i mi to ne pokušamo? Svi volimo vidjeti vatromet i zapravo nam se najviše sviđa upravo taj vizualni efekt. Ako već želimo u Europi i na Zapad, zašto se ne ugledamo u dobrom na njih? Gotovo je u cijelom svijetu zabranjena pirotehnika, samo smo mi, izgleda, luđaci koji u tome uživamo - ističe Dražen Majetić. Smatra kako hrvatskim građanima nedostaje odgovornosti, "kada bi to svi imali u sebi, ništa ne bi bio problem". Iskreno vjeruje u izglasavanje promjena zakona i smatra kako on može jako puno promijeniti te donijeti dobro i ljudima i životinjama.


Vladimir Grgurić
POTPORA DEVET MINISTARSTAVA
Predajući u četvrtak peticiju ministru Božinoviću, Luka Oman iz Prijatelja životinja pohvalio je MUP što je "prepoznao volju većine građana i uvrstio zabranu petardi i redenika iz kategorija F2 i F3 u izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima". "Uz Vladu RH, podršku zabrani petardi dalo je i devet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike te hrvatskih branitelja, a pridružili su im se i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja", objavila je udruga Prijatelji životinja.
SMANJITI STRADANJE
"Predloženo zakonsko rješenje ima za cilj smanjiti i broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, o kojim su događajima tijekom primjene važećeg zakona učestalo izvješćivale zabrinute udruge i brojni građani", navodi MUP u obrazloženju promjene Zakona o eksplozivnim tvarima.
Majetić: Zamislite kako je u skloništu s više od 100 pasa kada krene "gruvati" - ne znate što učiniti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana