Mozaik
DOBITNIKE OSKARA DOZNAT ĆEMO 9. VELJAČE

Rekordi i uspjesi po
kojima ćemo pamtiti
nominirane 2020. godine
Objavljeno 8. veljače, 2020.
Johansson je tek 12. u povijesti s dvije glumačke nominacije u istoj godini, a “Parasite” prvi korejski film u utrci za najbolji

Ovogodišnji je razmak između dodjele nagrada BAFTA i Oscara toliko kratak da je Joaquin Phoenix jedva stigao oprati svoj smoking, koji nosi na sve dodjele. Zvijezda "Jokera" bila je samo jedan u mnoštvu holivudskih glumaca koji su prošle nedjelje bili u Londonu na dodjeli, a već ove nedjelje, 9. veljače, ponovo će na dodjelu, i to onu najvaću, u Los Angelesu, gdje će najboljima biti uručeni Oscari.

Ove će se godine spomenuta manifestacija održati ranije nego ikada prije, i to navodno zato što se organizatori žele riješiti sve lošije gledanosti. Naime, oni smatraju da hrpa drugih nagrada koje se dodjeljuju u ovih nekoliko mjeseci slabi gledanosti Oscara, pa su ju zato pomaknuli na raniji datum. Dok se drugi bave prognozama, mi smo s BBC-ja odlučili prenijeti vrlo zabavnu statistiku zanimljivih detalja koji ovogodišnju dodjelu Oscara čine i više nego posebnom.

- Prva među njima je Scarlett Johansson, koja je ušla u vrlo ekskluzivan klub. Ona je tek 12. osoba u povijesti koja je dobila dvije glumačke nominacije u istoj godini. Nominirana je za najbolju glavnu ("Marriage Story") i najbolju sporednu glumicu ("Jojo Rabbit"). Među ostalih 11 koji su bili dvostruko nominirani iste godine bili su: Sigourney Weaver (1989.), Al Pacino (1993.), Emma Thompson (1994.), Jamie Foxx (2005.) i Cate Blanchett (2008.). No nitko od njih nije osvojio oba Oscara.

Prvi nominirani par
- Prošlo je 15 godina otkako su Oscare osvojili glavna glumica i njezin film: bili su to 2004. Hilary Swank i film "Million Dollar Baby". To se neće dogoditi ove godine, s obzirom na to da je favoritkinja za najbolju glumicu Renée Zellweger, ali njezin film "Judy" nije ni nominiran.

- Cynthia Erivo (33) mogla bi postati najmlađa dobitnica četiriju nagrada u povijesti. Ako uz osvojene Grammy, Emmy i Tony osvoji i Oscara, preuzet će rekord koji drži Robert Lopez, koji je 2018. te nagrade osvojio s 38 godina. Erivo ima dvije prilike: nominirana je za najbolju glumicu i najbolju pjesmu, za film "Harriet".

- Ako Sam Mendes osvoji Oscara za najboljeg redatelja, bit će to najveća rupa između dvaju osvojenih Oscara za redatelja. Naime, Mendes je prošlog Oscara za režiju osvojio davne 2000. godine za "American Beauty", a ove mu se godine on smiješi za film "1917". Prije njega je najveću rupu imao Billy Wilder: od filma "The Lost Weekend" 1945. do filma "The Apartment" 1960.

- U kategoriji najboljeg filma prvi se put u povijesti natječe ljubavni par! Redateljica Greta Gerwig i redatelj Noah Baumbach par su od 2011. i imaju dijete. Gerwig je nominirana za "Little Women", a Baumbach za "Marriage Story". Osim za najbolji film nominirani su i za scenarije, ali Gerwig za adaptirani, a Baumbach za originalni. Igrom slučaja u njihova oba filma glumi Laura Dern, koja je nominirana za najbolju sporednu glumicu za "Marriage Story". No filmovi "Little Women" i "Marriage Story" vjerojatno neće osvojiti Oscara za najbolji film, jer rijetko kad u toj kategoriji pobijedi film čiji redatelj nije nominiran, a to je slučaj i s Gerwig i s Baumbachom. No ni to nije nemoguće, jer je prošle godine najboljim filmom proglašen "Green Book" a da redatelj Peter Farrelly nije bio nominiran, kao i "Argo" 2013., kad Ben Affleck nije nominiran za režiju.

- Crtić "Toy Story 4" također bi mogao ući u povijest. Naime, otkako postoji Oscar za najbolji animirani film, dakle od 2001., samo je jedan nastavak - "Toy Story 3" - osvojio tu nagradu. Ako to uspije i filmu "Toy Story 4", bit će to drugi nastavak u povijesti koji je dobio Oscara u toj kategoriji, a u ovom slučaju nastavak iste franšize.

- Korejski "Parasite" već je srušio rekord, a ako osvoji Oscara, srušit će još jedan. To je prvi korejski film nominiran za najbolji film godine i tek šesti strani film koji se našao i u kategoriji stranog i u kategoriji najboljeg filma.

- Jonathan Pryce ("The Two Popes") jedini je nominirani glavni glumac koji tumači stvarnu osobu, papu Franju. Ostale stvarne osobe su u kategoriji glavne glumice: Renée Zellweger kao Judy Garland, Cynthia Erivo kao aktivistica Harriet Tubman i Charlize Theron kao TV voditeljica Megyn Kelly.

- Prosječna dob glumaca nominiranih za sporednu ulogu je 71 godina, što je puno više od prosječne dobi dosadašnjih dobitnika, koja je 49 godina. Ove je godine najmlađi Brad Pitt s 56 godina, a rivali su mu Tom Hanks (63), Joe Pesci (76), Al Pacino (79) i Sir Anthony Hopkins (82). S obzirom na dob, nije čudo što sva petorica već imaju Oscara: Pitt kao producent, a ostali za glumu.

Što je s montažom?
- Film "1917" mogao bi krenuti stopama filma "Birdman". Naime, kladioničari svake godine drže oko na kategoriji za montažu slike, jer još od 1980. postoji jaka veza između nominacije za montažu i osvajanja Oscara za najbolji film. No situacija s epitetom favorita u slučaju filma "1917" slična je onoj iz 2014. za film "Birdman", jer ni jedan od njih nije nominiran za montažu slike. Zanimljivo, ta dva filma dijele još jednu stvar: oba izgledaju kao da su snimljena u jednom kontinuiranom kadru. Iako nisu, što - ironično - upućuje na vrhunsku montažu.

- "Ford v Ferrari" prvi je film o motoutrkama koji je nominiran za najbolji film. Naime, u prošlosti su mnogi sjajni filmovi s tom temom ostali bez nominacija, kao što su "Rush", "Grand Prix" ili "Days of Thunder".

- Netflix je udvostručio svoje šanse za osvajanje Oscara za najbolji film. Prošle godine sve su nade i novac uložili u film "Roma", koji je ipak izgubio, jer je najboljim filmom proglašen "Green Book". Ove godine su za Oscara nominirana dva Netflixova filma: "The Irishman" i "Marriage Story". Možda ove godine Akademija popusti i izglasa najboljim film koji nikad nije prikazan u kinima...

- Dva favorita za najbolji film nisu dobila nominacije za glumce. Možda zato što se prvi od njih, "Parasite", smatra filmom s ansamblom. No nije jasno kako glavni glumac drugog favorita, "1917", mladi George MacKay, nije nominiran, a pojavljuje se u svakom kadru filma.

- Za glazbenicu Dianne Warren nominacija je za najbolju pjesmu ("I‘m Standing With You" iz filma "Breakthrough") njezina 11. nominacija za Oscara. Prije je napisala pjesme kao što je, recimo, Aerosmithova "I Don‘t Want to Miss a Thing" ("Armageddon"). Postala je službeno žena s najviše nominacija koja nikad nije osvojila Oscara. S druge strane, Elton John je za pjesmu iz "Rocketmana" nominiran čak 25 godina nakon što je nagrađen za "Can You Feel The Love Tonight?" u prvom "Kralju lavova".

- Judy Garland nikad nije osvojila Oscara, ali je trebala. Očekivalo se da je favoritkinja 1954. za “Zvijezda je rođena”, pa je poslan kamerman k njoj u bolnicu, jer je upravo rodila. No umjesto nje Oscar je pripao Grace Kelly za “The Country Girl”. Ako Renée Zellweger ove godine dobije Oscara za ulogu Judy, ta će legendarna glumica ipak na neki način biti prepoznata od Akademije.

Tanja Kvorka
Davne 2004. posljednji su put Oscare osvojili glavna glumica i njezin film: Hilary Swank i “Million Dollar Baby”
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa