TvObzor
HRT: PRIJENOS DODJELE NAGRADE OSCAR 2020.

Devet naslova u utrci za najpopularniju filmsku nagradu
Objavljeno 7. veljače, 2020.
I ovogodišnja dodjela održava se u luksuznom zdanju holivudskog Dolby Theatrea, čijih će 3400 uzvanika te televizijski gledatelji u više od dvjesto zemlja pratiti glazbeno-scenski program

Tko će trijumfirati u jednoj od najizjednačenijih utrka za nagradu Oscar u posljednje vrijeme? Odgovor donosi završnica 92. svečane dodjele najpopularnijih filmskih nagrada na svijetu. Ovo je dosad najranija dodjela priznanja Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Godinama se održavala krajem veljače ili početkom ožujka. Na taj su način organizatori željeli istaknuti primat nagrade Oscar u svijetu filmskih nagrada, a praćenju dodjele doprinos će sigurno dati izjednačenost nominiranih naslova, ne samo kada je riječ o umjetničkoj kakvoći nego i o broju nominacija. Među devet naslova nominiranih u kategoriji najboljeg filma jedno ostvarenje ima ukupno jedanaest nominacija, njih tri deset, četiri šest, a preostali film četiri.

Prvi južnokorejski film u utrci za Oscar
Predvodi film koji je i u američkim i svjetskim kinima ostvario senzacionalan uspjeh, i to kao pobjednik 76. festivala filmske umjetnosti u Veneciji, dobitnik Zlatnog lava. To je psihološki triler Joker redatelja Todda Phillipsa. Ipak, s obzirom na već osvojena priznanja američkih udruženja producenata i redatelja te Zlatni globus za najbolju dramu, u kategoriji najboljeg filma nešto se veći izgledi daju akcijskoj ratnoj drami 1917, o podvigu dva britanska vojnika na francuskom ratištu u Prvom svjetskom ratu, koja i njezina redatelja Sama Mendesa, dobitnika Oscara za režiju Vrtloga života, favorizira u ovogodišnjoj kategoriji najbolje režije. Deset nominacija imaju humorna drama Bilo jednom... u Hollywoodu, redatelja Quentina Tarantina, koji bi lako mogao osvojiti novu nagradu za najbolji izvorni scenarij, te kriminalistička biografska drama Irac, u režiji veterana Martina Scorseseja. Irac je nakon ograničene kinodistribucije postao hit na malim ekranima zahvaljujući medijskom servisu Netflixu, čiji su filmovi i autori ove godine došli do čak 24 nominacije te je prvi put prema broju nominacija vodeći jedan servis za streaming. Skupinu filmova s ukupno šest nominacija predvodi dobitnik Zlatne palme na 72. međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu. To je crnohumorni triler Parazit, redatelja Bonga Joon-hoa, prvi južnokorejski film koji je nominiran i u kategoriji najboljega međunarodnog filma, kako se od ove godine zove bivša kategorija najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Parazit je pritom tek sedmi film u povijesti dodjele Oscara, koji je nominiran i u kategoriji najboljeg filma i u kategoriji filma realiziranog izvan engleskog govornog područja (prethodno su to bili Z, Emigranti, Život je lijep, Tigar i zmaj, Amour i Roma). Šest nominacija ima i obiteljska drama Bračna priča, redatelja Noah Baumbach, zatim nova ekranizacija romana Louise May Alcott Male žene, redateljice Grete Gerwig, te ratna tragikomedija Jojo Rabbit, u režiji Taike Waititija. Skupinu naslova nominiranih u kategoriji najboljeg filma zaključuje sportska biografska drama Izazivač: Le Mans ‘66., redatelja Jamesa Mangolda.

Šesta nominacija za Leonarda DiCaprija
Uz Sama Mandesa, nagradi Oscar za najbolju režiju nadaju se i Todd Phillips, Quentin Tarantino, Martin Scorsese te Bong Joon-ho. Glede glumačkih kategorija, Joaquinu Phoenixu konkuriraju Antonio Banderas (Tuga i slava), Leonardo DiCaprio (Bilo jednom... u Hollywoodu), Adam Driver (Bračna priča) i Jonathan Pryce (Dvojica pape), a u kategoriji najbolje glavne ženske uloge natječu se Renée Zellweger (Judy), Cynthia Erivo (Harriet), Saoirse Ronan (Male žene), Charlize Theron (One su bombe) i Scarlett Johansson (Bračna priča), koja je istodobno nominirana i u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge za film Jojo Rabbit. Međutim, u potonjoj je favoritkinja Laura Dern (Bračna priča), a u kategoriji najbolje sporedne muške uloge, najveće izglede ima Brad Pitt (Bilo jednom... u Hollywoodu), kojemu bi to bio prvi Oscar u karijeri. Što se tiče kategorije najboljega međunarodnog filma, treba istaknuti nominaciju makedonskoga dugometražnog dokumentarnog filma Medena zemlja, koji je drugu nominaciju zavrijedio u matičnoj kategoriji, te novi rad španjolskog oskarovca Pedra Almodóvara Tuga i slava. U godini američkih predsjedničkih izbora ističe se i nominacija za najbolji dugometražni dokumentarni film za rad American Factory, čiju su produkcijsku kuću Higher Ground Productions osnovali bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle. Među dugometražnim animiranim ostvarenjima najviše se izgleda daje filmovima Priča o igračkama 4 i Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom, a novi Oscar mogao dobiti i britanski glazbenik Elton John za pjesmu “(I’m Gonna) Love Me Again” iz biografske drame o svom životu Rocketman.

Počasna nagrada za Davida Lyncha
Najgledaniji filmovi u svjetskim kinima u 2019. Osvetnici: Završnica i Kralj lavova nominirani su u kategoriji najboljih vizualnih efekata. Recentni je pak nastavak serijala Ratovi zvijezda, film Uspon Skywalkera, skladatelju Johnu Williamsu donio 52. nominaciju za Oscar u karijeri, pri čemu ih jedino Walt Disney ima više (59). Na dodjeli u listopadu 2019. počasne nagrade već su dobili redatelj David Lynch, glumac Wes Studi i prva redateljica nominirana za Oscar Lina Wertmüller, a humanitarna nagrada Jean Hersholt pripala je glumici Geeni Davis.

I ovogodišnja dodjela održava se u luksuznom zdanju holivudskog Dolby Theatrea, čijih će 3400 uzvanika te televizijski gledatelji u više od dvjesto zemlja pratiti glazbeno-scenski program u produkciji Lynette Howell Taylor (Zvijezda je rođena) i Stephanie Allain (Gužva i frka). Redatelj svečanosti višestruki je dobitnik nagrade Emmy Glenn Weiss. Kao ni lani, nema voditelja nego će svaka kategorija imati svoje najavljivače. Među njima će se naći dosadašnji dobitnici nagrade Oscar te neke od najvećih zvijezda američkog i svjetskog filma i šoubiznisa, kao i novoizabrani predsjednik Akademije David Rubin. Svečanosti prethodi dolazak nominiranih i uzvanika na crveni tepih ispred Dolby Theatrea. (N.K.)
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

SCOOP BIOGRAFSKA DRAMA. REŽIJA: PHILIP MARTIN. GLUME: GILLIAN ANDERSON, KEELEY HAWES, BILLIE PIPER, RUFUS SEWELL, ROMOLA GARAI...

O novinarskom timu koji je razotkrio princa Andrewa

Najčitanije iz rubrike