Sport
OSIJEK NE DA PRVOG STRIJELCA

Odbijeno Birminghamovih više od šest milijuna eura za Marića
Objavljeno 6. veljače, 2020.
Odbijenica Englezima potvrda je visokih rezultatskih ambicija koje Osijek ima ovog proljeća

NK Osijek je ove zime opet mogao dobro zaraditi na transferima svojih igrača, ali je u prvi plan ovaj put stavljen rezultat. Podsjećamo, prošle zime osječki prvoligaš je pustio Harisa Hajradinovića i Roberta Mudražiju te od toga uprihodio 5,2 milijuna eura.

Ove zime zasad je napravljen jedan transfer, onaj Boška Šutala u Atalantu, koji je donio gotovo istu cifru kao dva prošle zime, a mogućnosti za zaradu bilo je još. No u Gradskom vrtu zauzeli su čvrst stav kako neće puštati svoje ključne adute na polusezoni jer nastavak prvenstva Osijeku nudi zanimljive rezultatske perspektive. Zato su odbijenice dobivali interesenti za kupnju kapetana Mileta Škorića, Laszla Kleinheislera i prvog strijelca HNL-a Mirka Marića.

Marić ruši rekord
U slučajevima Škorića i Kleinheislera iznosi ponuđenih odšteta vjerojatno nisu bili takvi da bi impresionirali klupske čelnike, ali zato je za Mirka Marića stigla jedna koja bila intrigantna. Došla je iz Engleske od drugoligaša Birminhgama, a navodno je bilo riječ o odšteti većoj od šest milijuna eura. Ništa čudno kad se u priči pojave prebogati engleski klubovi, ali Osijek je na kraju odlučio spustiti rampu. Naravno, sportski direktor Alen Petrović nije želio komentirati tu priču jer nikada javno ne govori o poslovima koji nisu završeni ili se nisu dogodili. No, gdje ima dima, uvijek ima i vatre. Osim toga, transferom Boška Šutala u Atalantu Osijek je postavio nove standarde kada je u pitanju minimalni iznos odštete za njegove najbolje igrače, a Marić je svakako u ovom trenutku najvrjedniji eksponat bijelo-plavih. Na putu je prema tituli najboljeg strijelca HNL-a, a ima dobre perspektive da u sezoni prebaci 20 pogodaka, što bi dodatno podiglo njegovu vrijednost na tržištu. Zato u Gradskom vrtu nemaju razloga brzati s njegovim transferom, a u cijeloj priči itekako pomaže i sam Marić, koji je već u nekoliko navrata podvukao kako mu se nikamo ne žuri iz Osijeka.

- Vjerujemo kako će Marićev transfer, kada se jednog dana dogodi, značiti novi klupski rekord u pitanju odštete. Rekao sam već kako smo ove zime zauzeli stajalište da nećemo prodavati ključne igrače jer želimo napraviti iskorak na rezultatskom planu. Želja nam je da Marić ove sezone uzme titulu najboljeg strijelca HNL-a koja mu je lani izmaknula za jedan pogodak - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

U toj priči s Birminghamom, u čijim redovima već igra jedan hrvatski igrač Ivan Šunjić (prošlog ljeta stigao iz redova Dinama, nap.a.), bilo je još nekih zavrzlama. Englezi su, naime, željeli Marića uzeti na posudbu do kraja sezone uz klauzulu obaveznog otkupa ugovora na njezinu kraju. Na takvu su opciju bili prisiljeni zbog financijskog fair-playa. No, u Gradskom vrtu su se pristojno zahvalili i ispred Marićeva imena instalirali prefiks - nije na prodaju.

Raste klupski ugled
Nije to bila jedina ponuda koju je Osijek dobio za Marića ove zime. Zainteresiran za usluge bijelo-plavog "topnika" bio je i kijevski Dinamo, ali ono što su Ukrajinci planirali investirati u Marića nije bilo dovoljno kako bi zadovoljilo želje NK Osijek. Općenito, na transfere koje je osječki prvoligaš napravio u posljednjih godinu i pol dana ne treba se gledati smo kroz prizmu zarade koja sad već iznosi nešto više od 18 milijuna eura, nego i kroz ugled koji NK Osijek stječe kroz te poslove. Ne tako davno Gradski vrt je bio poput trgovine "sve po malo eura". Zbog teške financijske situacije klub je u to vrijeme bio prisiljen talentirane igrače prodavati ispod cijene. Danas, pak, klubovi koji žele glavne igrače NK Osijek moraju sve ozbiljnije odriješiti kesu, a tendencija rasta vrijednosti Osijekovih igrača sigurno će se nastaviti. Posebno ako se na to nadoveže i poneki domaći trofej te, konačno, jedan ozbiljniji europski iskorak poput onog koji se dogodio u ljeto 2017. godine kada je Osijek srušio veliki PSV i igrao play-off kvalifikacija Europske lige. Nažalost, sljedeće dvije godine na europskoj sceni nije bilo takvih velikih priča. Vjerojatno su i zbog toga ove zime u NK-u Osijek odlučili u prvi plan staviti rezultat. Uskoro će se napuniti četiri godine otkako su bijelo-plavi dobili privatne vlasnike. U tom razdoblju dogodilo se pregršt odličnih stvari, a za zaokruživanje priče o uspjehu nedostaje ono do čega je u hrvatskom nogometu najteže doći - trofej. No ugled koji je NK Osijek itekako podigao u proteklom "olimpijskom ciklusu" svakako će pomoći na tom trnovitom putu jer danas igrači sigurno bitno drukčije doživljavaju poziv iz Gradskog vrta negoli je to bio slučaj na početku ere Meštrović - Mészáros.

Dalibor Keler
Alen Petrović

sportski direktor NK Osijek

- Vjerujemo kako će Marićev transfer, kada se jednom dogodi, srušiti klupski rekord kada je u pitanju iznos odštete, posebno ako ove sezone uspije uzeti titulu najboljeg strijelca HNL-a.
potražnja za Marom

OSIJEK NE ŽELI PRODAVATI KLJUČNE IGRAČE
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana