Novosti
ŽRTVA OLUJNOG VJETRA

Našičanka poginula popravljajući krovište stradalo u nevremenu
Objavljeno 6. veljače, 2020.
U Županji je jak vjetar odnio limeni krov sa zgrade, koji je sletio na parkiralište i oštetio 11 vozila

Olujno nevrijeme koje je u utorak poharalo Slavoniju i Baranju krivo je i za gubitak jednog ljudskog života. Naime, u Našicama je smrtno stradala 63-godišnja žena koja je sama pokušala popraviti dio krova.

- Područje naše županije poharalo je olujno nevrijeme i tom prilikom oštećeno je više stambenih i gospodarskih objekata te osobnih automobila. U Našicama je prilikom sanacije krovišta, koje je oštećeno u nevremenu, 63-godišnja hrvatska državljanka na tavanu kuće pala te od zadobivenih ozljeda preminula. Na mjestu događaja obavljen je očevid i utvrđeno je kako nema elemenata kaznenog djela. U vezi s tom tragičnom nesrećom slijedi izvješće nadležnom državnom odvjetništvu - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.

Olujni vjetar u Osječko-baranjskoj županiji nosio je krovove, rušio stabla i čupao prometne znakove, kante za smeće letjele su posvuda po gradskim ulicama, a nestajalo je i struje. Zbog olujnog vjetra vatrogasci diljem Slavonije i Baranje imali su, uz redovne poslove, u utorak i srijedu pune ruke posla. Olujno nevrijeme s kišom iza podneva zahvatilo je šire područje Osječko-baranjske županije, naselja Našice, Đurđenovac, Markovac Našički, Topoline, Donji Miholjac, Trnavu, Gašince, Semeljce, Makloševac, Poganovce, Đakovo, Osijek, Tenju, Petrijevce i Samatovce.

Najviše posla imali su našički vatrogasci koji su imali sedam tehničkih intervencija. Na tom području pojavila se pijavica koja je nosila krovove, a uz crjepove koji su letjeli s kuća, najveća šteta nastala je na zgradi autobusnog kolodvora koji je ostao bez krova. Olujni vjetar odnio je još nekoliko krovova sa zgrada u Našicama, a oštećen je i krov dvorane Osnovne škole kralja Tomislava.

Vatrogasci Belog Manastira uklanjali su krovne ploče sa zgrade, Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek uklanjala je grane s automobila, no i nadzirala požare na dva dimnjaka u Strossmayerovoj i Frankopanskoj ulici u Osijeku. Đakovački vatrogasci, uz jedan nadzor požara dimnjaka, dva puta su izlazili na tehničke intervencije uklanjanja stabala s prometnica. Stabla koja su pala na ceste uklanjali su i vatrogasci iz Petrijevaca, Tenje, Šaptinovaca i Ernestinova, a grane koje su pale na kuće u Samatovcima i Normancima uklanjali su vatrogasci iz Bizovca i Koške. Vatrogasci iz baranjskog Topolja uklanjali su grane koje su pale na telefonski vod, a vatrogasci iz Čeminca nisu imali posla s porušenim stablima, ali su izišli na jednu intervenciju pri kojoj su nadzirali izgaranje dimnjaka.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nevrijeme je također izazvalo materijalne štete. U Bošnjačkoj ulici u Županji olujni vjetar u utorak je podignuo i porušio limeni pokrov s krovišta zgrade županjske tvrtke u kojoj su smješteni uredi špediterskih poduzeća. Limeni pokrov odbačen je na parkiralište ispred zgrade zbog čega je oštećeno 11 parkiranih vozila, sedam osobnih automobila županjskih registracijskih oznaka i četiri teretna vozila stranih registracijskih oznaka. Ozlijeđenih osoba na ovom području, srećom, nije bilo, a materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna. Jak do olujni sjeverozapadni vjetar nastavio je puhati i u srijedu, a u četvrtak bi trebao oslabjeti, prema najavama prognostičara.

Sandra Lacić
SRUŠENE GRANE I PROMETNI ZNAKOVI
“Zbog rušenja grana i stabala materijalna šteta počinjena je na stambenim objektima, odnosno krovovima, te elektroenergetskoj i telekomunikacijskoj mreži. Vatrogasci su izišli na 20 intervencija koje su se odnosile na uklanjanje srušenih grana s objekata i ceste. Djelatnici HEP-a otklanjali su smetnje u opskrbi električnom energijom. Na više cesta prometni znakovi izvaljeni su zbog djelovanja vjetra, a na cesti D7 je oštećeno jedno osobno vozilo. Tvrtka Cesting radi na saniranju oštećenih prometnih znakova”, doznajemo iz Županijskog centra 112 Osijek.
Možda ste propustili...