Autoglas
TOP 10

Golf osmica predvodi listu noviteta u 2020.
Objavljeno 4. veljače, 2020.
Stotinjak što novih, što redizajniranih modela pojavit će se ove godine u hrvatskim autosalonima. Neki su već zainteresirali kupce

Stotinjak što novih, što redizajniranih modela pojavit će se ove godine u hrvatskim autosalonima. Neki od njih već su privukli pozornost na sebe, pa ćemo izdvojiti neke koji bi trebali zainteresirati i hrvatske kupce, i one pojedinačne, i velike igrače koji kupuju flotu automobila za kompanije ili rent-a-car tvrtke.

Kako prenosi portal Quattroruote.hr, Volkswagenov globalni bestseller Golf definitivno je novitet broj jedan u 2020. godini, i to zbog jednostavnog razloga jer je Volkswagen vodeća marka na hrvatskom tržištu. U Njemačkoj se nova Golf osmica prodaje od prosinca, a u nas mu prodaja počinje tijekom prvog kvartala ove godine. Osma generacija Golfa stiže na novoj modularnoj MQB platformi, na kojoj će se tijekom iste godine pojaviti ‘blizanci’ iz VW grupacije - Škoda Ostavia i Seat Leon. Golf osme generacije u osnovnim je brojkama veći od sedmice za 26 milimetara, što se tiče ukupne dužine i 13 milimetara što se tiče međuosovinskog razmaka. Motorizaciju Golfa čine trocilindrični 1.0 TSI i četverocilindrični 1.5 TSI benzinci, raspona snage od 90 do 150 KS te dvolitreni TDI sa 115 i 150 KS. “Ekološki” dio game činit će blagi hibrid eTSI i priključni eHyibrid.

Škoda Octavia
Četvrta generacija Škode Octavije stiže malo poslije VW Golfa, s kojim dijeli veliki dio mehanizacije. Hrvatski pojedinačni bestseller najprije će se pojaviti u karavanskom Combi izdanju, a koji mjesec kasnije dolazi i limuzina. Nova se Octavia već izdaleka prepoznaje po masivnoj kromiranoj prednjoj maski, koja kao da poručuje da češki automobil dolazi za klasu bolji i kvalitetniji. Dimenzije automobila neznatno su povećane, ali zato se nova Octavia Combi može ponositi najvećim prtljažnikom u segmentu s obujmom od 64 litara.

Četvrta generacija Toyote Yaris dolazi u klasi u kojoj su se lani počeli prodavati Opel Corsa, Renault Clio i Peugeot 208, rivali koji pucaju visoko na listi najprodavanijih. Novi Yaris stiže najesen, neznatno skraćen izvana (za 5 milimetara), ali povećanog međuosovinskog razmaka (za 50 mm), što su brojke koje jamče bolju pokretljivost u gradu i više komfora u unutrašnjosti. Yaris će biti prvi model s novom TNGA hibridnih sustavom koji koristi 1.5-litreni trocilindrični motor. Osim hibridnog modela, najvažnijeg u ponudi, bit će dostupni i nehibridni 1.0 i 1.5 agregati.

Brzo nakon ‘dvjestoosmice’ Peugeot na tržište uvodi i novi 2008. Odgovor na najvažnije pitanje - da, također ima trodimenzionalni Peugeot i-Cockpit, koji je oduševio sve koji su vozili novi 208. Prva generacija 2008 bio je crossover, novi 2008 je transformiran u čistokrvni SUV, porastavši za 14 centimetara i dobivši puno više prostora u unutrašnjosti. Motorizacija se sastoji od PureTech trocilindričnih benzinaca, BlueHDi dizelaša i električnog motora u modelu e-2008.

Captur i Puma
Dolazak druge generacije Renaulta Captura bitan je za hrvatsko tržište jer se radi od jednom od tri SUV modela koji su dosegnuli top 10 na listi najprodavanijih automobila, a Captur je jedini od ta tri koji ove godine dolazi u novom izdanju. Novi je Captur duži, viši i širi od prethodnika, s većim međuosovinskim razmakom i širim tragom kotača. Prodaja novog Captura već je počela u siječnju, a u ponudi je s četiri motora, dva Tce benzinska (sa 100 i 130 KS) i dva Blue dCi dizelska (s 95 i 115 KS).

Novi Ford Puma najrevolucionarniji je novitet koji dolazi 2020. godine jer se pojavljuje pod imenom sportskog kupea s kraja devedesetih i početka dvijetisućitih, a zapravo je riječ o peterovratnom crossoveru koji veličinom konkurira SUV modelima B segmenta. Zanimljivo je također da novi Ford Puma dolazi iz tvornice u Rumunjskoj. Imat će jedan jedini motor, jednolitreni trocilindrični EcoBoost koji uz pomoć turba razvija 125 ili 155 KS.

Spomenuli smo već Golfa i Octaviju, pa bi nepošteno bilo ne najaviti i Seat Leon, treći model na MQB platformi koji će također uskoro u prodaju. Slično kao i modeli prije, četvrta generacija Leona dolazi s motorizacijom istovjetnom ostalim modelima VW Grupe, pa u svojem putu prema kupcima računa na one koji više vole emotivni španjolski dizajn od ‘hladnokrvnog’ imidža njemačkih i čeških modela. Istovremeno stižu kompaktni i karavanski (Sportstourer) modeli.
Quattroruote.hr
// PONUDA U 2020. //
DVA NISSANA - JUKE I QASHQAI
Još jedan novi SUV koji se počeo prodavati u siječnju je Nissan Juke, odnosno njegova druga generacija. I za njega, poput Renault Captura, možemo reći da je narastao u svim smjerovima, a povećan mu je i međuosovinski razmak. Velika je razlika što se motorne ponude tiče, jer Nissan Juke dolazi samo s jednim motorom, trocilindričnim jednolitrenim turbobenzincem koji razvija 117 KS, a može ga se iskombinirati sa šestbrzinskim ručnim ili sedambrzinskim automatskim mjenjačem.

Još jedan Nissan je na listi. Qashqai je svojedobno bio pionir C-SUV crossover segmenta, a treća generacija ovog modela stiže na tržište u ljeto ove godine, pa pretpostavljamo da će do kraja ove godine biti i kod nas. Detaljnije specifikacije još nisu poznate, ali najavljeno je da će imati ne jednu, nego dvije hibridne verzije. Potvrđeno je također da mu dimenzije neće previše rasti.
Hyundai i10 dolazi vrlo brzo
I klasa najmanjih auta zaslužuje predstavnika na top 10 listi, a to je Hyundai i10, čija treća generacija uskoro dolazi u prodajne salone u Hrvatskoj. Dolazi nam iz Turske, njezina azijskog dijela, ali u promotivnim materijalima piše da je to automobil dizajniran, razvijen i proizveden u Europi. Uglavnom, stvoren je da zadovolji europske kupce, kao i njegova dva prethodnika, a to će pokušati s dva benzinska motora, 1.0 sa 67 KS i 1.2 s 84 KS, povećanim prtljažnikom od 252 litre i unaprijeđenom opremom. Prve testne vožnje očekuju se krajem veljače, a početna cijena za novi i10 iznosit će 79.990 kuna.
Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku