Svijet
VUČIĆ KONTROLIRA PROSVJEDE U CRNOJ GORI

Vujović: Nema mira dok se upleću Srbija i Rusija
Objavljeno 4. veljače, 2020.
Crnogorski politički analitičar Zlatko Vujović uvjeren je kako srpski predsjednik Aleksandar Vučić nadzire sve događaje, prosvjede i procesije koji se svakodnevo održavaju u Crnoj Gori pod krinkom zaštite Srpske pravoslavne Crkve, a usmjerene protiv aktualne vlasti u Podgorici, o čemu svjedoče i transparenti koje nose prosvjednici, predvođeni pravoslavnim svećenicima, pravoslavnim i srpskim zastavama. Ključni akteri koji kontroliraju prosvjedne procesije, litije, nisu, tvrdi Vujović, u Crnoj Gori, nego izvan nje, a njihov interes je "prerastanje prosvjeda u sukobe".


- Posebno je primjetno kako se državni aparat Srbije stavio u funkciju podrške prosvjedima SPC-a. Naravno, uza sve to moramo imati u vidu golem priljev gotovine o kojoj se ne vodi službena evidencija – kaže Zlatko Vujović. Za njega je problem Demokratske partije socijalista i državnih struktura što izbjegavaju otvoreno upozoriti na one koji u najvećoj mjeri kontroliraju prosvjede, a to je, prema njegovu mišljenju, Aleksandar Vučić.
- Označavanje srpskog predsjednika trebale bi pratiti konkretne diplomatske reakcije. Ovako se stječe dojam kako ih je strah to učiniti, a strah potiče njihove protivnike da budu agresivniji - ocjenjuje Vujović, dodajući kako se, sve dok SPC u Crnoj Gori ima snažnu potporu službenog Beograda i Moskve, "uz tako visok stupanj homogenosti srpskog biračkog korpusa u Crnoj Gori, teško možemo nadati nekom kompromisu". On ne vidi da će se stanje u Crnoj Gori uskoro smiriti. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana