Svijet
VUČIĆ KONTROLIRA PROSVJEDE U CRNOJ GORI

Vujović: Nema mira dok se upleću Srbija i Rusija
Objavljeno 4. veljače, 2020.
Crnogorski politički analitičar Zlatko Vujović uvjeren je kako srpski predsjednik Aleksandar Vučić nadzire sve događaje, prosvjede i procesije koji se svakodnevo održavaju u Crnoj Gori pod krinkom zaštite Srpske pravoslavne Crkve, a usmjerene protiv aktualne vlasti u Podgorici, o čemu svjedoče i transparenti koje nose prosvjednici, predvođeni pravoslavnim svećenicima, pravoslavnim i srpskim zastavama. Ključni akteri koji kontroliraju prosvjedne procesije, litije, nisu, tvrdi Vujović, u Crnoj Gori, nego izvan nje, a njihov interes je "prerastanje prosvjeda u sukobe".


- Posebno je primjetno kako se državni aparat Srbije stavio u funkciju podrške prosvjedima SPC-a. Naravno, uza sve to moramo imati u vidu golem priljev gotovine o kojoj se ne vodi službena evidencija – kaže Zlatko Vujović. Za njega je problem Demokratske partije socijalista i državnih struktura što izbjegavaju otvoreno upozoriti na one koji u najvećoj mjeri kontroliraju prosvjede, a to je, prema njegovu mišljenju, Aleksandar Vučić.
- Označavanje srpskog predsjednika trebale bi pratiti konkretne diplomatske reakcije. Ovako se stječe dojam kako ih je strah to učiniti, a strah potiče njihove protivnike da budu agresivniji - ocjenjuje Vujović, dodajući kako se, sve dok SPC u Crnoj Gori ima snažnu potporu službenog Beograda i Moskve, "uz tako visok stupanj homogenosti srpskog biračkog korpusa u Crnoj Gori, teško možemo nadati nekom kompromisu". On ne vidi da će se stanje u Crnoj Gori uskoro smiriti. M.F.
Možda ste propustili...

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike