Zdravlje
UČINKOVITIJE VJEŽBANJE

Žustro hodanje uz glazbu dobro je za srce i mozak
Objavljeno 3. veljače, 2020.
Osobe koje hodaju žustrije žive duže od onih kojima je draža ležernija šetnja

Uz onu o gubitku težine, jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je "početi vježbati" ili "više vježbati", a premda je bilo kakva vrsta vježbe bolja od nikakve, žustro vježbanje je, čini se, osobito dobro i za srce i mozak.

Dakle, ako ste jedan ili jedna od onih koji su u novoj godini odlučili biti fizički aktivniji, možda će vam u takvoj, žustrijoj, tjelovježbi pomoći - glazba.

Za razliku od lagane šetnje, brzi hod će vjerojatnije povećati dotok krvi u vaš mozak i rezultirati oslobađanjem hormona BDNF (neurotrofni moždani faktor), koji pridonosi stimulaciji proizvodnje novih moždanih stanica, što je, s obzirom na proces starenja, bez sumnje korisno. Znanstvenici vjeruju da osobe koje hodaju žustrije žive duže od onih kojima je draža ležernija šetnja, piše BBC. Prethodno provedeno veliko istraživanje, u koje je bilo uključeno više od 50.000 osoba iz Velike Britanije, otkrilo je kako su oni koji su rekli da obično hodaju brže i žustrije živjeli prosječno 24 posto duže od grupe koja je odgovorila da hoda sporijim tempom.

Britanski znanstvenici odlučili su provjeriti kakav utjecaj na brzinu hodanja ima glazba i pomaže li slušanje određene vrste glazbe u ubrzanju tempa hodanja. Brzo hodanje, prema definiciji, znači otprilike oko stotinu koraka u minuti, a to opet znači da bi trebalo slušati glazbu koja ima nešto brži ritam - primjerice Abbinu "Dancing Queen" ili Shakirinu "Hips Don‘t Lie".

Michael Mosley, britanski liječnik, nutricionist i TV producent, u suradnji je s kineziologinjom i profesoricom na Sveučilištu Ulster Marie Murphy angažirao 24 volontera u dobi između 25 i 65 godina koje su nasumično podijelili u dvije skupine.

Jednoj su grupi dali pedometre te su od sudionika eksperimenta zatražili da pokušaju dnevno prehodati 10.000 koraka, a članove druge grupe su zamolili da svakodnevno žustro hodaju tridesetak minuta uz glazbu koju su za njih odabrali.

Na početku eksperimenta sudionicima su izmjereni krvni tlak, vrijednosti poput kolesterola i masnog tkiva, a potom su ih zamolili da svoju zadaću provode pet tjedana, nakon čega je dogovorena nova kontrola. Osobe iz druge grupe, koje su dnevno morale hodati žustrije i uz glazbu oko 30 minuta, rekle su da im je takva vježba bila ugodna, no je li glazba utjecala na kvalitetu njihova hodanja i na rezultat?

Murphy kaže da je dobra vijest to što su u objema skupinama uočene pozitivne promjene, no u grupi koja je hodala žustrije i uz glazbu zamijećena je nešto veća zdravstvena korist nego u grupi koja je sporijim tempom morala prehodati 10.000 koraka.

U potonjoj je skupini uočeno prosječno smanjenje masnog tkiva za 1,8 posto, a kod osoba iz grupe koja je dobila zadaću hodati žustrije masno tkivo se smanjilo za 2,4 posto. U drugoj je grupi evidentirano i veće smanjenje krvnog tlaka.

Stoga britanski stručnjaci savjetuju: Želite li održati formu - mentalnu i fizičku, stavite na uši slušalice s glazbom bržeg ritma i samo krenite...

Jasminka Knežević
Brzo hodanje znači otprilike oko stotinu koraka u minuti, znači da bi trebalo slušati glazbu koja ima nešto brži ritam
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJEKOVITI PLODOVI: PATLIDŽAN

Neobično povrće štiti zdravlje, potiče mršavljenje

2

TAJNA DUGOVJEČNOSTI

Vječno radoznali žive dulje i sretnije

3

PEOSJETLJIVOST NA ČIMBENIKE OKOLIŠA

Ponekad gotovo svatko ima neku alergijsku reakciju