Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Predugo spavanje povećava rizik od moždanog udara
Objavljeno 3. veljače, 2020.
Predugo spavanje, ili dugi popodnevni počinci povezani su s povećanim rizikom od moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi New York Times. Kineski znanstvenici pratili su tijekom šest godina 31.750 muškaraca i žena čija je prosječna dob bila 62 godine na početku istraživanja, koristeći preglede i podatke koje su ispitanici davali o spavanju.

Utvrdili su da u usporedbi sa sedmosatnim ili osmosatnim spavanjem te ležanjem u krevetu, u pokušaju da se utone u san, spavanje dulje od devet sati povećava rizik od moždanog udara 23 posto. Spavanje kraće od šest sati nije imalo utjecaja na rizik od moždanog udara.Studija objavljena u časopisu Neurology također je utvrdila da je poslijepodnevno drijemanje koje traje više od 90 minuta povezano s 25 posto većim rizikom od moždanog udara u usporedbi s drijemanjem kraćim od 30 minuta dnevno.A ljudi koji su spavali dulje od devet sati dnevno i drijemali više od 90 minuta dnevno, imali su 85 posto veće izglede za moždani udar.

Studija je uzela u obzir utjecaj pušenja, alkohola, vježbanja, pojave moždanih udara u obitelji, indeks tjelesne mase i druge pokazatelje zdravlja i ponašanja.Duljina spavanja povezana je s pojačanim znakovima upala, nepovoljnim omjerom vrsta kolesterola u krvi, i povećanim opsegom struka, što su sve faktori za koje se zna da povećavaju kardiovaskularne rizike.

“Predugo spavanje samo za sebe rizik je za moždani udar”, kazao je voditelj studije dr. Xiaomin Zhang, profesor s medicinskog fakulteta Tondži, u kineskom gradu Vuhanu.“Održavanje primjerene duljine sna moglo bi obećavati kao metoda primarne prevencije moždanog udara.”On kaže i da dugo drijemanje i spavanje može ukazivati i na općenito neaktivni život, što je također povezano s povećanim rizikom od moždanog udara, a i da više spavanja može biti povezano s time da su osobe bolesne, što također može objasniti povećani rizik od moždanih udara.U promatranom razdoblju 1557 osoba obuhvaćenih istraživanjem imalo je moždani udar. Od ukupnog broja ispitanika osam posto drijemalo je više od 90 minuta dnevno, a 24 posto spavalo je devet ili više sati noću.Među osobama koje su spavale najmanje devet sati dnevno ili drijemale prosječno više od 90 minuta dnevno, jedan posto imalo je moždani udar.Kod onih koji su spavali i drijemali kraće 0,7 posto imalo je moždani udar tijekom istraživanja.H
Možda ste propustili...

TJELOVJEŽBA U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Šetnja mora biti dio svaog dana i produžit će vam život

IMA PROTUUPALNA, ANTIBAKTERIJSKA I PROTUGLJIVIČNA SVOJSTVA

Med pomaže kod opeklina

Najčitanije iz rubrike