Osijek
POSKUPLJENJE ZBOG VELIKIH ULAGANJA U SUSTAVE PRERADE PITKE VODE

Kućanstva će za potrošena tri kubika vode dobiti račun povećan za sedam kuna
Objavljeno 31. siječnja, 2020.

Glavni distributer pitke vode za Osijek i njegovu okolicu - tvrtka Vodovod-Osijek d.o.o. - idućih će dana provesti već najavljenu Odluku o izmjeni i dopuni cijene vodnih usluga, čime dolazi do povećanja varijabilnog dijela cijene vode. U praksi to znači da će fizičke osobe za potrošnju od tri kubna metra vode imati nominalno povećanje računa od oko sedam kuna, a za potrošenih pet kubnih metara vode plaćati oko 12 kuna više. Ona kućanstva koja pak potroše osam kubnih metara pitke vode dobit će 19 kuna veći račun. Kao što je već u najavama rečeno, osnovni je razlog primjene te ne baš popularne mjere povećan trošak amortizacije investicijskih aktivnosti realiziranih u okviru nekoliko europskih projekata.

- Od 2012. godine Vodovod-Osijek nije mijenjao fiksni dio cijene vode, a varijabilni dio njezine cijene nije mijenjan od 2009. Ni sada nećemo mijenjati fiksni dio, on ostaje isti, ali varijabilni dio cijene usluge, s obzirom na investicije koje su odrađene od 2013. godine pa sve do danas, a radi se o više od 400 milijuna kuna, moramo podići. Kako bismo omogućili poslovanje prema načelu održivog razvoja i punog povrata troškova, bili smo prisiljeni podići cijenu za jednu kunu na usluge vodoopskrbe i za 1,18 kuna na uslugu javne odvodnje - potvrdio je za Glas Slavonije direktor Vodovoda Ivan Jukić.

U proteklih 15 godina ta je gradska tvrtka temeljito obnovila sustave za preradu pitke vode te je znatno proširena vodoopskrbna mreža. Osječki je Vodovod 2013. godine upravljao s 500 kilometara vodoopskrbne mreže i 330 kilometara kanalizacijske mreže, a danas su te brojke znatno umnožene te Vodovod danas upravlja sa 770 kilometara vodoopskrbne mreže i 480 kilometara kanalizacijske mreže.

- Završili smo projekt Regionalni vodoopskrbni sustav, koji je zacijelo jedan od najvažnijih na ovom području. Novom smo infrastrukturom uspjeli smanjiti gubitke u mreži i maksimalno radimo na poboljšanju vode. Kompletno je naše područje upravljanja poraslo, cijela je mreža renovirana, brinemo se o velikoj infrastrukturi na velikom području djelovanja i posežemo za minimalnim podizanjem cijena kako bismo uspjeli pokriti sve troškove koji se tiču samo održavanja - objašnjva Jukić, dodajući kako je u pet velikih projekata oslonjenih na fondove EU-a obnovljena zastarjela vodoopskrbna mreža i korisnicima osigurano dovoljno kvalitetne vode.
T. Prusina
Osječki Vodovod danas upravlja sa 770 kilometara vodoopskrbne mreže i 480 kilometara kanalizacijske mreže
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike