Kultura
MUZEJ SLAVONIJE U NOĆI MUZEJA

Otkrijte kako predmet postane muzejskim, ili što je to za vas sreća
Objavljeno 30. siječnja, 2020.
U fokusu će biti obljetnica Osječkog zbornika, čiji će 35. broj predstaviti glavna urednica Marina Vinaj i Danijel Jelaš

Kao jedna od najstarijih, a po veličini fundusa i najznačajnijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj, 143-godišnji Muzej Slavonije nezaobilazna je adresa u Noći muzeja i teško je zamisliti da se bogatim programom ne bi uključili u manifestaciju koja promiče upravo muzejsku djelatnost. Nisu sudjelovali samo u 1. izdanju manifestacije, a za svaku čiji su bili dionici potrudili su se posjetiteljima približiti se na kreativan i edukativan način. U fokusu će ove Noći, pod krovnom temom Velike obljetnice hrvatskih muzeja, biti obljetnica Osječkog zbornika, čiji će 35. broj u petak oko 21 sat predstaviti glavna urednica dr. sc. Marina Vinaj i doc. dr. sc. Danijel Jelaš iz Državnog arhiva u Osijeku.

Male osobne priče
Posjetiteljima će najvjerojatnije, uvjeren je ravnatelj, biti zanimljiva nedavno otvorena izložba Donacije - izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. - 2019., a voditeljica Odjela knjižnice, dr. sc. Vinaj, nada se da bi te brojne “male” osobne priče, koje se kriju iza svih tih danas muzejskih, nekog osobnih predmeta mogle dobiti na važnosti, možda ponekim novim informacijama, pa čak i novim predmetima. Već im se događalo da posjetitelji prepoznaju neki od svojih bivših predmeta na izložbi, što cijelu priču čini zanimljivijom i životnijom. Uskoro će objaviti i katalog izložbe.

Darovani predmeti važan su segment (popunjavanja) bogatih zbirki muzejskih odjela i temelj muzejskog fundusa Muzeja Slavonije. Oni su najbolji dokaz prisne veze Muzeja i Grada, njegovih stanovnika koji, darujući vlastite živote, oslikavaju zajedničku prošlost.

U Lapidariju se može istražiti najbogatija zbirka kamenih spomenika Antičkog pododjela AMO-a. Zbirka obuhvaća razdoblje od polovine 1. do kraja 3. stoljeća, a sastoji se od nadgrobnih spomenika, žrtvenika, natpisnih ploča, sarkofaga, skulptura, građevnog materijala, miljokaza i žrvnjeva. Izložba je stalni/gostujući postav.

Tijekom noći, od 18 do 1 sat nakon ponoći, moći će se po “sindikalnim” - našalio se ravnatelj Detling - cijenama kupiti sve vrijedne muzejske publikacije, a prilika je to i kupiti poneki suvenir za uspomenu ili dar.

U prostoriji na katu, gdje će Zbornik biti predstavljen, još je uvijek otvorena i izložba fotografija Neuništivi grad - Da se ne zaboravi, napomenuo je Denis Detling, podsjetivši i da će se moći razgledati gostujuća izložba Od rokokoa do secesije – odijevanje i pribor - izbor iz fundusa Muzeja grada Splita. Nakon više od dva desetljeća od posljednje izložbe Splićana, na kojoj su izlagani predmeti iz Zbirke, te nakon minucioznog i zahtjevnog restauratorskog rada na predmetima, ukazala se potreba opsežnije obrade građe i njezina izlaganja, odnosno prezentiranja javnosti kroz izbor iz fundusa Zbirke tekstila i modnog pribora.

Studentska pop-up izložba Sreća Odsjek za kulturu, medije i menadžment pri Akademiji za umjetnost i kulturu, pod mentorstvom dr. sc. Igora Mavrina, realizirana je u suradnji s Muzejom Slavonije, naglasila je muzejska pedagoginja Ricl, ponosna što je to bila prilika za studente da praktično rade u stvarnom okružju. Nekomu je sreća trenutak, nekomu osjećaj, a nekomu, pak, predmet - a posjetitelji će Noći muzeja na papiriću (umjesto u knjigu dojmova) moći zapisati što je za njih sreća i što im čuva memoriju na nju.

Različitim će aktivnostima posjetitelji moći saznati kako predmet dobiva muzejsku vrijednost, kategoriju muzealnosti, a ta priča u Osijeku traje još od 1877. zahvaljujući Franji Sedlakoviću.

Devet muzeja
S obzirom na to da je dr. sc. Vinaj novoizabrana predsjednica Muzejske udruge istočne Hrvatske, u tom će razdoblju i MSO biti predsjedavajuća ustanova. Iz te je međumuzejske suradnje i inicijative za unaprjeđenjem recepcije i percepcije muzeja u društvu rođena i ideja, čija je kreatorica Leonilda Conti iz Muzeja likovnih umjetnosti, a to je da se u Noći muzeja poveže pet slavonskih gradova i devet muzejskih ustanova autobusnom turom, o čemu smo već pisali u Glasu Slavonije.

Svakako važna muzejska djelatnost je izdavačka, naglasila je knjižničarska savjetnica Marina Vinaj. Važno je djelovanje i pisanje kustosa, koje je održavalo već spomenuti Osječki zbornik, od njegova osnutka i osnivača Josefa Bösendorfera. Stanku u izlaženju imao je samo tijekom Domovinskoga rata, a iz broja u broj donosi zanimljive kulturne, ne samo muzeološke priče, no svakako znanstvene i stručne prinose o gradu Osijeku i Slavoniji. Najnoviji broj, dodala je njegova glavna urednica, donosi čak 11 iznimno vrijednih članaka. U fokusu su osječke muzejske teme i predmeti, ali i jedan od najstarijih knjižničnih inventara, jedan od suradnika na ovom broju dolazi iz Münchena...

Ravnatelj Detling ponosno je naglasio kako je u posljednjih pet godina čak pet brojeva Osječkog zbornika otisnuto. “Žestoka” je to produkcija, dodao je ravnatelj, zadovoljan što su na dobrom putu podAizanja Zbornika na višu razinu.

Narcisa Vekić
GOSTOVANJE IZLOŽBE U ĐAKOVU
Spomen-muzej biskupa J. J. Strossmayera u Đakovu predstavit će izbor građe iz velikog izložbenog i izdavačkog projekta Valpovački vlastelini Prandau-Norman - Muzeja Slavonije, Državnog arhiva, Muzeja likovnih umjetnosti i Muzeja Valpovštine, realiziranog tijekom 2018. godine. Muzej Slavonije u zbirkama Povijesnoga odjela, Odjela umjetničkoga obrta, Numizmatičkoga, Etnografskoga te Odjela knjižnice čuva brojne predmete vrijedne obiteljske ostavštine valpovačkih vlastelina Prandau-Normann, a njihove članove uistinu i možemo nazvati bibliofilima, kolekcionarima i donatorima. Sačuvana ostavština svjedoči o životu i navikama vlasnika vlastelinstava.
PREDSTAVLJANJE OSJEČKOG ZBORNIKA
Osječki zbornik zasigurno je jedna od najdugovječnijih muzeoloških publikacija u nas, koja kontinuirano izlazi od 1942. Kao svojevrsni nastavak Zbornika Arheološkog kluba “Mursa”, nastojao je postati i ostati glasilo osječkoga muzeja. Od prvog broja, pod uredništvom dr. Josipa Bösendorfera, objavljuje radove djelatnika MSO-a i brojnih istaknutih znanstvenika Osijeka, Hrvatske, a sve više i stručnjaka izvan granica, čiji su radovi vezani uz Osijek i Slavoniju. Suradnja znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva osigurala je međunarodnu stručnu i znanstvenu prepoznatljivost ovom periodikom, prepoznatom i u znanstvenoj zajednici kao recenzirana publikacija (A2).
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike