Sport
NA POMOLU VELIK POSAO

Igra živaca oko transfera Boška Šutala još uvijek traje
Objavljeno 29. siječnja, 2020.
Osječani su Atalantinu ponudu prihvatili, ali realizacija zapinje zbog Šutalovih uvjeta

Prvi dani tjedna uoči nastavka prvoligaške sezone u HT Prvoj HNL u Gradskom vrtu prolaze u neizvjesnosti. Prouzročila ju je ponuda talijanske Atalante za darovitog centralnog braniča Boška Šutala.

U biti, ako bi se pitalo NK Osijek, dvojbe oko zaključenja posla ne bi postojale, jer na stolu je odšteta od pet milijuna eura i dodatak od deset posto nekog budućeg Šutalova transfera iz Atalante, što posve zadovoljava klupske apetite. Takvi uvjeti spadaju u one koji se ne odbijaju, bez obzira na to što je riječ o jednom od nadarovitijih igrača koje je osječki klub imao u posljednje vrijeme. Ipak se radi o stoperu, a za taj tip igrača odbiti takvu ponudu doista bi bila loša poslovna odluka koliko god se u nekom trenutku činilo da NK Osijek prodaje obiteljsko srebro. Ako se taj transfer završi, nema dvojbe kako bi to bio još jedan odličan posao osječkog nogometnog prvoligaša, a eventualni Šutalov odlazak ne bi posebno utjecao na rezultatske ambicije u proljetnom dijelu sezone. Nije lako prihvatiti činjenicu da Gradski vrt napuštaju tako mladi igrači, ali je u ovom slučaju iznos ponuđene odštete vrlo vjerojatno plafon, koji bi teško bio probijen da Šutalo i ostane u Gradskom vrtu još koju godinu. Osim toga, NK-u Osijek realizacija tog posla dala bi vrlo jaku startnu poziciju u nekim budućim pregovorima oko njegovih igrača. I zato je u cijeloj toj priči važna šira slika. No realizacija tog potencijalno rekordnog transfera u povijesti osječkog kluba ne ide baš glatko. Na relaciji klub - klub sve je išlo glatko i dogovor je postignut vrlo brzo, ali konačni dogovor zapinje na Šutalovim primanjima u Italiji. Naravno, NK Osijek s time nema nikakve veze, nego je to pitanje koje je u rukama samog Šutala i njegovih zastupnika i sad se na tom planu vodi bitka. Posljednja dva dana Boško je veći dio vremena proveo u razgovorima s ljudima koji vode sportsku politiku osječkog prvoligaša, sprotskim direktorom Alenom Petrovićem i glavnim skautom Marinom Skenderom, negoli na terenu s trenerom Ivicom Kuleševićem. Situacija koja nije idealna ni za koga. ali ju se jednostavno mora prihvatiti. Klub doslovce milimetar dijeli od velikog posla, ali vjerojatno isto toliko i od njegova propadanja ako se ne pronađe kompromis između onog što Šutalu nudi Atalanta i želja koje dolaze iz Boškova savjetničkog kuta.

Ipak, možda je u najnezahvalnijem položaju baš trener Ivica Kulešević. Tijekom priprema slagao je momčad sa Šutalom, najvećim dijelom zbog njega se opredijelio za igru s tri centralna braniča, a u predvečerje iznimno važne proljetne premijere u Velikoj Gorici možda će biti prisiljen mijenati zamisli. Šutalov eventualni odlazak vrlo lako bi mogao značiti povratak na igru s dva centralna braniča, koja je Kuleševiću u biti draža. Vjerujemo kako je tijekom priprema u Marbelli imao tu opciju kao plan B, jer mogućnost odlaska Boška Šutala nije se pojavila iznenada, nego se o njoj sve glasnije šuškalo još jesenas. Naime, kada sportski direktor Alen Petrović bez sustezanja obznani kakvom bi odštetom klub bio zadovoljan, onda je to jasan znak kako se nešto iza brda valja. Tada je svjesno izvješen visoki odštetni zahtjev (minimum pet milijuna eura, nap. a.). Možda nisu očekivali da će se zainteresirani kupac koji je spreman platiti takvu cifru pojaviti tako brzo. No Šutalo je već odavno na radaru mnogih europskih klubova, čega su Talijani bili itekako svjesni pa su odlučili krenuti u akciju. Situacije poput ove dosad se nisu događale jer su svi igrači bijelo-plavih mogućnost odlaska u inozemstvo koja bi im se pružila objeručke dočekali. No istina je i kako dosad tako velik novac još nije bio u igri. Riječ je o gotovo dvostruko većoj odšteti plaćenoj za nekog igrača bijelo-plavih u eri Meštrović - Mészáros, koja će uskoro trajati pune četiri godine.

Dalibor Keler
PONUDA KOJA SE NE ODBIJA
34

nastupa za bijelo-plave skupio je Šutalo u svim natjecanjima
5

milijuna eura trebao bi inkasirati Osijek završi li se Šutalov transfer u Atalantu
10

posto nekog budućeg Šutalova transfera pripalo bi klubu iz Gradskog vrta
Možda ste propustili...

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

Najčitanije iz rubrike