Sport
VEČERAS START KVALIFIKACIJA ZA SP U FUTSALU 2020.

Hrvatskoj u Gradskom vrtu prijeti opasni Azerbajdžan koji pokreće brazilski pogon
Objavljeno 29. siječnja, 2020.

Hrvatska futsal reprezentacija večeras kreće u lov na plasman na svoje drugo Svjetsko prvenstvo. Osječka dvorana Gradski vrt domaćin je jednog od četiri turnira Elitne runde kvalifikacija na kojemu će uz našu selekciju još sudjelovati Rusija, Azerbajdžan i Slovačka.

Današnji program otvorit će Rusija i Slovačka susretom koji počinje u 17 sati, a tri sata kasnije u akciju kreće Hrvatska kojoj će se suprotstaviti vrlo neugodan i jak Azerbajdžan čiju reprezentaciju već niz godina pokreće brazilski pogon. Okosnicu azerbajdžanske reprezentacije čine naturalizirani igrači iz Brazila, a osječka publika ih je imala već priliku upoznati prije pet godina kada su također u dvorani Gradski vrt sudjelovali na turniru preliminacijske runde kvalifikacija za SP i tada su rastužili navijače. Taj je dramatičan susret u kojemu je Hrvatska stalno lovila rezultatski zaostatak završio bez pobjednika (4:4) što je našu selekciju izbacilo iz kvalifikacija. Pet godina kasnije izbornik Mato Stanković i njegovi izabranici nadaju se kako će ovaj put priča biti drukčija. Pobjeda u toj utakmici Hrvatskoj bi najvjerojatnije osigurala najmanje drugo mjesto u skupini koje vodi u dodatne kvalifikacije. Ne treba posebno isticati koliko je važno turnire poput ovog otvoriti na pobjednički način, ali izbornik Mato Stanković nije pobornik stava kako nam je to ključna utakmica.

- Azerbajdžan je na papiru druga momčad naše skupine po kvaliteti. No ne želim da se sve svede na tih 40 minuta jer nakon te utakmice čekaju nas još dva teška okršaja. Slično smo razmišljali prije pet godina kada nas je u Osijeku na startu šokirala Bjelorusija. Azerbadjžan je već godinama jedna od najboljih selekcija u Europi, igru mu nose iskusni brazilski igrači, ali za nas će jednako teški biti ogledi protiv Slovačke, a o Rusiji da i ne govorim. Naš je cilj posljednji susret s Rusima dočekati u poziciji koja će nam ostaviti otvorenima sve mogućnosti plasmana na SP u Litvu. Naravno, startna pobjeda nad Azerbajdžanom bila bi golemi korak prema ostvarenju tih naših želja, no kako bismo je ostvarili, morat ćemo biti na najvišoj mogućoj razini - smatra Mato Stanković, izbornik hrvatske reprezentacije.

Hrvatsku će predvoditi iskusni kapetan Tihomir Novak, ali veliki je hendikep što Stanković neće moći računati na neke od svojih najjačih aduta. Prije svih na sjajnog strijelca Darija Marinovića koji je već duže vrijeme ozlijeđen, a za kvalitetnu rotaciju koja je jedna od presudnih stvari u tako zahtjevnim utakmicama itekako će nedostajati Perišić, Čekol koji nisu ni doputovali u Osijek, te Kanjuh koji je prisiljen start turnira propustiti zbog žutih kartona, a upitan je i nastup Matoševića (ozljeda). Zbog svih tih izostanaka Stanković je odlučio reaktivirtati iskusnog Duju Bajruševića čija srčanost može biti pokretačka snaga na turniru.

Večerašnji susret Hrvatska - Azerbajdžan u dvorani Gradski vrt počinje u 20 sati. D. Keler

Dalibor Keler
ULAZNICE
Dnevne ulaznice (dvije utakmice) kvalifikacijskog turnira za Svjetsko prvenstvo koji se igra u dvorani Gradski vrt koštaju 20 kuna. Moguće će ih biti kupiti od 14 sati na blagajnama dvorane Gradski vrt na dane kada se odigravaju susreti (srijeda, četvrtak, subota).
Najčitanije iz rubrike