Novosti
MILAN KUJUNDŽIĆ RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI MINISTRA ZDRAVSTVA

Beroš: Odmah počinjem razgovore o problemu neplaćenih prekovremenih
Objavljeno 29. siječnja, 2020.
Plenković je ustvrdio kako mu Kujundžić nije predočio argumente koji bi demantirali navode medija

Premijer Andrej Plenković razriješio je Milana Kujundžića dužnosti ministra zdravstva te je najavio da će za novog ministra Saboru predložiti Vilija Beroša.



Bez argumenata

Sada već bivši ministar vraća se u saborske klupe. U obrazloženju odluke o smjeni predsjednik Vlade naveo je kako se Kujundžić zbog afera nevezanih uz djelokrug Ministarstva zdravstva nije mogao fokusirati na odgovornosti koje Hrvatska ima u ovom trenutku kao predsjedajuća EU-om i kao zemlja koja s ostalim članicama Unije mora pripremati zajedničku obranu od širenja epidemije koronavirusa.


Novinarima je Beroš kazao da par mjeseci, koliko bi bio na mjestu ministra zdravstva, nije dovoljno vremena da se isprave svi nedostatci koji su se desetljećima gomilali u sustavu zdravstva.


- Kao prvo, moramo voditi računa o ljudskom potencijalu. Liječnici i medicinske sestre naše su najveće blago - poručio je Beroš dodajući kako u ovom razdoblju najvažnijim smatra uspostavu hitne helikopterske medicinske službe. "Uvođenje hitne helikopterske medicinske službe zbog toga što preko ljeta imamo izniman broj turista i to je apsolutno nužno. Ne možemo biti među zadnjima u Europi", tvrdi ovaj kandidat za ministra zdravstva koji je s dosadašnjim ministrom korektno surađivao, a o svojim prioritetima govorio uoči sastanka s premijerom u Banskim dvorima.


Nakon što je premijer potvrdio da će ga Saboru predložiti za novog ministra zdravstva, Vili Beroš izjavio je da će dati sve od sebe kako bi unaprijedio zdravstveni sustav i najavio da će odmah započeti razgovore sa strukovnim udrugama o problemu neplaćenih prekovremenih sati. "Nastavit ću raditi na inicijativama koje su u Ministarstvu zdravstva započete i nastojati mnoge unaprijediti", rekao je Beroš Hini. Kao jednu od bitnih odrednica svoga djelovanja najavio je otvorenost Ministarstva zdravstva i dvostranu komunikaciju s hrvatskom javnošću.


Plenković je pak ustvrdio kako mu Kujundžić u razgovoru dan prije nije predočio nikakve argumente niti mu je pokazao bilo kakve dokumente koji bi demantirali navode medija te je poručio kako o svim tim temama javnosti mora odgovoriti sam bivši ministar.


- Ove situacije su neke okolnosti za koje ja niti sam znao, niti sam mogao znati niti je to predmet mog interesa, niti su to informacije o kojima sam ikada prije s njim razgovarao. Zabrinjava me fenomen da se toliko jako krene aktivnostima medija tresti ministre, tako da je fokus rada Vlade na neki način u nekom obrambenom stavu, a mi nismo tu da imamo obrambeni stav, već proaktivni stav da rješavamo probleme društva. Bilo je svega i prije, ali baš ovoliko toga nije bilo - kazao je Plenković odbacujući bilo kakvu odgovornost vezanu uz smjenu osmog ministra iz svoje vlade zbog otkrivenih afera. Ministri, inače, prije svoga imenovanja na funkcije ne prolaze sigurnosne provjere jer za takvo što nema predviđenih mehanizama. Stoga je vrlo teško prije imenovanja provjeriti slične privatne podatke koji se naknadno pojavljuju u medijima u obliku afera. Plenković i sam, nakon svih ovih iskustava sa svojim ministrima, smatra da to zaista ne bi bilo loše i nije protivan ideji da se takvo što uvede kao obveza. Za Beroša je premijer rekao kako je riječ o čovjeku koji poznaje sustav iznutra i koji može preuzeti odgovornosti ministra zdravstva. "Vodili smo se kriterijima da posao ministra zdravstva mora voditi netko tko je upućen u aktivnosti samog ministarstva, a Beroš je već duže od dvije godine pomoćnik ministra, bio bi i ravnatelj da nije došlo do promijenjenih okolnosti", kazao je Plenković.


Ističe da je Beroš iskusan i angažiran sa svim stručnim kompetencijama i kvalifikacijama, te da ima punu potporu stranačkog Odbora za zdravstvo. Što se tiče glavnih tema i zadataka novog ministra do parlamentarnih izbora, Plenković je poručio da naš sustav zdravstva uvijek treba dodatna poboljšanja.
Bivših 14

"Cijeneći sva postignuća koja smo do sada ostvarili, on će prionuti poslu da naš zdravstveni sustav učini dostupnijim, kvalitetnijim za pacijente i da se dotakne ključne teme - financiranja zdravstvenog sustava koji, nažalost, generira određene gubitke," kaže Plenković.


Neke od tema u zdravstvu kojima će se novi ministar trebati posvetiti su i prekovremeni sati liječnika, funkcionalne integracije bolnica, ali i bavljenje međunarodnom zdravstvenom krizom zbog koronavirusa. Upitan hoće li Kujundžić okrenuti leđa HDZ-u u Saboru, Plenković je ustvrdio da neće. "Posve je prirodno da se onaj koji je dobio mandat vrati i preuzme odgovornost u Hrvatskom saboru. Ne vidim tu nikakav problem", kazao je.


Neurokirurg Vili Beroš na dužnost pomoćnika smijenjenog Milana Kujundžića došao je u siječnju 2018. godine. Beroš je prije stupanja na tu dužnost bio pročelnik Zavoda za endokranijalnu kirurgiju i kirurgiju dječje dobi Klinike za neurokirurgiju KBC-a "Sestre milosrdnice", a u toj je bolnici od 1998. godine. Uz posao u Vinogradskoj bolnici radio je i u Poliklinici Radiochirurgia, navedeno je na njegovoj internetskoj stranici. U svom životopisu Beroš ističe da je od 2012. godine izvanredni sveučilišni profesor na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dopredsjednik Hrvatskog društva za cerebrovaskularnu i endovaskularnu neurokirurgiju te stalni sudski vještak iz područja medicine. Rođen je u Splitu, a osnovnu i srednju školu pohađao je u Jelsi na otoku Hvaru, nakon čega upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu.
U nešto više od 39 mjeseci mandata Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem nakon razrješenja Milana Kujundžića broj bivših ministara povećao se na 14, pri čemu je većina otišla zbog afera uglavnom vezanih uz osobnu imovinu. Od originalnog postava Vlade koja je s radom počela 19. listopada 2016., uz premijera Plenkovića danas su samo ministar obrane Damir Krstičević te ministar financija Zdravko Marić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je na početku rada Vlade bio ministar rada i mirovinskog sustava.


H/T Prusina
mandat
KUJUNDŽIĆ SE VRAĆA U SABORSKE KLUPE
IMOVINSKA KARTICA NOVOG MINISTRA
Prema podatcima iz imovinske kartice, Beroš je zajedno sa suprugom vlasnik nekretnine u Rudešu površine 140 kvadrata, čiju je vrijednost procijenio na više od milijun i pol kuna. U Beroševu vlasništvu je i nekretnina od 50 četvornih metara u Vrapču, a obje su nekretnine, među ostalim, plaćene kreditima. Beroš i njegova supruga imaju dva kredita: 2016. podignuli su 50.000 eura u Erste banci, a od 2008. imaju kredit u Addiko banci od 75.550 eura. U Jelsi Beroš je suvlasnik manjeg dijela stana i kuće s okućnicom, koje je dobio nasljeđivanjem. Ističe da na godišnjoj razini od drugih prihoda zaradi još 200.000 kuna, a supruga mu je zaposlena u Dječjem vrtiću Malešnica. Zajedno sa suprugom i dvoje djece ima štednju od 25.000 eura. Beroševa supruga vlasnica je automobila Audi A3 iz 2011. vrijednog 75.000 kuna, sam Beroš vlasnik je Jeepa iz 2008. procijenjenog na 120.000 kuna, koji je kupio na kredit, a zajedno s trećim osobama vlasnik je glisera marke Fiart 23. U kartici navodi i da je vlasnik sata marke Breitling vrijednog 35.000 kuna.
Andrej Plenković

premijer

Vodili smo se kriterijima da posao ministra zdravstva mora voditi netko tko je upućen u aktivnosti samog ministarstva, a Beroš je već duže od dvije godine pomoćnik ministra.
Orkestrirani napad

Milan Kujundžić oglasio se priopćenjem u kojemu navodi da nakon 39 mjeseci odlazi s mjesta ministra i vraća se u Sabor i na svoje radno mjesto u KB-u Dubrava i na Medicinskom fakultetu. "Mom odlasku prethodio je orkestrirani medijski napad potaknut grupacijskim interesima, a povod je moja imovinska kartica", tvrdi Kujundžić i ustraje u tvrdnji da se radilo samo o formalnoj nomotehničkoj omašci prilikom ispunjavanja imovinske kartice, pri čemu je točno naveo sve svoje nekretnine, ali nije precizno naveo broj kvadrata. Kujundžić podsjeća i na svoje poteze tijekom mandata. "Pokrenuo sam nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila zastarjele tehnologije, kao i financijski štetnih odnosa i monopola privatne tvrtke, za što bi Vlada trebala donijeti odluku ovih dana", naglašava Milan Kujundžić.
Ogroman nered

Saborski zastupnik Mirando Mrsić na Twitteru je napisao da će se bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića "pamtiti po skrivenim kućama i ogromnom neredu u zdravstvenom sustavu." "Nažalost, Kujundžić u tri godine nije napravio ništa u zdravstvu, ali je sustav premrežio svojim sljedbenicima iz stranke Zora. I nakon Kujundžića, Kujundžić", poručio je Mrsić. Marijana Puljak iz stranke Pametno napisala je: "Smijenjen Milan Kujundžić. Plenkovićevih 13. Najprotočnija vlada do sada." "Kad razriješiš ministra kojeg si žestoko branio, ali ne razriješiš partnere kojima se sudi jer te oni i dalje drže da možeš razrješavati stabilno", komentirala je bivša premijerka Jadranka Kosor dodavši: "Nikako da shvatimo fokus rada Vlade." Živi zid predložio je hitno uvođenje učinkovitog sustava provjere imovine političara.
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi