Regija
UDRUGA ŽENA ‘’RUŽE’’ OPĆINE VILJEVO SA SJEDIŠTEM U KAPELNI

Zajedništvom do ljepšeg i boljeg življenja selu, a na radost Hrvata, Srba i Roma
Objavljeno 29. siječnja, 2020.
KAPELNA

Udruga žena "Ruže" Općine Viljevo, sa sjedištem u Kapelni, osnovana je u rujnu prošle godine sa svrhom organiziranja manifestacija, sudjelovanja u humanitarnim akcijama, očuvanja i unaprjeđivanja kulturnih tradicija i posebnosti te poboljšanja uvjeta za život i rad u mjestu Kapelna na zadovoljstvo svih mještana, a s naglaskom na zajedništvo i međusobno pomaganje.

Udruga će se baviti raznim aktivnostima, od kulturnih, sportskih, humanitarnih i socijalnih, a sve u cilju da svojim djelovanjem pridonesu ljepšim i boljim uvjetima za življenje u Kapelni.

- Na inicijativu nekoliko žena Kapelne prošlog ljeta obavještavale smo zainteresirane žene za učlanjenje u Udrugu žena "Ruže", a koja je onda i osnovana krajem rujna. Udrugu smo osnovali ponajprije radi druženja, ali i potrebe da učinimo nešto korisno za selo i mještane. Mala smo sredina, mladi odlaze, ostaju stari i nemoćni. Krenule smo s idejom druženja, ali nam je cilj razvijati i poticati aktivnosti koje pridonose boljoj kvaliteti života u zajednici – kaže Katarina Begović, predsjednica Udruge žena "Ruže", koja trenutno okuplja 16 članica iz Kapelne, Ivanova, Bockovca, Blanja, Viljevačkog Creta, Donjeg Miholjca i Čamagajevaca. Želja udruge je da se učlani što više žena kako bi mogla kvalitetno odrađivati planirane aktivnosti.

Kako sve svoje aktivnosti usmjeravaju prema potrebama svojih sumještana, organizirale su obilježavanje katoličkog i pravoslavnog Badnjaka. Tom prigodom mještanima su dijelile kuhani fiš.

- Prva naša aktivnost bila je podjela fiša katolicima. Odaziv je bio skroman, jer je svima to bilo nešto novo. Na pravoslavni Badnji dan također smo dijelile fiš te organizirale prvi put paljenje badnjaka ispred pravoslavne crkve. Organizirale smo i podjelu božićnih poklon-paketića koje su dobila katolička, pravoslavna i romska djeca - naglasila je Begović.

Kapelna je selo s nešto manje od 300 stanovnika, gdje Srbi (izrazito većinsko stanovništvo) i Hrvati žive u miru jedni pokraj drugih i jedni s drugima. Ljudi u tom mjestu ne znaju da se međusobno mrze na nacionalnoj osnovi i znaju duboko poštivati jedni druge.

Prva akcija u ovoj godini bit će organizacija zabave za Dan žena, a zatim će se članice angažirati na izradi raznih rukotvorina koje će prodavati kako bi zaradile novac za pomaganje siromašnih, starijih i nemoćnih. Kapelnačke ‘‘Ruže‘‘ prezentirat će i starinska jela na miholjačkim i viljevačkim manifestacijama.

Snježana Fridl
Članice udruge organizirale su podjelu fiša mještanima na katolički i pravoslavni Badnji dan u selu
Najčitanije iz rubrike